ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
                   
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίστηκε ως προσωρινή διαχειρίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης  Δικαιωμάτων του ΟΠΙ η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Βλάχου.
Η επιτυχημένη θητεία της κ. Μ. Βλάχου, ως Προσωρινής Επιτρόπου της ΑΟΔ, της οποίας η άδεια συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πρόσφατα ανακλήθηκε, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή και αποτελεσματική  έκβαση της απόφασης του Υπουργείου να αναθέσει στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης, τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων – μελών της πρώην ΑΟΔ. Η προσωρινή διαχειρίστρια συγκεντρώνει την απαραίτητη τεχνογνωσία, η οποία αποκτήθηκε και κατά το χρόνο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ως προσωρινής επιτρόπου,  τόσο στο πρόσωπό της όσο και στο επιτελείο της. Ήδη έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία, ώστε η Ειδική Υπηρεσία να ξεκινήσει εντός των ημερών τη λειτουργία της και αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή, με τη συμβολή τόσο του έμπειρου προσωπικού της πρώην ΑΟΔ, όσο και της εξασφαλισμένης συνδρομής μεγάλων ΟΣΔ του εξωτερικού.
Βασικοί στόχοι του Υπουργείου είναι:
α) η εξασφάλιση της ενότητας του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, η οποία θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή στην Ειδική Υπηρεσία των Ελλήνων στιχουργών και συνθετών, των Ελλήνων εκδοτών και των αλλοδαπών ΟΣΔ και εκδοτών.
β) η ομαλοποίηση της απορρυθμισμένης ελληνικής αγοράς πνευματικού δικαιώματος, καθώς παράλληλα με την οριστικοποίηση της εκπροσώπησης των δικαιούχων από την Ειδική Υπηρεσία,  θα ξεκινήσει η άμεση αδειοδότηση και είσπραξη των οφειλομένων δικαιωμάτων από τους χρήστες έργων μουσικής, τόσο για τα προηγούμενα έτη όσο και για το τρέχον
 γ) η ανασύσταση του αρχείου των έργων των Ελλήνων δημιουργών, ώστε να είναι δυνατή και η διανομή στους Έλληνες δημιουργούς με βάση το ρεπερτόριο τους.
δ) η αποτελεσματική, διαφανής και αντικειμενική συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων προς όφελος όλων των Δικαιούχων 
ε) η σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποίηση διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η υλοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την λειτουργία εκτάκτως και μεταβατικά της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, βρήκε θετική απήχηση στους ΟΣΔ του εξωτερικού και στους μεγάλους πολυεθνικούς Εκδότες μουσικής, όπως αυτό καταγράφηκε στην πρόσφατη συνάντηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας οργανισμών συλλογικής διαχείρισης CISAC, παρουσία του εκπροσώπου της Υπουργού.
Η έως τώρα σταθερή και αταλάντευτη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των πνευματικών δημιουργών και όλων των δικαιούχων, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα επιτυχίας του όλου εγχειρήματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καλεί όλους τους Δικαιούχους – Μέλη της πρώην ΑΟΔ, ενωμένοι να στηρίξουν την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης, ως αναγκαίο και μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, να αναδειχθεί το Ελληνικό ρεπερτόριο και η Πολιτιστική μας κληρονομιά  και να εξασφαλισθεί η πορεία για τη δημιουργία ενός  υγιούς Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα ανήκει πλέον στα ίδια του τα μέλη.

Αθήνα, 7  Ιουνίου 2018.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 6.8.2018 ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ, ΕΔΩ.




ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ


Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, οποία εκπροσωπεί πάνω από 14.500 Έλληνες δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), κληρονόμους, μεγάλους πολυεθνικούς και Έλληνες Εκδότες μουσικής και τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της στο κτήριο του πρώην φορέα συλλογικής διαχείρισης (ΑΕΠΙ), στην οδό Σάμου 53, στο Μαρούσι.
Από την ανακοίνωση της ανάθεσης στην Ειδική Υπηρεσία της Έκτακτης Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, έγιναν συντονισμένες ενέργειες και επιτεύχθηκαν αποτελέσματα που εξασφαλίζουν μια νέα ημέρα, ελπιδοφόρα για τους Δημιουργούς.
ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας) καθώς ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ (πληροφοριακό σύστημα και φυσικά αρχεία), ώστε να εκκινήσει η λειτουργία με στόχο άμεσα την πρώτη διανομή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους. Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ, η οποία ΔΕΝ περιλαμβάνει μεταβίβαση των χρεών τους στους δημιουργούς.
ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να συνάψει συμβάσεις χρήσης του έργου τους. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορεί να έχει ένας δημιουργός τον απόλυτο έλεγχο των μεταδόσεων, των χρήσεων και των εισπράξεων από τα έργα του, όπως γίνεται παντού στον κόσμο.
Στην Ειδική Υπηρεσία σχεδιάστηκε να εργαστεί εξειδικευμένο προσωπικό από το χώρο της διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος, μεγάλος αριθμός του οποίου οπωσδήποτε θα προέρχεται από την εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια.
Στις άμεσες ενέργειες της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης περιλαμβάνεται:
·        Η σύγκληση ως τον Σεπτέμβριο της Γενικής Συνέλευσης των μελών, για να εκλεγεί Εποπτικό Συμβούλιο, ώστε οι ίδιοι οι δημιουργοί να αποφασίσουν για τα θέματα λειτουργίας του οργανισμού που θα τους εκπροσωπεί.
·        Η πρώτη διανομή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη Γενική Συνέλευση των μελών.
·        Προγραμματισμένη συνάντηση με τη CISAC τις επόμενες ημέρες, της οποίας την τεχνογνωσία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του εθνικού μας ρεπερτορίου, αλλά και τη δίκαιη απόδοση στους ξένους δικαιούχους. Προφανώς η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας θα ακολουθεί τους διεθνείς κανονισμούς στην απόδοση των Δικαιωμάτων και γι’ αυτόν τον σκοπό θα εκσυγχρονιστεί το πληροφοριακό σύστημα Διανομής με πιστοποίηση της διαδικασίας από φορείς και πανεπιστήμια.
·        Επιδιώκουμε γόνιμη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εκδοτών, για τη συμμετοχή όλων στην Ειδική Υπηρεσία και την εκπροσώπησή τους στο Εποπτικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο.
·        Επικοινωνούμε με όλους τους μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού και τους ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις.
Η σύντομη μεταβατική περίοδος λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας είναι καθοριστική για να εξασφαλιστεί η υποδομή για το μετασχηματισμό της σε ένα νέο μεγάλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που θα ανήκει στους δημιουργούς.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους Έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων και τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να συμπράξουν στην ενοποίηση του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς που θα ωφελήσει αλλότρια από αυτούς συμφέροντα.
Τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα γνωστοποιηθούν.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΗΓΗ: Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΕΠΙ, δημιουργοι, συνθετες, στιχουργοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ