Υπήρχαν μεγάλα σπίτια κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, η οποία ήταν λιμάνι! Ο ρόλος των Δαναών του Άργους επιβεβαιώνεται!

Υπήρχαν μεγάλα σπίτια
κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας,
η οποία ήταν λιμάνι!

Ο ρόλος των Δαναών του Άργους επιβεβαιώνεται!



Σήμερα βλέπουμε τις πυραμίδες της Γκίζας να δεσπόζουν επί της ερήμου, και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πως κάποτε, πριν 4.500 χρόνια, η περιοχή ήταν ένα πολύβοου λιμάνι, που επικοινωνούσε με τον αφέντη Νείλο
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαίες οικίες 4.500 χρόνων, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο! Φιλοξενούσαν υπαλλήλους, υπεύθυνους για την επίβλεψη παραγωγής τροφίμων, και στρατιωτική δύναμη…
Οι κατοικίες βρέθηκαν σε μια περιοχή, που όταν εκτίσθησαν υπήρχε ένα αρχαίο… λιμάνι (γνωστό από το 2014)!
Αυτό το λιμάνι άνθισε σε μια εποχή που κατασκευάσθηκε η πυραμίδα του φαραώ Μυκερίνου (Μενκερίς ή Menkaure) στην Γκίζα. (Ο Μυκερίνος ήταν ένας φαραώ που βασίλεψε από το 2490 π.Χ. έως το 2472 π.Χ.). Ο Μυκερίνος έκτισε την τελευταία πυραμίδα στη Γκίζα, διαστάσεων 103,4 μ. στην βάση και ύψους 65,5 μ.
Θυμίζω ότι η πυραμίδα συλήθηκε από τους κλέπτες και άσχετους Άγγλους, το 1837: Έναν αξιωματικό του αγγλικού στρατού, τον Richard William Howard Vyse και έναν μηχανικό, τον John Shae Perring! Βρέθηκε σαρκοφάγος από βασάλτη (διαστάσεων 2,44 μ. μήκος, 0,91 μ. πλάτος και 0,89 μ. ύψος). Η σαρκοφάγος δεν είχε επιγραφές. Αλλά ήταν βασιλικά διακοσμημένη. Δίπλα στον ταφικό θάλαμο ευρέθησαν υπολείμματα ξύλινου φέρετρου με το όνομα του Μυκερίνου και μέρος σκελετού τυλιγμένου σε ύφασμα. Άρα η σαρκοφάγος δεν ήταν φέρετρο! Η σαρκοφάγος αφαιρέθηκε για να σταλεί – πού αλλού; - στο μεγάλο κλεπταποδοχείο, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο! Αλλά το εμπορικό πλοίο «Beatrice», που την μετέφερε… βυθίσθηκε, φεύγοντας από το λιμάνι της Μάλτας (13.10.1838) Αλλά τα υπόλοιπα ευρήματα είχαν σταλεί με άλλο πλοίο. Τώρα «εκτίθενται» με τα υπολείμματα του φέρετρου στο μουσείο – ιστορία παράλληλη με του Έλγιν!
Κοντά, λοιπόν, στην πόλη και το ποταμολιμάνι έχει βρεθεί και ένα μνημείο αφιερωμένο στην βασίλισσα Khentkawes, πιθανώς κόρη του Μυκερίνου. Και ένα κτίσμα, μέρος (ιδιωτικού; βασιλικού;) λιμανιού, στην πόλη της Khentkawes. Ενώ ένα άλλο, επίσης τεχνητό κτίσμα (σαν μεγάλη δεξαμενή), υπήρχε δίπλα στην πόλη Khentkawes, μόλις 1 χιλιόμετρο από το πλησιέστερο κανάλι του ποταμού του Νείλου!
Η μία οικία μπορεί να στέγαζε υπαλλήλους υπεύθυνους για την σφαγή των ζώων προς φαγητό, ενώ η άλλη, ιερείς, μέλη του ιδρύματος «wadaat», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Οι σφραγίδες που βρέθηκαν κοντά στην «κατοικία των ιερέων» αναφέρουν το wadaat, ένα αρχαίο αιγυπτιακό ίδρυμα, του οποίου οι ιερείς ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβερνήσεως, εδήλωσε ο κ. Mark Lehner, διευθυντή του Ancient Egypt Research Associates, που οδήγησε στις ανασκαφές των δύο οικιών. Αυτή η κατοικία συνδέεται με μια δομή που, ίσως, έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βύνης. Ίσως, λοιπόν, ο ένοικός της επέβλεπε τις εργασίες ζυθοποιίας, είπε ο κ. Lehner.


Οι δύο κατοικίες ευρίσκονται κοντά σε μια σειρά δομών, που ονομάζονται γκαλερί / galleries (γαλαρίες), οι οποίες ενδέχεται να εστέγαζαν στρατιωτική δύναμη στην Γκίζα, δήλωσε ο κ. Lehner. Σε αυτές τις γαλαρίες διέμεναν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι! Όλα τα τρόφιμα που παράγονταν κοντά στις δύο κατοικίες, πιθανότατα, προορίζονταν, κυρίως, για τους ανθρώπους που ζούσαν στις γαλαρίες, και σε ανθρώπους που εργάζονταν στην πυραμίδα του Menkaure, είπε ο κ.Lehner.
Μόνο η παραγωγή τροφίμων που ήταν απαραίτητα για να ταΐσουν όσους ζούσαν στις γαλαρίες θα ήταν μια τεράστια εργασία. Η ποσότητα του απαιτούμενου σίτου ήταν 877,54 κιλά ημερησίως, σύμφωνα με την κ. Claire Malleson, αρχαιοβοτανολόγο εκ των συνεργατών του προγράμματος Ancient Egypt Research Associates - βλ. βιβλίο «Exploring the Materiality of Food Stuffs» (εκδ. Routledge, 2017 ). Θα έπρεπε να ψήσουν το σιτάρι και να το κάνουν ψωμί. Όσοι ζούσαν στις γαλαρίες και εργάζονταν στην πυραμίδα του Menkaure θα απαιτούσαν επίσης και μια τεράστια ποσότητα κρέατος!
Οι δύο κατοικίες που βρέθηκαν, πιστεύει ο κ. Lehner ήταν «βασικά το εθνικό λιμάνι της εποχής», με αγαθά και υλικά που προέρχονταν από όλην την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο παρελθόν και άλλες κατοικίες σ’ αυτό το λιμάνι - όπως λ.χ. ένα σπίτι με… 21 δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι γραμματείς, που εργάζονταν στο λιμάνι. Οστά από νεαρά βοοειδή και δόντια από λεοπαρδάλεις, που βρέθηκαν σε αυτό, υποδεικνύουν ότι οι ένοικοί του έτρωγαν καλά και ντυμένοι σαν βασιλείς!

Ένα λιμάνι, πιθανότατα, λειτουργούσε και στην Γκίζα, όταν κατασκευάσθηκε η Μεγάλη Πυραμίδα του φαραώ Khufu (εβασίλευσε γύρω στο 2551-2528 π.Χ.). Ένα αρχαίο ημερολόγιο, γραμμένο από έναν επιθεωρητή, ονόματι Merer, ο οποίος έζησε κατά την διάρκεια του 27ου έτους της βασιλείας του Khufu, περιέχει αναφορές για ένα τέτοιο λιμάνι. (Αυτό το ημερολόγιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αποκρυπτογράφησης).

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν σε αυτόν τον τομέα το 2019.
ΠΗΓΗ: Live Science, 3.7.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2018.

Αυτά τα τεχνητά λιμάνια, και τα κανάλια επί του Νείλου, γνωρίζουμε πως είναι επιτεύγματα των Δαναών, που εκ του Άργους έφθασαν εκεί, για να τιθασεύσουν τον Νείλο. Άλλωστε αυτό σημαίνει Δαναός (ο δαμάζων τα ύδατα, νερά).
Αυτοί οι Δαναοί δεν ήλεγχαν μόνο τα νερά, την στάθμη και την ποταμοπλοΐα του μεγάλου Νείλου, αλλά προφανώς και όλο το εμπόριο, που γινόταν με πλοία, τα οποία κινούσαν αρχαίοι Έλληνες ναύτες και ναυτικοί, αφού, ως γνωστόν, οι Αιγύπτιοι δεν φημίζονταν για την ναυτοσύνη τους…
Όσο δε για τους φαραώ, αυτοί είχαν, μάλλον, καταγωγή εκ Κρήτης
Οι πυραμίδες, λοιπόν, δεν ήταν… τάφοι! Αυτό είναι μια απλοϊκή εξήγηση για παραπλάνηση… Τι ήταν, λοιπόν;

Περισσότερα προσεχώς…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις πυραμίδες, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πυραμιδες, Γκιζα, λιμανι, Δαναοι, Αργος, ερημος, Νειλος, πυραμιδα, Αιγυπτος, Μυκερινος, Μενκερις, φαραω, Αγγλοι, Αγγλία, 1837, Βιζε, Περινγκ, σαρκοφαγος, βασαλτης, φερετρο, σκελετος, Βρετανικο Μουσειο, Λονδινο, Βεατρικη, Μπεατρις, Μαλτα, Ελγιν, δεξαμενη, καναλι, ποταμος, φαγητο, ιερεις, Λενερ, βυνη, βινη, ζυθοποιια, ζυθος, μπυρα, μπιρα, γκαλερι, γαλαρια, σιτος, Μαλεσον, σιταρι, ψωμι, κρεας, Μεσογειος, γραμματεις, βοοειδη, δοντι, λεοπαρδαλη, Κουφου, ημερολογιο, Μερερ, Δαναος, Αργολιδα, Κρητη, ταφος, αρχαιοκαπηλια, 4.500 χρονια πριν, 2500 πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ