Μινωική Ιατρική, φάρμακα-βότανα και ο ρόλος της Μέλισσας - του Μ. Τσικριτσή

Μινωική Ιατρική,
φάρμακα-βότανα
και ο ρόλος της Μέλισσας

Ομιλητής: Δρ. ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ, mtsikritsis@gmail.com 
μαθηματικός, καθηγητής πληροφορικής,
μελετητής της Γραμμικής Β΄ γραφής και του Δίσκου της Φαιστού
Η ιατρική είχε σημαντικότατη θέση στην προϊστορική κοινωνία, με την υγιεινή του χώρου, την διατροφή, την χρήση των βοτάνων και ασφαλώς δεν είναι τυχαίες οι αναφορές σε αρχαία ευρήματα.
Οι μινωικές και μυκηναϊκές επιγραφές μας δίνουν κάποια στοιχεία για την ιατρική στην εποχή του Χαλκού. Χαρακτηριστικά, το προσηγορικό «iό-ja-te» που σημαίνει «ἰατήρ», δηλαδή γιατρός, απαντά σε κείμενα της Γραμμικής Α΄ και Β΄ γραφής. Οι αναφορές αυτές στην γραφή, κατά την εποχή του Χαλκού, είναι: «i-ja-te»: «ἰατήρ-ἰατρός»,  «i-a-na-to-mo»: «ἰανατόμος-χειρουργός»,  «te-ra-pe-te»: «θεραπευτής».
Επί πλέον, υπάρχουν σκελετικά ευρήματα που φέρουν χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και ευρήματα τα οποία σχετίζονται με χειρουργικά εργαλεία.
Τα ανωτέρω στοιχεία είναι μία διεπιστημονική προσέγγιση ιατρών και ερευνητών της γραφής.
ΔΕΙΤΕ την ομιλία ΕΔΩ.
Η ομιλία δόθηκε στην «Παιδαγωγική» Πειραιώς. Οργάνωση: Σωματείο «Διόνυσος».
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.10.2024.

Μινωικη Ιατρικη, αρχαια φαρμακα βοτανα μελισσα Τσικριτσης ιατρος προιστορικη κοινωνια, υγιεινη χωρου, διατροφη βοτανο αρχαιο ευρημα μινωικη μυκηναικη επιγραφη εποχη Χαλκου ιατηρ γιατρος, κειμενα Γραμμικη Α Β γραφη ιατηρ ιατρος, ανατομος χειρουργος θεραπευτης σκελετικα ευρηματα χειρουργικη επεμβαση ευρηματα χειρουργικα εργαλεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ