Αρχαία γλυπτά από το Ανεμώρειο Κιλικίας - Λατρεύονταν ο Ασκληπιός, ο Απόλλων, η Άρτεμις, η Αθηνά και ο Διόνυσος! Σχέσεις με Αργολίδα και Κρήτη! Δώρο γάμου του Αντώνιου στην... Κλεοπάτρα!


Αρχαία γλυπτά
από το Ανεμώρειο Κιλικίας

Λατρεύονταν ο Ασκληπιός, ο Απόλλων,
η Άρτεμις, η Αθηνά και ο Διόνυσος!

Σχέσεις με Αργολίδα και Κρήτη

Δώρο γάμου του Αντώνιου
στην... Κλεοπάτρα!


Το μουσείο του Ανεμώρειου (νυν παραφρασμένα τουρκιστί… Anamur / Anamor[1]) στην Κιλικία φυλάσσει 25 αρχαία πέτρινα μνημεία (γλυπτά, στήλες, αναθηματικούς βωμούς, σαρκοφάγους και οστοφυλάκια), που προέρχονται κυρίως από την Τραχειά Κιλικία (Rough Cilicia).
Αντικατοπτρίζουν την υλική κληρονομιά της Τραχειάς Κιλικίας από την Πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο, μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.
Τα αρχαία έργα αυτά παρουσιάσθηκαν σε μια εργασία, με έναν λεπτομερή κατάλογο. Τα γλυπτά αυτού του μουσείου είναι τυπικά της Τραχειάς Κιλικίας.

Την εργασία αυτή, μπορείτε να δείτε, διαβάσετε, κατεβάσετε ΕΔΩ.


Το αρχαίο Ανεμώρειον / Ανεμούριον ιδρύθηκε από τους Φοίνικες, τον λαό του πρίγκηπα του Άργους, Φοίνικα, υιό του Αγήνορος και της Τηλεφάεσσας.

Αρχαίο άγαλμα του θεού Ασκληπιού.
Βρέθηκε στην Κελένδερι Κιλικίας.
Μουσείο Ανεμωρείου.

Στην πόλη ήταν ευρέως διαδεδομένη η λατρεία του Ασκληπιού. Επιγραφή από δημόσιο κτήριο αναφέρεται στον θεό-ιατρό.[2] Αυτό δένει ακόμη περισσότερο την πόλη με την Αργολίδα. Λατρεύονταν επίσης ο Απόλλων, η Άρτεμις, η Αθηνά και ο Διόνυσος.
Μετά κατελήφθη από τους Ασσυρίους και είτα από τους Χετίτες, τον 12ο αιώνα π.Χ.
Εδώ λένε, πως στα τέλη του 12ου αιώνα η περιοχή κατελήφθη από μια «νομαδική φυλή, που είχε κατεβεί από τα βουνά του Καυκάσου», η οποία ονομάσθηκε από τους αρχαίους Έλληνες οι «Γιοι του Ανέμου», ίσως επειδή ελάτρευαν έναν θεό του ανέμου, παρόμοιο με τον θεό των Ελλήνων για τον άνεμο, τον Αίολο, και τον είχαν ως την κύρια θεότητά τους!..
Αλλά προφανώς το όνομά της πόλεως έχει να κάνει με τις μετεωρολογικές ιδιότητες της θέσεώς της, η οποία πλήττεται από ανέμους[3]… Είναι το νοτιώτερο ακρωτήριο της Κιλικίας, η πλησιέστερη μικρασιατική ακτή προς την Κύπρο.

Κεφαλή κοπέλλας. Βρέθηκε στην Κελένδερι Κιλικίας.
Προέρχεται από την Γόρτυνα Κρήτης.
Αποδεικνύει σχέση Κρήτης-Κιλικίας.
Μουσείο Ανεμωρείου.

Μετά, η πόλις πέρασε υπό τον έλεγχο των Φοινίκων. Αργότερα των Περσών.
Το 333 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος την έφερε στην μακεδονική αυτοκρατορία του. Τον διαδέχθηκαν οι Σελευκίδες και μετά οι Ρωμαίοι…
Όλη η ακτή της δόθηκε από τον Μάρκο Αντώνιο στην Κλεοπάτρα ως «δώρο γάμου»
Τους Ρωμαίους διαδέχθηκαν οι Βυζαντινοί…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Κιλικία,

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Η πόλις αναφέρεται και Ανεμούριον, Ανεμώριον, Ανεμούριν, Ανεμώνη, Ανεμόνη, Anemourium, Anemorium, Anemorion. Από το 12ο αιώνα και μετά, συναντάται παραφρασμένα λατινιστί Astalimure, Stallimuri, Stallimuro.
[2] Βλ. J. Russel, “Anemurium – Eine römische Kleinstadt in Kleinasien”, στο Antike Welt 7, Heft 4, 1976, σελ. 11.
[3] Ανεμώρεια ήταν και το όνομα της αρχαίας πόλεως, που σήμερα λέγεται… Αράχωβα στην Βοιωτία! βλ. Γ. Λεκάκη "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".


Ανεμωρειο, Κιλικια, γλυπτο, στηλη, αναθηματικος βωμος, σαρκοφαγος, οστοφυλακιο, Τραχεια Κιλικια, Ανεμουριον, Ανεμουριο Ανεμωριον, Ανεμουριν, Ανεμωνη, Ανεμονη, Ασταλιμουρε, Σταλιμουρι, Σταλιμουρο, Φοινικες, Αργος, Φοινικας, Φοινιξ, Αγηνορας, Τηλεφαεσσα, Αγηνωρ, Ασκληπιος, Επιγραφη, ιατρικη, Αργολιδα, Απολλων, Αρτεμις, Αθηνα, Διονυσος, Ασσυριοι, Χετιτες, νομαδες, Καυκασος, Γιοι του Ανεμου, ανεμος, Αιολος, μετεωρολογια, Κυπρος, Περσες, Αλεξανδρος, Μακεδονια, Σελευκιδες, Ρωμαιοι, Μαρκος Αντωνιο, Κλεοπατρα, δωρο γαμου, γαμος, Βυζαντινο, Ρουσσελ, Ρουσελ, Αραχωβα, Αραχοβα, Βοιωτια, Γορτυνα, Κρητη. Γορτυς
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ