Αρχαίος ελληνικός οικισμός 5.500 χρόνων, με μεγάλο δημόσιο κτήριο, βρέθηκε κοντά στο Δορύλαιον! Κτισμένος 4.500 χρόνια πριν πατήσουν το ποδάρι τους οι Τούρκοι στην περιοχή!!! «Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε ίχνη, που ανήκουν στους προηγούμενους πολιτισμούς της χώρας»


Αρχαίος ελληνικός οικισμός
5.500 χρόνων,  
με μεγάλο δημόσιο κτήριο,
βρέθηκε κοντά στο Δορύλαιον!

Κτισμένος 4.500 χρόνια
πριν πατήσουν το ποδάρι τους οι Τούρκοι
στην περιοχή!!!

«Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε ίχνη,
που ανήκουν στους προηγούμενους πολιτισμούς
της χώρας»


Ειδώλια, που βρέθηκαν στην περιοχή του αρχαίου Δορυλαίου.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1996.
Στην ιστορική συνοικία, που σήμερα καλείται Seyitgazi, ευρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλεως Δορυλαίου (νυν Eskişehir). Η περιοχή Küllüoba ευρίσκεται στα δυτικά των πεδιάδων Sakarya και 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Seyitgazi.


Στην Küllüoba υπήρξε οικισμός για 1.600 χρόνια χωρίς διακοπή! Υπάρχει και μια μεγάλη μνημειακή δομή. Η δομή αυτή δείχνει ότι υπήρξε παρουσία άρχουσας τάξεως και επομένως κοινωνικής διαστρωμάτωσης στην πορεία προς την αστική ανάπτυξη. Οι δομές ανήκουν στην Εποχή του Χαλκού II.
Σε αυτήν τα τελευταία αρχαία τεχνουργήματα που βρέθηκαν, δηλώνουν ότι η περιοχή ευρίσκετο στον «Μεγάλο δρόμο των καραβανιών» (του εμπορίου). Τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν και εκτίθενται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΕΤΙ του Eskişehir.
Στους πρόποδες του λόφου, που κατοικείται αδιάλειπτα από το 3.500 π.Χ. έως το 1900 π.Χ. υπήρχαν οικισμοί, έως και τα (κακώς λεγόμενα) «ελληνιστικά χρόνια»…
«Τα πρώτα βήματα μιας ανάπτυξης προς την αστική αρχιτεκτονική στην Küllüoba έγιναν πριν 5.500 χρόνια. Το σημαντικότερο παράδειγμα είναι η εμφάνιση δημόσιων κτηρίων Το συγκρότημα κτηρίων (με μέγεθος 31 Χ 24 μέτρων - συγκρότημα ΙΙ) ευρίσκεται στην μέση του οικισμού με την μεγάλη αυλή! Αυτή η κατασκευή ανήκει κατά πάσαν πιθανότητα στον κυβερνήτη του οικισμού. Από την ανασκαφή στην Küllüoba συνειδητοποιήσαμε ότι οι πολιτιστικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Çukurova -Μεσοποταμίας – Τροίας γύρω στα 2.400-2.200 π.Χ., δεν περνούσαν από την θάλασσα, κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, αλλά μέσω των πεδιάδων που σήμερα καλούνται Konya, Akşehir, Sakarya, Eskişehir και İznik-İnegöl. Αυτή η γραμμή εμπορίου ονομάζεται “Μεγάλο δρόμο των καραβανιών”. Βρέθηκαν επίσης κεραμικά, τύπου "φιαλών Συρίας"», είπε ο dr. Efe.
 «Ο άλλος τομέας της δουλειάς μας είναι η ανασκαφή του οικισμού του 2.200-1.900 π.Χ.», πρόσθεσε.


Ο αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού του Eskişehir, Şennur Azade, εδήλωσε ότι «είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε ίχνη που ανήκουν στους προηγούμενους πολιτισμούς της χώρας. Το υπουργείο μας προσέφερε 14.000 δολάρια για την ανασκαφή εφέτος. Εμείς, ως επαρχιακή διεύθυνση, παρέχουμε υποστήριξη όσο μπορούμε», είπε.
Επί κεφαλής των ανασκαφών, είναι ο καθηγητής dr. Turan Efe και ο αναπληρωτής καθηγητής dr. Murat Türkteki, επί κεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Bilecik Şeyh Edebali (BŞEU). Καθοδηγούν ομάδα 35 ατόμων.


ΠΗΓΕΣ: Eskişehir Kültür Envanteri, Anadolu, Daily Sabah, 12 Αυγούστου 2018.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, βλ. Γ. Λεκάκη "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ, ΔΟΡΥΛΑΙΟ, ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ, ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ, Seyitgazi, Eskisehir, Kulluoba, Cukurova, Μεσοποταμια, Τροια, Αιγαιο, Konya, Aksehir, Sakarya, Eskisehir, Iznik Inegol, Ικονιο, Νικαια, καραβανι, Τουρκια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ