Γέμισε μεγάλα φοινικόπτερα η Αλυκή στην Ίμβρο!

Γέμισε μεγάλα φοινικόπτερα
η Αλυκή στην Ίμβρο!


Μεγάλα φοινικόπτερα στον υδροβιότοπο της Αλυκής της Ίμβρου.
Φωτ.: Δημ. Αραμπατζής.


Στην Ελλάδα, το μεγάλο φοινικόπτερο (φλαμίνγκο) μας επισκέπτεται κάθε Μάρτιο, και κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο!
Σταματά κυρίως στους υδροβιότοπους της Θράκης. Η Ίμβρος είναι μια νήσος των Θρακικών Σποράδων. Κατά την διάρκεια του χειμώνα κάποια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υδροβιότοπους της Λέσβου, της Κω και της Σάμου.

ΑΛΥΚΗ



Όνομα και πράγμα. Ακρωτήριο[1] 3 μίλλια ΝΑ. του ακρωτηρίου Κέφαλος, και παλαιό αγκυροβόλιο - νυν Tuzla.
Αποτελείται από δυο βραχώδεις μαστούς, που συνδέονται δι’ αμμώδους αιγιαλού. Προεκτείνεται δε, υπό αβαθών, για 0,25 μιλλίου. Στα Δ. του υπάρχουν σκόπελοι, σε απόσταση 1,25 μιλλίου, οι οποίοι συνεχίζουν για άλλο ένα μίλλι προς Ν., και που καλύπτονται κατά την πλήμμη και αποκαλύπτονται κατά την ρηχία.
Το αγκυροβόλιο εκτείνεται υπό το ακρωτήριο και χαρακτηριζόταν άριστο, στις αρχές του 20ού αι., ακόμα και για μεγάλα πλοία, ιδίως όταν έπνεαν στην περιοχή βόρειοι άνεμοι.
Εκεί υπήρχε και ελοθάλασσα, η οποία εκτεινόταν 1,25 μιλλίου στα ένδον του ακρωτηρίου. Το θέρος μεταβαλλόταν σε ξηρολίμνη, αυτόπηκτος αλυκή.
Σήμερα, στον μυχό του ανοιχτό όρμου, στα ΝΑ. της νήσου, θα βρείτε μια οργανωμένη παραλία κατά τα «δυτικά πρότυπα», η χαρά των ιστιοπλόων, και των άλλων που θέλουν να επιδοθούν - ή να επιδειχθούν - στα θαλάσσια σπορ (αλεξίπτωτα, καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα). Εδώ αράζουν τα περισσότερα ΙΧ με ξένους αριθμούς – κυρίως βουλγάρικους - που έρχονται στην Ίμβρο. Υπάρχει ψαροταβέρνα, που δεν θα βρείτε τις γνωστές φθηνές τιμές των άλλων εστιατορίων του νησιού.
Η μαύρη λάσπη της λίμνης χρησιμοποιείται ακόμη για ιαματικά λασπόλουτρα. Ίσως εδώ ήταν το αρχαίο ασκληπιείο της Ίμβρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] πλ. 40ο 07΄ Β, μήκ. 25ο 58΄ Αν. – χάρτης αγγλ. 1087 “Thasso to Dardanelles” και 1880 “Plan of Kefalo”.



Η παραπάνω φωτογραφία του κ. Δ. Αραμπατζή, επιλέχθηκε και ορθώς, να στολίζει το εξώφυλλο του 130ού τεύχους (Απριλίου-Ιουνίου 2018) του περιοδικού «ΙΜΒΡΟΣ», έκδοση του Συλλόγου Ιμβρίων.



Μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητής στο πολύ καλό περιοδικό, και να το λαμβάνετε σπίτι σας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝΕλ.Βενιζέλου 80, ΤΚ 17122 Ν. Σμύρνη, τηλ. 210-93.45.096, 93.47.957, τηλ/πο 93.45.096.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: φοινικοπτερο, φλαμινγκο, Μαρτιος, Σεπτεμβριος, Οκτωβριος, υδροβιοτοπος, Θρακη, Ιμβρος, Θρακικες Σποραδες, πουλι, ξεχειμωνιασμα, χειμωνας, Λεσβος, Κως, Σαμος, Αλυκη, Κεφαλος, αγκυροβολιο, Τουζλα, αμμος, αιγιαλος, σκοπελος, ελος, λιμνη, ιστιοπλοια, αλεξιπτωτο, καταδυση, υποβρυχιο ψαρεμα, ψαροταβερνα, νησι, μαυρη λασπη, ιαματικο λασπολουτρο. ασκληπιειο, Αραμπατζης, Συλλογος Ιμβριων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ