Δειπνοτράπεζο με εδέσματα της βυζαντινής κουζίνας, στην Κοσμοσώτειρα του Έβρου!

Δειπνοτράπεζο με εδέσματα
της βυζαντινής κουζίνας,
στην Κοσμοσώτειρα
του Έβρου!


Ένα Δειπνοτράπεζο αποτελούμενο από εδέσματα της βυζαντινής κουζίνας, στήθηκε στον αύλειο χώρο της Κοσμοσώτειρας, στήθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (ΕΜΘ) σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.


Τριανταπέντε προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στον ιερό ναό Παναγιάς Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Έβρου. Η έναρξη της βραδιάς έγινε με την βυζαντινολόγο Λίλα Σαμπανοπούλου να ξεναγεί στο εσωτερικό του ναού όλους τους παρευρισκόμενους.


«Οι εγγεγραμμένες μνήμες στον χώρο, αλλά και οι γραμμένες και άγραφες ιστορίες της καθημερινότητας των ανθρώπων, όπως αυτές της τροφής και της διατροφής, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο ερευνητικό έργο του Ε.Μ.Θ.


Το Δειπνοτράπεζο στρώθηκε για να αναδειχθεί, μέσα από την προσέγγιση της τροφής η πολυσημία του Έβρου και των μνημείων του. Ένα πολιτιστικό απόθεμα του ενδιάμεσου αυτού χώρου Ανατολής και Δύσης που λέγεται Θράκη, ένας κόσμος που κληρονομήθηκε και αναγνωρίζεται στην τοπογραφία των γεύσεων της Θρακιώτικης κουζίνας.». σημειώνει η διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγελική Γιαννακίδου και προσθέτει:
«Τα αντιπροσωπευτικά πιάτα της βυζαντινής εποχής που επιλέχθηκαν, δίνουν το στίγμα ενός δύσκολου εγχειρήματος: στις πληροφορίες από γραπτές πηγές και κείμενα γιατρών και σχολιαστών της εποχής, όπου περιγράφονται είδη φαγητών, ποτέ δεν να αναφέρονται οι δοσολογίες των υλικών, αλλά ούτε και τα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά της αγροτικής, της αυτοκρατορικής και μοναστικής κουζίνας.


Η μακραίωνη βυζαντινή κουζίνα αποτελούσε πάντα μία χύτρα που ανακατευόταν όλο και περισσότερα συστατικά και γεύσεις, που προέρχονταν από τις περιοχές των κτήσεων της, αλλά και τα κύματα των ετερόκλητων εισβολέων. Ενσωματώνοντας ήθη, παραδόσεις και προϊόντα, η βυζαντινή κουζίνα εξελίχθηκε σε μια πλούσια κουζίνα, που συνδυάζει την Ανατολή με την Δύση, ελληνορωμαϊκές γεύσεις και σύνθετες συνταγές με πρωτόγνωρα υλικά».


Για την κατασκευή του εντυπωσιακού τραπεζιού χρησιμοποιήθηκε πόρτα από την Καππαδοκία (τέλη του 18ου αιώνα), πιάτα του 1769 και του 1800 από τα χάνια της Ξάνθης, ενώ τα μαχαιροπήρουνα ήταν ανακατασκευές δουλεμένα από μάστορες σιδεράδες της Θράκης.


Για τον σχεδιασμό του δείπνου αξιοποιήθηκε η έρευνα του γνωστού γευσιγνώστη και συνεργάτη του Μουσείου Μιχάλη Ζευγουλά, με αντιπροσωπευτικά φαγητά της βυζαντινής γαστρονομικής κουλτούρας.


Η μουσική με το ούτι ήταν από τον εθνομουσικολόγο Παναγιώτη Στουπιάδη.


Η Καππαδόκισσα από τους Ασκητές Κομοτηνής, Κατερίνα Φαρασοπούλου και ο λαογράφος Βασίλης Φαρασόπουλος ερμήνευσαν καππαδοκικά τραγούδια με τη συνοδεία του μουσικού-ερευνητή Γιάννη Παγκοζίδη.


Τα διατροφικά προϊόντα που παραχωρήθηκαν ήταν από το «κτήμα Μιχελή», λάδι και ελιές «Κόνος», Γαλακτοκομικά «Εβροφάρμα» και καπνιστά από την Αλλαντοποιία του Φώτη Μπέγκα.


Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γιαννακίδης, Γεώργιος Τουρατζής.



ΠΗΓΗ: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη, Έβρος ΤΚ 68100.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Δειπνοτραπεζο, εδεσμα, βυζαντινη κουζινα, Παναγια Κοσμοσωτειρα, Εθνολογικο Μουσειο Θρακης, ΕΜΘ, Συνεταιριστικη Τραπεζα Εβρου, Εφορεια Αρχαιοτητων Εβρου, Φερες, νομος Εβρου, Βυζαντιο, Σαμπανοπουλου, τροφη, διατροφη, Δειπνο, Θρακη, Θρακιωτικη κουζινα, Γιαννακιδου, πιατο, δοσολογια, αγροτικη κουζινα, αυτοκρατορικη κουζινα, μοναστικη κουζινα, κουζινα, χυτρα, συστατικο, γευση, συνταγη, τραπεζι, πορτα, Καππαδοκια, χανι, Ξανθη, μαχαιροπηρουνο, μαστορας, σιδερας, γευσιγνωσια, Ζευγουλας, γαστρονομια, μουσικη, ουτι, Στουπιαδης, Ασκητες Κομοτηνης, Κομοτηνη, νομος Ροδοπης, Φαρασοπουλου, Φαρασοπουλος, Παγκοζιδης, Κτημα Μιχελη, λαδι, ελια, Κονος, γαλακτοκομικα, Εβροφαρμα, καπνιστο, Αλλαντοποιια Μπεγκα, Feres
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ