Εκδηλώσεις στην Νέα Ιωνία, για τις τραγικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1922…


Εκδηλώσεις στην Νέα Ιωνία,
για τις τραγικές ημέρες
του Σεπτέμβρη του 1922…

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1922 από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, παρουσία του δημάρχου, Ηρακλή Γκότση, του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και εκπροσώπων της δημοτικών παρατάξεων και των προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων-σωματείων της πόλης.
Για τις τραγικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1922 και τον μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στην ομιλία του εντός του ναού ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στην προτομή του μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, που βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού.

Ο καθηγητής Αντ. Κλάψης.

Στις 11 π.μ. την ίδια ημέρα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, μίλησε ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, με θέμα «Η συνθήκη της Λωζάνης – Τότε και σήμερα». Ήταν μία ανάλυση των άρθρων της Συνθήκης, που και σήμερα μας προβληματίζει, αφού όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί Ελλάδας και Τουρκίας, συχνά αναφέρονται σ΄ αυτήν.
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας θα ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις για τις Ημέρες Μνήμης, συμμετέχοντας στην διοργάνωση του «4ου αγώνα Δρόμου στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9.30 το πρωί, με εκκίνηση και τερματισμό το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Ν. Φιλαδέλφεια. Θα είναι αγώνας δρόμου 1.000 μ. για παιδιά και 10.000 μ. για ενήλικες.
Όλα αυτά στα πλαίσια των «Ιωνικών Ημερών – Τέχνης και Πολιτισμού» του Δήμου Ν. Ιωνίας. Εκδηλώσεις του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) που αναφέρονται στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Νέα Ιωνία, 10.9.2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑτουρκικη θηριωδια, Σεπτεμβριος, 1922, Νεα Ιωνια, Νεα Φιλαδελφεια, Γαβριηλ, Γκοτσης, Μαριας, Μητροπολιτης Σμυρνης, Χρυσοστομος, Αρβανιτης, Παταρα, Μελετιος, Κλαψης, Συνθηκη Λωζανης, Τουρκια, ΚΕΜΙΠΟ. αγωνας Δρομου, Μικρασιατες, Προσφυγες, Μουσειο Φιλιω Χαιδεμενου, Χαιδεμενου, Μικρασιατικη Καταστροφη, Σμυρνη, Συνθηκη Λωζαννης, Μικρα Ασια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ