3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ψυχικό, Σάββατο 8-9 Σεπτεμβρίου 2018



Εφέτος που συμπληρώνονται 96 χρόνια από τον ξερριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Η επιτυχής διοργάνωση της συναυλίας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό από τον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ, ήταν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι Μικρασιάτες του Δήμου μας,  τόσο για τη δημιουργία του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος»,  όσο και για την οργάνωση Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Κύριος στόχος του 3ου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού 2018, εκτός από  την ψυχαγωγική και καλλιτεχνική του διάσταση, είναι:

- να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού,

- να  ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά  μας και αυτά με τη σειρά τους τις μέλλουσες γενιές, ώστε να μεταλαμπαδεύεται άσβεστη η φλόγα των Αλησμόνητων Πατρίδων,

- να καταλάβουμε πως η μουσική παράδοση των Μικρασιατών αποφόρτιζε και αποφορτίζει δημιουργικά τον συναισθηματικό  κόσμο του καταπονημένου μας λαό και ειδικά τις δύσκολες  ημέρες που περνάει ο Ελληνισμός  λόγω της  κρίσης, συναισθηματικό τους κόσμο

και

- να κατανοήσουμε ότι το σθένος, η ψυχική δύναμη και η αισιοδοξία των προσφύγων  υπερνικούσαν τα εμπόδια. Η στέρηση και οι ανάγκες όχι μόνο δεν τους κατέβαλαν, αλλά τους έκαναν ν’ αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή.

Τιμώντας τις ρίζες μας, λοιπόν, και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού,  ο  ΟΚΑΠΑ,  η Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», με την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Μακαντάση), διοργανώνουν το 3o «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» το Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου 2018.


Τόπος διεξαγωγής, ο Ιερός Ναός & η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, του προστάτη των Προσφύγων του Δήμου μας.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση βιβλίων από τον συγγραφέα & ιστορικό Βλάση Αγτζίδη (‘Σμύρνη 1922 – Η καταστροφή μιας πόλης’ & ‘Μικρά Ασία – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)’, Μικρασιάτικα  Τραγούδια από την Χορωδία του  Μικρασιατικού Συλλόγου Ελευσίνας, τη Συναυλία: "Στη Σμύρνη εγεννήθηκα στον Πειραιά τραγούδησα", καθώς και μικρασιάτικα τραγούδια & ρεμπέτικα ντουζένια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1η ημέρα / Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 (Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου)

19:00: Χαιρετισμοί, Σύντομες Ομιλίες και Παρουσίαση Βιβλίων

Ο συγγραφέας & έγκυρος ιστορικός - βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών - Βλάσης Αγτζίδης θα παρουσιάσει δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδόσεις που αφορούν την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην παρουσίαση συμμετέχει η Θέμις Παπαδοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης και έφορος Βιβλιοθήκης και Μουσείων της Εστίας, η οποία ιδρύθηκε το 1930 από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες. Και οι δύο τίτλοι έχουν βραβευθεί στον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου Εκδόσεως 2013-2014-2015 εις μνήμην Πάνου Κ. Χαλδέζου» της Εστίας Νέας Σμύρνης και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Το ιστορικό αφήγημα -που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα- ‘Σμύρνη 1922 – Η καταστροφή μιας πόλης’ υπογράφει η αρμενικής καταγωγής Marjorie Housepian Dobkin (1922-2013), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ δυόμιση μήνες αφότου ο παππούς της σκοτώθηκε από Τούρκο στρατιώτη κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Έγινε διεθνώς γνωστή από το βιβλίο της για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971 στις ΗΠΑ με τον τίτλο The Smyrna Affair (1971) και σε βρετανική έκδοση, με τον τίτλο Smyrna 1922: The Destruction of a City (1972). Αποτελεί την εγκυρότερη μελέτη της μελανής αυτής ιστορικής σελίδας, και σημείο αναφοράς για όλα τα σχετικά βιβλία που γράφτηκαν μεταγενέστερα.  Στο βιβλίο δίνεται με λεπτομέρειες το πολύπλοκο ιστορικό υπόβαθρο της πανωλεθρίας, καθώς και τα επακόλουθά της, στα οποία περιλαμβάνεται και η -για πολλά χρόνια- ενορχηστρωμένη προσπάθεια να απαλειφθεί η αλήθεια από την ιστορική μνήμη. Η συγγραφέας παραθέτει  με ανατριχιαστική ακρίβεια μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την καταστροφή, από τους απλούς κατοίκους που ξεριζώθηκαν μέχρι τους κορυφαίους διοικητές και πολιτικούς των δυτικών δυνάμεων, περιγράφει ιδιαίτερους χαρακτήρες και αναδεικνύει τον ηρωισμό κάποιων που με συνεχείς προσπάθειες και αυτοθυσία κατόρθωσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές.


Το ιστορικό βιβλίο ‘Μικρά Ασία – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)’ του Βλάση Αγτζίδη εκφράζει την ανάγκη να παρουσιαστεί η διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους, καθώς ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων. Επίσης, επιχειρεί να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας όπως είναι – μεταξύ άλλων – οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα.

20:00: Παρουσίαση Μικρασιάτικων Τραγουδιών από την Χορωδία του  Μικρασιατικού Συλλόγου Ελευσίνας

2η ημέρα / Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

09:30 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (μετά τη Θεία Λειτουργία)

> Αρχιερατική Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου & των νεκρών του Μικρασιατικού Ελληνισμού

19:30  – Πλατεία / Αύλειος Χώρος Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

> ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ‘Στη Σμύρνη εγεννήθηκα στον Πειραιά τραγούδησα’                       Μικρασιάτικα τραγούδια και ρεμπέτικα ντουζένια
Συντελεστές: Ζαχαρίας Καρούνης: Τραγούδι, Παναγιώτης Βέργος: Σαντούρι, Γιώργος Μαρινάκης: Βιολί, Θοδωρής Στούγιος: Μπουζούκι- Τραγούδι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: Λαούτο-Κιθάρα, Θεόδωρος Κουέλης: Κοντραμπάσο. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Θεμιστοκλής Μακαντάσης.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, 1922
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ