Η Γιορτή του Τρύγου στην Μύκονο


Η Γιορτή του Τρύγου
στην Μύκονο


Μια από τις ωραιότερες - λαογραφικής φύσεως - γιορτές μνήμης που γίνονται στην Μύκονο, είναι και η Γιορτή του Τρύγου.
Ο Μύλος του Μπόνη είναι ο μόνος - από τους 330 μύλους που υπήρχαν και δούλευαν στην Μύκονο! - που συντηρείται και βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ετοιμοπόλεμος.


Ανήκει στην Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου, μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο και το Σπίτι της Λένας.


Η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου ιδρύθηκε το 1958 από τον δωρητή της Βασίλη Κυριαζόπουλο. Σήμερα ανήκει στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και λόγω μόνιμης έλλειψης χρηματοδότησης, για την συντήρηση και λειτουργία των τριών κτηρίων, χρειάστηκε να ιδρυθεί το Σωματείο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούν - οι κάτοικοι του νησιού κυρίως - τις ανάγκες συντήρησης, λειτουργίας, φύλαξης των κτηρίων, που είναι και τα τρία επισκέψιμα και αξιοπρεπή, χάρι στις γυναίκες του νησιού, που τα φροντίζουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς.


Στον χώρο του Αγροτομουσείου υπάρχει ξυλόφουρνος, αλώνι, πατητήρι, περιστεριώνας, πηγάδι και την ημέρα της Γιορτής γίνεται μεγάλο γλέντι με αναβίωση αλωνίσματος, πάτημα σταφυλιών, επίσκεψη στο εσωτερικό του μύλου, παραδοσιακά κεράσματα, τοπικούς χορούς και τοπικά μουσικά όργανα.


Εφέτος η Γιορτή του Τρύγου στην Μύκονο, θα γίνει την Κυριακή 9.9.2018 το πρωί στο Αργοτομουσείο - Μύλο του Μπόνη. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στα πλαίσια του Mykonos Art Festival.


Οι φωτογραφίες είναι ιστορικές πια,.. του… 2005.
Αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτε από τότε…

ΠΗΓΗ: Σωματείο «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΥΚΟΝΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για παρόμοια έθιμα,


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μυκονος, Μυλος του Μπονη, μυλος, Λαογραφικη Συλλογη Μυκονου, Λαογραφικο Μουσειο Μυκονου, Σπιτι της Λενας, Λενα, 1958, Κυριαζοπουλος, υπουργειο Πολιτισμου, Σωματειο Φιλων του Λαογραφικου Μουσειου Μυκονου, Αγροτομουσειο, ξυλοφουρνος, αλωνι, πατητηρι, περιστεριωνας, πηγαδι, αλωνισμα, πατημα σταφυλιων, ανεμομυλος, κερασμα, περιστερωνας, Γιορτη του Τρυγου, Μπονης, Γιορτη Τρυγου, Τρυγος, Mykonos, Σεπτεμβριος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ