Τρωγλοδύτες από επιλογή στην Ισπανία! Οι σπηλιές του Sacromonte (γενέτειρας του φλαμένκο, του χορού των τσιγγάνων της Ισπανίας) και του Guadix κατοικούνται από χιλιάδες ανθρώπους, παραδοσιακά, εδώ και αιώνες… Όπως επί Ομήρου...

Τρωγλοδύτες από επιλογή
στην Ισπανία!

Οι σπηλιές του Sacromonte
(γενέτειρας του φλαμένκο,
του χορού των τσιγγάνων της Ισπανίας)
και του Guadix
κατοικούνται από χιλιάδες ανθρώπους,
παραδοσιακά, εδώ και αιώνες…
Όπως επί Ομήρου...

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Tamara Merino / Nat. Geographic.

Οι σπηλιές πάντα λειτουργούσαν ως καταφύγιο για τους ανθρώπους ανά την υφήλιο. Στην νότια Ισπανία, χρησίμευαν πρώτα ως άσυλο από τις άγριες καταιγίδες και από τα αρπακτικά ζώα. Αργότερα, προσέφεραν προστασία από τις θρησκευτικές και φυλετικές διώξεις. Τώρα, είναι σπίτια για κάποιες μοναδικές κοινότητες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν απαρνηθεί την σύγχρονη ζωή για την ήσυχη μοναξιά των βουνών.


Η Χιλιανή φωτογράφος Tamara Merino, που φωτογραφίζει κατοίκους σπηλαίων ανά τον κόσμο, μιλά για τους ανθρώπους αυτούς: «Με ενδιέφερε πάντα η σχέση των ανθρώπων με την γη και το περιβάλλον, καθώς και το πώς αυτή επιδρά στην ζωή τους» λέει.


Πέρασε ένα δεκαπενθήμερο στην Ανδαλουσία για να καταγράψει τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, αλλά και την γεμάτη από σπηλιές ύπαιθρο: «Το πιο σημαντικό ήταν να μην έχεις καθόλου προκαταλήψεις. Μου αρέσει να κάθομαι με αυτούς τους ανθρώπους και να ακούω ιστορίες. Μοιράζομαι και την δική μου ζωή μαζί τους επίσης», αναφέρει.

Κάτοικοι των σπηλαίων της Ανδαλουσίας, στις σπηλαιοκατοικίες τους.
Ακόμη και ο Όμηρος αναφέρεται στους τρωγλοδύτες...

Στην επαρχία του Guadix, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2.000 υπόγεια σπίτια, βρήκε κατοίκους που συνεχίζουν την αγροτική ζωή, ακριβώς όπως αυτή υπήρχε πριν από 500 χρόνια. Οι κάτοικοι αυτοί ζουν ακόμη και με τα ζώα τους μέσα στις σπηλιές.

Σπηλαιοεκκλησιά.

Πέρα από την κοιλάδα, στο Sacromonte (που σημαίνει Ιερό Βουνό / Άγιον Όρος), στις σπηλιές επάνω από την πόλη της Γρανάδα, συναντώνται και συνυπάρχουν διάφορες κουλτούρες και εθνότητες. Το έδαφος που είναι περισσότερο απομονωμένο στην άνω περιοχή του βουνού κατοικείται κυρίως από σφετεριστές της γης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, την ώρα που στο χαμηλότερο τμήμα ζουν νόμιμοι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν στραφεί σε αυτόν τον τρόπο ζωής για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους, όπως μας λέει η Merino.


Το Sacromonte είναι η γενέτειρα του φλαμένκο, του χορού που δημιουργήθηκε από τους τσιγγάνους της Ισπανίας.  Πολλά μέλη της κοινότητας των τσιγγάνων, όπως ο Henrique Amaya, εξακολουθούν να ζουν στις σπηλιές θέλοντας να τιμήσουν τον πολιτισμό τους. «Γεννήθηκα μέσα στην σπηλιά μαζί με τα ζώα» λέει ο Amaya, του οποίου η οικογένεια έζησε στις σπηλιές του Sacromonte για έξι γενεές. Οι πρόγονοί του ήταν οι «πατέρες» του zambra φλαμένκο, το οποίο πρωτοεμφανίσθηκε σε αυτές της σπηλιές πάνω από 500 χρόνια πριν. Ο Amaya ξεκίνησε να χορεύει από τριών μόλις χρονών. Για εκείνον, το να χορεύει φλαμένκο και να απαγγέλλει ποίηση των τσιγγάνων σε έναν χώρο με τόση μεγάλη ιστορία δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση με τους προγόνους του.

Ο Tocuato Lopez ζει επίσης για πολλά χρόνια στις σπηλιές. Η οικογένειά του κατοικεί στο Guadix εδώ και τέσσερις γενεές. Οι σπηλιές προστατεύουν από την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως σου δίνουν την αίσθηση πως είσαι μέλος μιας κοινωνίας με πολύ βαθειές ρίζες. Παρά το γεγονός πως ο Lopez μεγάλωσε στην φτώχεια - αυτός και η αδερφή του έπρεπε να περπατάνε περισσότερο από 2,5 μίλια μέχρι την κοντινότερη πόλη για να βρουν φαγητό - έχει μια μεγάλη αγάπη για το ιδιαίτερο σπίτι του…

ΠΗΓΗ: Nat. Geographic.
Μετάφραση: Α. Γ. Λεκάκης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΣΠΗΛΑΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: σπηλια, καταφυγιο, Ισπανία, διωξεις, Μερινο, σπηλαιο, Ανδαλουσια, Γκαντιξ, υπογειο, σπιτι, αγροτικη ζωη, γεωργια, Ιερο Βουνο, Αγιον Ορος, Αγιο Ορος, Γραναδα, μεταναστες, φλαμενκο, τσιγγανοι, ζαμπρα, ποιηση, αθιγγανος, Τρωγλοδυτες, Ισπανια, σπηλαιοκατοικια, σπηλαιοκατοικηση, Ομηρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ