Πεσόντες ήρωες του Έπους του 1940 από το Σοφικό Κορινθίας - του Αν. Λυμπερίου


Πεσόντες ήρωες
του Έπους του 1940
από το Σοφικό Κορινθίας

Του Αναστάσιου Λυμπερίου (*)

Πριν μερικά χρόνια ως ελάχιστο φόρο τιμής αναδείξαμε τη θυσία των συμπατριωτών μας Σοφικιτών που αγωνίστηκαν και έπεσαν στους εθνικούς αγώνες από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μικρή αυτή συνεισφορά μας στην τοπική ιστορία του Σοφικού Κορινθίας και της ευρύτερης περιοχής, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς το απαραίτητο πραγματολογικό υλικό που χορηγήθηκε ευγενώς από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού την όποια και ευχαριστούμε θερμά.
Επειδή είναι χρέος μας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των ηρώων αναδημοσιεύουμε τμήμα της έρευνας που άφορα τους πεσόντες στο πόλεμο του 1940.
Σημειώνουμε ωστόσο ότι τα στοιχεία των πεσόντων τελούν υπό διόρθωση - επικαιροποίηση που ανανεώνονται συνεχώς.
Παρακαλούμε για την κατανόησή σας για τυχόν λάθη αλλά και παραλείψεις πεσόντων που δυστυχώς δεν έχουν καταγράφει.

Πεσόντες Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Βενετσάνος Παναγιώτης του Γκίκα, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1917, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο ύψωμα Μπουλαράτ της Χειμάρρας το Δεκέμβριο του 1940.

Γκούμας Πέτρος του Βλάσιου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1913, εφονεύθη στη μάχη της Χειμάρρας στις 4/1/1941.

Δανιήλ Αθανάσιος του Θεοδώρου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1914, υπηρετούσε στο 30ό Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο Ντομπρένι ΒΔ Μοσχοπόλεως στις 26/01/1941.

Ιακώβου Σαράντος του Σταματίου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1910, υπηρετούσε στο 52ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη της Κλεισούρας στις 24/12/1940.

Μαρκέλλος Μιχαήλ του Γεωργίου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1917, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη της Χειμάρρας στις 27/12/ 1940.


Μαυραγάννης Ιωάννης του Δημητρίου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Κόρφο Κορινθίας το 1917, υπηρετούσε στο 93ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο Οχυρό Εχίνος [1] βορειανατολικά της Ξάνθης στις 8/4/1941 κατά την Γερμανική εισβολή.


Παπασταματίου Αθανάσιος του Δημητρίου, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1913, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη σε μάχη στη Χειμάρρα στις 29/03/1941.

Ρούσης Αθανάσιος του Μιχαήλ, Στρατιώτης, γεννημένος στο Σοφικό Κορινθίας το 1910, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 14/02/1941. 

Αιωνία η μνήμη!

(*) Ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος.

ΠΗΓΗ.

[1] σημ. Γ. Λεκάκη: Στην Μάχη του Οχυρού του πομακοχωρίου Εχίνου Ξάνθης, στην Θράκη, εφονεύθησαν ακόμη δυο Κορίνθιοι: Οι Δουρεξής και Μπαζίνας.

Από το ηρώον του Εχίνου.
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Σοφικο, Κορινθια, Διευθυνση Ιστοριας Στρατου, ΔΙΣ, Γενικο Επιτελειο Στρατου, ΓΕΣ, ηρωας, ηρωον, ηρωο, 1940, Β Παγκοσμιος Πολεμος, Βενετσανος, νομος Κορινθιας, Μπουλαρατ, Χειμαρρα, Γκουμας, Χειμαρα, 1941, Δανιηλ, Συνταγμα Πεζικου, Ντομπρενι, Μοσχοπολη, Ιακωβου, Πεζικο, Κλεισουρα, Μαρκελλος, Κορινθος, Χιμαρρα, Μαυραγαννης, Κορφος, Οχυρο Εχινος, Ξανθη, Παπασταματιου, Χιμαρρα, Ρουσης, Στρατιωτικο Νοσοκομειο, Ιωαννινα, Λυμπεριου, Μαχη Οχυρων, πομακοχωρι, νομος Ξανθης, Θρακη, Κορινθιοι, Δουρεξης, Μπαζινας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ