Η Ελλάδα μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν αποδίδει δικαιώματα για την αναπαραγωγή έργων στην εκπαίδευση - Η κρίση επηρέασε και τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα


Η Ελλάδα μόνη χώρα στην Ευρώπη
που δεν αποδίδει δικαιώματα
για την αναπαραγωγή έργων
στην εκπαίδευση!

Η κρίση επηρέασε
και τα πνευματικά δικαιώματα
στην Ελλάδα

Ο ΟΣΔΕΛ, στo πλαίσιο διεξαγωγής στην Αθήνα του παγκόσμιου συνεδρίου της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής  IFRRO, (International Federation of Reproductions Rights Organizations), παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα της Ημερίδας του Συνεδρίου και στοιχεία σχετικά με την προστασία και την αδειοδότηση χρήσης έργων λόγου διεθνώς και στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της IFRRO, κ. Rainer Just (CEO του γερμανικού οργανισμού VGWort), δήλωσε ενθουσιασμένος που το φετινό Συνέδριο γίνεται στην Αθήνα, η οποία είναι και η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το έτος 2018. Ο κ. Just αναφέρθηκε στη σημασία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, και τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για την δημιουργία υψηλού επιπέδου λογοτεχνικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού υλικού που διατηρεί ζωντανή την πολιτιστική παραγωγή και ιστορία, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που εξάγει τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν.
Η Εκτελεστική Γραμματέας της IFRRO κ. Caroline Morgan, αναφέρθηκε στον ρόλο της IFRRO ως εκπρόσωπος των οργανισμών δημιουργών και εκδοτών όλου του κόσμου και στον ρόλο που διαδραματίζει στην δίκαιη διανομή δικαιωμάτων αναπαραγωγής και συνεπώς εισοδήματος προς δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους) και εκδότες.
Η Πρόεδρος και CEO του Αμερικάνικου οργανισμού CCC κ. Tracey Armstrong, αναφέρθηκε στην Διεθνή Ημερίδα με θέμα «Ενώνοντας τις τελείες: το μέλλον της συλλογικής διαχείρισης» όπου εξετάζονται τρεις άξονες: οι εξελίξεις της τεχνολογίας ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης η επιρροή τους στον τομέα της εκπαίδευσης και τον τομέα του Τύπου και ειδικότερα στην δυνατότητα οι ειδήσεις να γράφονται από ρομπότ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην ενημέρωση (κίνδυνος διάδοσης fake news) αλλά και τα προβλήματα ελέγχου προπαγάνδας του μίσους (hate speech) στο διαδίκτυο. Η κυρία Armstrong έκανε ειδική μνεία στην πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγει ο κ. Στράτος Τζοάννος, εκ των ομιλητών στην ημερίδα και Υπεύθυνος Έργου στο ATC, σχετικά με την τεχνολογία Blockchain και πώς αυτή θα επηρεάσει την αδειοδότηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η CEO του Γαλλικού Οργανισμού CFC κ. Sandra Chastanet αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των οργανισμών για την παροχή πρόσβασης σε περιεχόμενο για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών,  ότι είναι αναγκαίο οι συγγραφείς και εκδότες να αμείβονται για τη χρήση των έργων τους διαφορετικά θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο και την ποιότητα του παραγόμενου έργου,  όπως έδειξε το παράδειγμα του Καναδά. Αναφερόμενη στο επονομαζόμενο και “Canadian Flu”, το φαινόμενο κατά το οποίο στον Καναδά επετράπη η ελεύθερη αναπαραγωγή για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κατέληξε σε 30% πτώση των εισοδημάτων από εκδοτική δραστηριότητα και 78% πτώση στα έσοδα από είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων και τη μείωση του πλουραλισμού και επιπέδου του περιεχομένου. Η κ. Chastanet τόνισε ότι στη Γαλλία τα έσοδα από δικαιώματα αναπαραγωγής για εκπαιδευτική χρήση ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ / χρόνο και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί η παραγωγή νέων εκδόσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον πολιτισμό της χώρας. Η κυρία Chastanet αναφέρθηκε και σε έναν άλλο σημαντικό τομέα δράσης των οργανισμών, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων για τη χρήση ενημερωτικού-δημοσιογραφικού υλικού. 
Ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αντώνης Καρατζάς (εκδότης) αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην οποία γίνονται ψηφιακές χρήσεις στην εκπαίδευση χωρίς να υπάρχει άδεια από τους δικαιούχους και χωρίς να τους αποδίδεται αμοιβή. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να επιλύσει νομοθετικά το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο και της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Ο κ. Καρατζάς τόνισε ότι ο ΟΣΔΕΛ σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο της παραγωγής πολιτισμού σε γραπτό λόγο της χώρας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία να γίνει κατανοητό από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι όλοι κερδίζουν από την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διανομής περιεχομένου και συλλογής δικαιωμάτων: συγγραφείς, εκδότες, μαθητές & φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, στη δημιουργία του οποίου συμβάλει ενεργά ο ΟΣΔΕΛ.
Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αναστάσης Βιστωνίτης (συγγραφέας – δημοσιογράφος), αναφέρθηκε στην ουσιαστική βοήθεια της IFRRO για την λειτουργία του ΟΣΔΕΛ  και αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα του δημόσιου δανεισμού, σημειώνοντας ότι παρόλο που η σχετική οδηγία ισχύει από το 1992 δεν έχει υλοποιηθεί ο θεσμός του δημόσιου δανεισμού και της αμοιβής των συγγραφέων στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στο κατ΄αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο προστασίας των πνευματικών δημιουργών στην Ελλάδα αφού η ετήσια αμοιβή ενός συγγραφέας ή δημοσιογράφου από τον ΟΣΔΕΛ δεν υπερβαίνει τα 100 Ευρώ.    
Τη συνέντευξη συντόνισε ο κ. Γεωργανδρέας Ζάννος, Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη συζήτηση και αναγνώριση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.  

Σχετικά με το Παγκόσμιο Συνέδριο της IFRRO
Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής, IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organizations),  πραγματοποιεί στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριό της, 22-25 Οκτωβρίου 2018.
Σύνεδροι από περισσότερες από 50 χώρες, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές και ακαδημαϊκοί, θα συνέλθουν προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την προστασία δικαιωμάτων έργων λόγου και εικόνας και τη συλλογική τους διαχείριση στη νομοθεσία, την τεχνολογία και την ευρύτερη πολιτιστική παραγωγή.
Επιφανείς ομιλητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται των εργασιών του συνεδρίου κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα είναι ανοικτή κατόπιν πρόσκλησης, και θα αναμεταδοθεί live μέσω facebook στη σελίδα του ΟΣΔΕΛ  στην αγγλική γλώσσα.

Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι κ.κ.
·                    Sylvie Forbin, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συλλογική Διαχείριση στον 21ο αιώνα»
H Sylvie Forbin, μετά από κλασσικές σπουδές στη Σορβόννη και μεταπτυχιακές στα διεθνή οικονομικά ακολούθησε για 18 χρόνια διπλωματική καριέρα. Στη συνέχει ασχολήθηκε με τις πολιτιστικές βιομηχανικές και μεταξύ άλλων διατέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού EUREKA AUDIOVISUAL και Αντιπρόεδρος στην VIVENDI-UNIVERSAL υπεύθυνη του τομέα Δημόσιας και Ευρωπαϊκής πολιτικής μέχρι το 2016 όταν και ανέλαβε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της WIPO με αρμοδιότητα την Πνευματική Ιδιοκτησία και τις πολιτιστικές βιομηχανίες.

· Dr. Matthias Röder, Managing Director, Karajan Institute, «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πνευματικά Δικαιώματα: Η εξέγερση της μηχανής
Ο Dr. Matthias Röder, ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης καινοτομίας, διαθέτει PhD στη μουσική από το Harvard University και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Μότζαρτ στο Σάλσμπουργκ. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου  Eliette and Herbert von Karajan Institute το οποίο δημιούργησε τη μάρκα von Karajan,  και διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και του αρχείου του συνθέτη. Το 2017 ίδρυσε το Karajan Music Tech. Είναι συνδημιουργός του Sonophilia Network for Creative Leaders, ενός διεθνούς think tank που προσκαλεί επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, για το οποίο βραβεύτηκε ως Game Changer από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σάλτσμπουργκ.
· Tracey Armstrong, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Copyright Clearance Center, ΗΠΑ, θα συντονίσει τη συζήτηση «Copyright in the age of Machines – A Conversation» 
Η Tracey Armstrong, διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στην διαχείριση δικαιωμάτων. Συνεργάζεται με εκδότες, συγγραφείς, πανεπιστήμια και εταιρείες και οργανισμούς και θεωρείται γνώστης των θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αδειοδότησης στην ψηφιακή εποχή. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το πανεπιστήμιο Northeastern και αντιπρόεδρος της IFRRO.
· Sandra Chastanet, Διευθύνουσα Σύμβουλος της CFC Γαλλίας, θα αναφερθεί στον τομέα της Εκπαίδευσης, την πρωτοβουλία contentforeducation.org, και θα συντονίσει τη συζήτηση «Technology and News: Copyright Implications»
Η Sandra Chastanet ξεκίνησε την καριέρα της στις εκδόσεις Bloomsbury Publishing Ltd και Plon. Από το 2003 συνεργάζεται με τη CFC και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνικών εργαλείων, προγραμμάτων, υπηρεσιών και σχέσεων με αντίστοιχους οργανισμούς για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων σε ψηφιακές πλατφόρμες.  Παράλληλα διευθύνει και την ομάδα εργασίας Εφημερίδων & Περιοδικών της IFRRO. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Kingston University, Η.Β.
· Στράτος Τζοάννος, Διευθυντής Τεχνολογίας στο Athens Technology Center, «Blockhain και το μέλλον της Αδειοδότησης: Hype ή πραγματικότητα?» 
Ο κ. Τζοάννος είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και του ΕΜΠ, και διαθέτει και ΜΒΑ. Ειδικεύεται σε τεχνολογίες search και indexing και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα όπως RUSHES, MESH IP, ASSESTS, PAPYRUS, CASAM, ARCOMEM and i-SEARCH και έχει πιστοποιηθεί για το σύστημα FAST ESP.
· Johanna Vehkoo, δημοσιογράφος και συγγραφέας (Φινλανδία) «Θα γράφουν τα ρομπότ τις ειδήσεις?»
Η Johanna Vehkoo είναι ιδρύτρια της εκδοτικής επιχείρησης LongPlay που εκδίδει δημοσιογραφικό περιεχόμενο έκτασης μεγαλύτερης από ένα άρθρο και μικρότερης από ένα βιβλίο (singles), και συνιδρύτρια της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Hacks/Hackers. Συγγραφέας του βιβλίου «Stop the Press! Tales from the era of new journalism». Για δύο χρόνια υπήρξε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Reuters, στην Οξφόρδη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά δημοσιογραφικά start-ups, και ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και έρευνα για μεθόδους επαλήθευσης ειδήσεων και ψηφιακά εργαλεία για την αξιολόγηση ηλεκτρονικού δημοσιογραφικού περιεχομένου.

Σημ. Η ημερίδα δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Δημοσιογράφοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα μόνον μετά από εγγραφή μέσω του ΟΣΔΕΛ μέχρι την Παρασκευή 19/10/2018. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3849101 και email.

Σχετικά με την IFFRO

Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής είναι το κύριο διεθνές όργανο που συνδέει τα μέλη οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στον τομέα του βιβλίου και της εικόνας. Είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη διαχείριση δικαιωμάτων και την αύξηση της νόμιμης χρήσης έργων λόγου και εικόνας που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, και την εξάλειψη της αντιγραφής έργων χωρίς άδεια προωθώντας εύκολους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς αδειοδότησης μέσω Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής συμπληρώνοντας τις ανάλογες δράσεις Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Εκδοτών σε όλο τον κόσμο. Εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η IFRRO και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, της γνώσης και  της εκπαίδευσης βοηθώντας τα μέλη της να αναπτύξουν το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ακμή του εκδοτικού τομέα σε κάθε χώρα. Διευκολύνει την νόμιμη πρόσβαση σε δημοσιευμένα γραπτά, μουσικά ή εικαστικά έργα που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Η δικαιοδοσία της περιλαμβάνει την διαχείριση και αδειοδότηση αναπαραγωγής, διάθεσης και διανομής έργων λόγου και εικόνας (όπως βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα, περιοδικά) εκπροσωπώντας τους δικαιούχους τους.
Για τα παγκόσμια αναπτυξιακά της προγράμματα, η IFRRO συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η WIPO (World Intellectual Property Organization – Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) για την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την εκπαίδευση στελεχών στη διαχείριση των δικαιωμάτων. Επίσης, συνεργάζεται στενά με σχετικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ARIPO και την OAPI στην Αφρική και τη CERLALC στη Λατινική Αμερική.

Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ

O Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου, και λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4481/2017).
Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων/περιοδικών/τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία.
Ο ΟΣΔΕΛ επιδιώκει τη βελτίωση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την Ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς τον πιο εκτενή ηλεκτρονικό κατάλογο εκδόσεων (osdelnet.gr). Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κ.λπ).
Από το 2007 που συστάθηκε,  ο ΟΣΔΕΛ έχει διανείμει περισσότερα από 14 εκατ. Ευρώ σε δικαιούχους, δημιουργούς (συγγραφείς, δημοσιογράφους,, μεταφραστές) και εκδότες.

Ακολουθούν πίνακες σχετικά με την απόδοση δικαιωμάτων ανά κλάδο στην Ελλάδα:




22 Οκτωβρίου 2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΝΟΜΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ