Έλληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής παιδείας - του Περ. Δανόπουλου


Έλληνας είναι
όποιος μετέχει
της ελληνικής παιδείας


Ο Ισοκράτης.

Έλληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής παιδείας.
Αυτός που εντρυφεί και ενστερνίζεται, τις προαιώνιες ανθρωπιστικές αξίες που αναπτύχθηκαν σε αυτό τον τόπο και διαδόθηκαν στα πέντε σημεία του ορίζοντα.
Είναι σημαντική η κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στην παιδεία και στην εκπαίδευση.
Η παιδεία προσφέρει αξίες, τρόπους σκέψης και αντίληψης.
Η εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε σήμερα, συνίσταται κύρια στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε ένα αυτοματισμό ως προς τους συλλογισμούς την νόηση.
Η εκπαίδευση όπως εδώ και καιρό σχεδιάζεται, επιχειρεί να δημιουργήσει εργαζόμενους-καταναλωτές χωρίς βούληση, άρα πειθήνιους, άρα ακίνδυνους.
Η κοινωνική μηχανική σήμερα, ονομάζει πρόοδο, όλη αυτή την διαδικασία.
Στην Ελλάδα, το πείραμα είναι εξόχως ενδιαφέρον, καθώς επιχειρείται η διαγραφή της ιστορίας, η αποδόμηση του πολιτισμού και η παραχάραξη της συλλογικής μνήμης. Στην χώρα μας, το σενάριο θέλει ανθρώπους εκπαιδευμένους αλλά απαίδευτους. Ο τελικός στόχος είναι ο μετανεωτερικός άνθρωπος, χωρίς δεσμούς με το παρελθόν και φυσικά χωρίς έθνος, χωρίς πατρίδα.
Έχει έρθει από καιρό η στιγμή, όσοι αισθάνονται Έλληνες, με περηφάνεια και χωρίς εκμετάλλευση, όσοι αγαπούν αυτή την πατρίδα χωρίς να την καπηλεύονται να βγουν μπροστά.
Να ξεκαθαρίσει επί τέλους η ήρα από το σιτάρι. Να απομονωθούν δια παντός όλοι όσοι κηλιδώνουν την Ελληνικότητα.
Να εξοβελιστούν όσοι λένε «Έλληνας είσαι και φαίνεσαι».
Χωρίς φανατισμό, μόνο με απόφαση.
Όσο για τους ολίγιστους που επικαλούνται τον διεθνισμό, η απάντηση είναι μια: δεν υπάρχει διεθνισμός χωρίς αγάπη για την πατρίδα, την κάθε πατρίδα... είναι η παγκοσμιοποίηση ηλίθιοι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ελληνικη παιδεια, Ισοκρατης, Δανοπουλος, ανθρωπισμος, κατανοηση, διαφορα, παιδεια, εκπαιδευση, ανθρωπος, παρελθον, εθνος, πατριδα, Ελληνικοτητα, Ελληνας, διεθνισμος, παγκοσμιοποιηση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ