Στους Φούρνους Ικαρίας η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων! - του Γ. Λεκάκη

Στους Φούρνους Ικαρίας
η μεγαλύτερη συγκέντρωση
αρχαίων ναυαγίων!

Είκοσι δύο αρχαία ναυάγια έχουν ανακαλυφθεί και χαρτογραφηθεί σε μια περιοχή 17 τετραγωνικών μιλίων κοντά στο αρχιπέλαγος Φούρνων Κορσεών της Ελλάδος.

Τα νησιά ευρίσκονται στην μέση των διαδρομών μεγάλης εμπορικής κυκλοφορίας. Συνέδεαν το Αιγαίο με την Εγγύς και Μέση Ανατολή / Λεβάντε, τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και την Αίγυπτο!!!

«Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, μέσα σε μόλις 13 ημέρες προσθέσαμε 12% στο σύνολο των γνωστών αρχαίων ναυαγίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα[σ.σ.: Αλήθεια, πότε θα ορίσει η Ελλάς Θαλάσσια Αρχαιολογική Ζώνη;], εδήλωσε ο Peter Campbell του Πανεπιστημίου του Southampton και του RPM Nautical Foundation.

Τα ναυάγια κυμαίνονται από την αρχαϊκή περίοδο (700 - 480 π.Χ.) έως τον 16ο αιώνα μ.Χ.! Περισσότερα από τα μισά από αυτά χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο (300 - 600 μ.Χ.).

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη δεν είναι μόνον ο αριθμός των ναυαγίων, αλλά και η ποικιλομορφία των φορτίων, μερικά από τα οποία έχουν βρεθεί για πρώτη φορά», εδήλωσε ο υποβρύχιος αρχαιολόγος Γιώργος Κουτσουφλάκης. Τρία από αυτά τα φορτία περιλαμβάνουν αρχαϊκά αγγεία, από το νησί της Σάμου, αμφορείς του 2ου αιώνα μ.Χ. από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αμφορείς σε σχήμα καρότου από την αρχαία ελληνική πόλη Σινώπη(*), η οποία ευρίσκεται επίσης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στον Πόντο. Η ομάδα αναμένει να βρει πολλά περισσότερα ναυάγια κατά μήκος της ακτογραμμής του αρχιπελάγους την επόμενη περίοδο.

(*) Ειδικώς για την Σινώπη Πόντου, βλ. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

 

ΠΗΓΗ: «22 Ancient Shipwrecks Discovered in Greek Waters», AJA, 28.10.2015 και Discovery News, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.10.2015.


ΕΠΙΣΗΣ:
Οι αρχαιολόγοι στην Ελλάδα ανακάλυψαν
τουλάχιστον 58 αρχαία ναυάγια,
πολλά φορτωμένα με αρχαιότητες,
στην μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων,
που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο,
και ενδεχομένως σε ολόκληρην την Μεσόγειο!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ φωτογραφίες, ΕΔΩ.

Έτσι, επανέρχεται δυναμικότερα η επίσπευση καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα, θεσμός που θα φέρει πολύ και πλούσιο τουρισμό...


ΦΟΥΡΝΟΙ, ΙΚΑΡΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΝΑΥΑΓΙΑ, FOURNOI, FOURNI, ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, ΚΑΤΑΔΥΣΗ αρχαια ναυαγιο αρχιπελαγος Φουρνων Ελλαδα νησια διαδρομη εμποριο Αιγαιο Εγγυς και Μεση Ανατολη / Λεβαντε, Μαυρη Θαλασσα Αιγυπτος αρχαιο ελληνικα χωρικα υδατα αρχαικη εποχη περιοδος 700 - 480 πΧ 16ος αιωνας μΧ 8ος 7ος 6ος 5ος υστερη Ρωμαικη Περιοδος 300 - 600 μΧ φορτιο υποβρυχια αρχαιολογια Κουτσουφλακης φορτια αρχαικα αγγεια, νησι νησιδιο νησιδια Σαμος αμφορεας 2ος αμφορευς σχημα καροτου ελληνικη πολη Σινωπη, ακτη Ποντος ακτογραμμη Ancient Shipwrecks Greek Waters Ελλας Θαλασσια Αρχαιολογικη Ζωνη ΘΑΖ Κορσεων Κορσεες Κορσεαι Κορσιες ποντου μικρα ασια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ