Η ΠΟΛΗ ΜΙΤΛΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, με τα σύμβολα γκρέκα! - του Φ. Τούμπανου


Η ΠΟΛΗ ΜΙΤΛΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ,
με τα σύμβολα γκρέκα!

ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Φώτη Τούμπανου

Ένας καθαρός ελληνικός ναός των προ-Αζτέκων Μάγια, Ζαποτέκων, Μιξτέκων, Τολτέκων και γενικά όλων των προ-Κολόμβου πολιτισμών.
Η επίσκεψη μου ήταν μια από τις σημαντικότερες επισκέψεις από όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί ήταν γεμάτος από ελληνικά σύμβολα, που ευτυχώς ακόμα η ονομασία τους, παράξενη για αυτούς και με ερωτηματικά, αλλά για εμένα τα λέει όλα: Γκρέκα... έτσι τα ονομάζουν...
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες τα πάντα είναι ελληνικά... Μέσα στην καρδιά του Μεξικού. Ας τα δούμε με τα μάτια της ιστορίας των σημερινών Μεξικανών:
Η Μίτλα, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην πολιτεία της ΟΑΧΑΝΑ Οαξάκα στο Μεξικό, και ο σημαντικότερος πολιτισμός των Ζαποτέκ.


Οι Ζαποτέκοι ήταν ένας ιθαγενής προ-κολόμβου πολιτισμός, που άνθησε στην Κοιλάδα της Οαξάκα, στην Νότια-Κεντρική Αμερική. Κατά την προ-κολόμβου περίοδο, απετέλεσαν έναν από τους κύριους πολιτισμούς της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του πολιτισμού τους πριν τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Υπάρχουν και ενδείξεις ότι ο πολιτισμός τους άρχισε πριν πάνω από 2.500 χρόνια. Άφησαν αρχαιολογικές ενδείξεις στην αρχαία πόλη του Μόντε Αλμπάν με την μορφή κτηρίων, γηπέδων, θαυμάσιων τάφων και κτερισμάτων, που περιλαμβάνουν καλοδουλεμένα χρυσά κοσμήματα. Η Μόντε Αλμπάν είναι μια από τις πρώτες (γνωστές) μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Αμερικής και η πρωτεύουσα του κράτους των Ζαποτέκων, που είχε κυριαρχήσει μεγάλο ποσοστό από την σημερινή Οαξάκα, που είναι Πολιτεία του Μεξικού. Σήμερα υπάρχουν ακόμη απόγονοι λαοί στην περιοχή, που φέρουν ακόμη αυτό το όνομα και ιδιαίτερες παραδόσεις.


Η περιοχή βρίσκεται περίπου 44 χλμ. από την πόλη της Οαξάκα που είναι στο βόριο της κοιλάδας Τλακολούλα και είναι μία από τις τρεις, που αποτελούν την περιοχή των κεντρικών κοιλάδων του κράτους.
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται εντός του σύγχρονου δήμου San Pablo Villa de Mitla - Σαν Πάμπλο βίλια ντε Μίτλα.
Ενώ το Monte Albán - Μόντε Αλμπάν (βουνό Αλμπάν) ήταν το πιο σημαντικό ως πολιτικό κέντρο, η Mitla - Μίτλα ήταν το κύριο θρησκευτικό κέντρο.
Το όνομα Mitla προέρχεται από το όνομα Nahuatl Mictlán, που ήταν η θέση του νεκρού ή του Κάτω Κόσμου. Το όνομα στους Zapotec είναι Lyobaa, που σημαίνει "τόπος ανάπαυσης". Το όνομα Mictlán ήταν στους ισπανόφωνος, Mitla από τους Ισπανούς.
Ωστόσο, αυτό που κάνει την Mitla μοναδική ανάμεσα στις περιοχές των Μεσοαμερικανών είναι η περίτεχνη και περίπλοκη μωσαϊκή στρώση και τα γεωμετρικά σχέδια που καλύπτουν τους τάφους, τους πίνακες, τις ζωφόρους και ακόμη και ολόκληρους τοίχους. Αυτά τα ψηφιδωτά είναι κατασκευασμένα με μικρά, λεπτά κομμένα και γυαλισμένα κομμάτια πέτρας τα οποία έχουν τοποθετηθεί μαζί χωρίς την χρήση κονιάματος. Δεν υπάρχει άλλη τοποθεσία στο Μεξικό ίδια με αυτήν.


Η Mitla είναι ένας από τους πολλούς καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της κοιλάδας της Oaxaca, όπου το ξηρό κλίμα έχει διατηρήσει τόπους 10.000 χρόνων.
Αυτή η κοιλάδα κατοικήθηκε από τους Zapotecs, οι οποίοι κατά την διάρκεια των αιώνων ανέπτυξαν μια ιεραρχική κοινωνία, την οποία διακυβερνούσαν βασιλιάδες και ευγενείς. Ενώ η κοιλάδα ήταν σχετικά απομονωμένη, οι Zapotecs είχαν επαφές με άλλους Μεσοαμερικανούς λαούς.
Μέχρι την στιγμή που έφθασαν οι Ισπανοί, το κράτος των Zapotec είχε πληθυσμό άνω των 500.000 ανθρώπων, εξελιγμένες τεχνικές κατασκευής, σύστημα γραφής, δύο ημερολογιακά συστήματα και γεωργία, που περιελάμβανε την καλλιέργεια αραβοσίτου, φασολιών, σκουός και πιπεριών τσίλι, χρησιμοποιώντας άρδευση και χωράφια στα βουνά για να καλλιεργούν τρόφιμα για έναν αστικό πληθυσμό κυρίως.
Τελικά τι μυστήριο κρύβουν οι Ζαποτέκοι; Γιατί με κάνουν να νιώθω τόσο άνετα μαζί τους;.. Μήπως ήταν από κάπου άλλου;
Η ίδια η Μίτλα κατοικήθηκε τουλάχιστον από την Κλασσική Περίοδο (100-650 μ.Χ.) και ίσως από το 900 π.Χ. Ξεκίνησε ως οχυρωμένο χωριό στην εξωτερική άκρη της κοιλάδας και αργότερα έγινε το κύριο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.
Οι Mixtecs ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής γύρω στα 1000 μ.Χ, αν και η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη από τους Zapotec.
Η πόλη έφθασε στο απώγειό της και το μεγαλύτερο μέγεθός της μεταξύ 750 και 1521, με δύο αρχιτεκτονικές επιρροές: Από Zapotec και Mixtec κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Mitla είναι μία από τις προ-Κολόμβου τοποθεσίες που αντιπροσωπεύουν την Μεσοαμερικανική πεποίθηση ότι ο θάνατος ήταν το πιο φυσικό επακόλουθο μέρος της ζωής, μετά την γέννηση.
Χτίστηκε ως πύλη μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του κόσμου των νεκρών.
Η Μίτλα ακόμα και κατεχόμενη λειτουργούσε ως το κύριο θρησκευτικό κέντρο, όταν οι Ισπανοί έφθασαν το 1550.
Ο αρχιερέας, που ονομάζεται Uija-tào, κατοικούσε στην Μίτλα. Οι Ισπανοί τον συσχετίζουν με τον πάπα. Οι ευγενείς που είχαν ταφεί στην Μίτλα προορίζονταν να γίνουν «νέα σύννεφα», οι οποίοι θα παρενέβαιναν για λογαριασμό του κάτω (εν ζωή) πληθυσμού.


Κατά την πρώιμη αποικιακή περίοδο, μερικές από τις καλύτερες περιγραφές της τοποθεσίας προέρχονται από τους στρατιώτες και τους ιεραπόστολους που έφθασαν στην κοιλάδα.
Ένας από τους πρώτους που έγραψε επίσημα για την Mitla ήταν ο Friar Toribio de Benavente Motolina στα μέσα του 16ου αιώνα. Δηλώνει ότι το όνομά της σημαίνει «κόλαση».
Καθώς ο τόπος είχε μεγάλη πολιτική και θρησκευτική σημασία για την περιοχή, τα περισσότερα από τα κτήρια υπέστησαν καταστροφή, αποσυναρμολόγηση και διάλυση, με λίγα κτήρια να σώζονται... Ωρισμένα από τα δωμάτια του τόπου αυτού, κατοικήθηκαν από τον ισπανικό κλήρο… Η καταστροφή αυτή διατάχθηκε από τον χριστιανό Αρχιεπίσκοπο Oaxacan Albuquerque το 1553.
Τα ερείπια (πολύ σημαντικό) χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά για χριστιανικές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του San Pablo, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός τόπου ερειπίων. Χριστιανοί ιερόσυλοι γκρέμισαν ολόκληρο κτήριο και έστησαν τον ναό του Αγίου Παύλου μέσα «στους τοίχους των Ελλήνων / Γκρέκα»... (ότι έκαναν και στην Ακρόπολι και τον Παρθενώνα)…
Η βόρεια πλευρά του καθεδρικού ναού της Oaxaca έχει επίσης σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με τα ελληνικά / γκρέκο σύμβολα, με τα οποία συμβολίσει την νέα θρησκευτική τάξη. Δηλαδη τα θεωρούσαν θρησκευτικά σύμβολα.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η κυβέρνηση του Porfirio Díaz επέλεξε την Mitla να είναι ένα από τα εμβληματικά σύμβολα του προ-ισπανικού Μεξικού για τις επετειακές εορτές της ανεξαρτησίας του Μεξικού.
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, αλλά ο ενθουσιασμός μου δεν περιγράφεται…
Περπάτησα σε ιερά θρησκευτικά σύμβολα των Ζαποτέκων, Μιξτέκων τα οποία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΞΙΚΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΕΞΙΚΟ, ΜΙΤΛΑ, ΙΣΠΑΝΟΙ, Αζτεκοι Μαγια, Ζαποτεκοι, Μιξτεκοι, Τολτοκοι, συμβολα, Γκρεκα, συμβολο, Οαξακα, Μοντε Αλμπαν, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ, Αλμπαν, Τλακολουλα, Σαν Παμπλο βιλια ντε Μιτλα, νεκροι, Κατω Κοσμος, θανατος, αναπαυση, γεωμετρικα σχεδια, μαιανδρος, ταφος, πινακας, ζωφορος, τοιχος, κονιαμα, αραβοσιτος, φασολια, σκουος, πιπερια τσιλι, παπας, συννεφο, Μοτολινα, κολαση, Αρχιεπισκοπος, εκκλησια, Αγιος Παυλος, Mexico
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ