Οι ΗΠΑ επέστρεψαν 38 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Κολομβία - Ο 90χρονος «συλλέκτης» πέθανε μετά την κατάσχεση!

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν
38 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα
στην Κολομβία!

Ο 90χρονος «συλλέκτης»
πέθανε μετά την  κατάσχεση!


Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Κολομβία την περασμένη Τετάρτη 38 αρχαία αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από έναν ιδιώτη Αμερικανό συλλέκτη, που χαρακτηρίσθηκε «σύγχρονος Indiana Jones» (διέμενε και στην Ιντιάνα!!!).
Το FBI ανακάλυψε τα τεχνουργήματα (κεραμική προ Κολόμβου, από τα υψίπεδα Narino και την Καραϊβική), μετά από καταγγελία, σχετικά με συλλογή που μοιάζει με μουσείο… στο σπίτι του επιχειρηματία Donald Miller!
Οι ερευνητές βρήκαν χιλιάδες κομμάτια από την Κίνα, την Κολομβία, την Νέα Γουινέα και τις ΗΠΑ.

Δυο από τα επαναπατρισθέντα κλεμμένα έργα τέχνης της Κολομβίας...

«Ο 90χρονος γέρος συλλέκτης ήταν ένας σύγχρονος Ιντιάνα Τζόουνς! Έκανε μουσείο το σπίτι του! Αυτό ήταν το χόμπι του! Το χόμπι του ήταν να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο να παίρνει τέτοια κομμάτια, να κλέβει κυριολεκτικά την πολιτιστική κληρονομιά», εδήλωσε ο πρέσβυς της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον Francisco Santos στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τελετής στην πρεσβεία της Κολομβίας!
«Τα αντικείμενα που επιστρέφονται σήμερα είναι μέρος της μεγαλύτερης συλλογής τέχνης και πολιτιστικών αγαθών, που ανακτήθηκε ποτέ από το FBI, κατά τη διάρκεια μιας ενιαίας έρευνας!», εδήλωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI, Maxwell Marker.
Δεν υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του Μίλλερ, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την κατάσχεση της συλλογής…
Το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Κολομβίας πρόκειται να αξιολογήσει τα αντικείμενα και να προσπαθήσει να τα αναγνωρίσει. Με τέτοιες κλοπές «χάνεται η ικανότης να εκτιμούμε την κληρονομιά μας», εδήλωσε ο κ.Σάντος.
Τα αντικείμενα ήταν τόσο μικρά, ώστε ήταν εύκολο να κρυφτούν στις αποσκευές!!!

ΠΗΓΗ: Daily Mail, 10.10.2018.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΙΑΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΟΛΟΜΒΙΑ, ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΗΠΑ, Κολομβια, συλλεκτης, Ιντιανα, κεραμικη, Ναρινο, Καραιβικη, μουσειο, Μιλλερ, Κινα, Κολομβια, Νεα Γουινεα, Αμερικη, Ιντιανα Τζοουνς, αρχαιοκαπηλια, πολιτιστικη κληρονομια, Μαρκερ, Μιλερ, Σαντος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ