Στην αρχαιότερη αναφορά του ονόματος της Ιερουσαλήμ, αναφέρονται δυο ελληνικά ονόματα: Αινείας και Δαίδαλος…


Στην αρχαιότερη αναφορά
του ονόματος της Ιερουσαλήμ,
αναφέρονται δυο ελληνικά ονόματα:
Αινείας και Δαίδαλος…


Ένα συναρπαστικό εύρημα από την Ιερουσαλήμ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Υπ. Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Ισραηλινού Μουσείου: Πρόκειται για μια μοναδική πέτρινη επιγραφή, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα, γύρω από τη βασιλεία του Ηρώδη του Μεγάλου, αναφέροντας την λέξη «Ιερουσαλήμ», αραμαϊκή επιγραφή, γραμμένη με εβραϊκά γράμματα και χρησιμοποιώντας την σημερινή ορθογραφία!
(σ.σ.: Θυμίζω ότι τα αραμαϊκά είναι διάλεκτος της ελληνικής).

Η επιγραφή βρέθηκε τον περασμένο χειμώνα, κατά την διάρκεια σωστικής ανασκαφής του Danit Levy (IAA), πριν από την κατασκευή ενός νέου δρόμου. Βρέθηκαν τα θεμέλια μιας ρωμαϊκών χρόνων οικοδομής, τα οποία στηρίζονταν από στήλες. Αλλά η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν ένα πέτρινο τμήμα στήλης, που επαναχρησιμοποιήθηκε στην ρωμαϊκή οικοδομή.
Η επιγραφή αναφέρει:

Ανανίας (< Αινείας) γιος του
Δόδαλου
από την Ιερουσαλήμ

Η εν λόγω επιγραφή, που φέρνει τους εβραίους σε δύσκολη θέση:
Διότι στην αρχαιότερη αναφορά του ονόματος της Ιερουσαλήμ,
της πρωτεύουσάς τους, και τα δυο ονόματα που αναφέρονται
είναι ελληνικά:
Αινείας και Δαίδαλος...

Ο καθηγητής Ido Bruno, διευθυντής του Ισραηλινού Μουσείου, δήλωσε: «Αυτή η επιγραφή θα είναι αναγνώσιμη σε κάθε παιδί που μπορεί να διαβάσει και να χρησιμοποιεί τα ίδια γράμματα, που χρησιμοποιούνταν πριν από δύο χιλιετίες. Σημαντικές ανακαλύψεις, μας μαθαίνουν για τους αρχαίους πολιτισμούς, που αναπτύχθηκαν στο Ισραήλ για γενεές»…
Ο δρ. Yuval Baruch, αρχαιολόγος του Υπ. Ισραηλινών Αρχαιοτήτων της Ιερουσαλήμ και ο καθηγητής Ronny Reich του Πανεπιστημίου της Χάιφα, που διαβάζουν και μελέτησαν την επιγραφή, σημειώνουν ότι οι επιγραφές της εποχής αυτής, που αναφέρονται στην Ιερουσαλήμ είναι αρκετά σπάνιες. Η ορθογραφία αυτή είναι γνωστή μόνο σε μια άλλη περίπτωση».
Σύμφωνα με τον Dudy Mevorach, αρχηγό της αρχαιολογίας στο Ισραηλινό Μουσείο, «το αρχαιολογικό πλαίσιο της επιγραφής δεν μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε πού ήταν αρχικά τοποθετημένη, ή ποιος ήταν ο Ανανίας, του Δόδαλου, αλλά είναι πιθανό ότι ήταν καλλιτέχνης - αγγειοπλάστης, γιος ενός επίσης καλλιτέχνη-αγγειοπλάστη», και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα… ξαφνικά αδικαιολόγητα, είπε: «καλλιτέχνης που… υιοθέτησε(!!!) ένα όνομα από την… ελληνική Μυθολογία, τον Δαίδαλο, τον περίφημο καλλιτέχνη. Είναι ενδιαφέρον ότι αποφάσισε να προσθέσει την προέλευσή του από την κοντινή Ιερουσαλήμ στο οικογενειακό του όνομα»!!!, πρόσθεσε με καλπάζουσα φαντασία…
Στην περιοχή Binyanei Ha'Uma, όπου ανακαλύφθηκε το μοναδικό εύρημα, διεξάγονται ανασκαφές για πολλά χρόνια. Πιο πρόσφατα από τους Danit Levy και τον δρ. Ron Be'eri, του Υπ. Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Απεκαλύφθη η μεγαλύτερη αρχαία μονάδα παραγωγής κεραμικής στην περιοχή της Ιερουσαλήμ! Επί Ηρώδη, η παραγωγή επικεντρώθηκε στην κατασκευή μαγειρικών σκευών. Βρέθηκαν καμίνια, δεξαμενές για την προετοιμασία πηλού, γύψινες δεξαμενές νερού, τελετουργικά λουτρά και χώροι εργασίας για την ξήρανση και την αποθήκευση των αγγείων. Παράλληλα με την περιοχή όπου παρήγετο η αγγειοπλαστική, αναπτύχθηκε και ένα μικρό χωριό, του οποίου η οικονομία βασιζόταν στην παραγωγή κεραμικής. Τα αγγεία πωλούνταν σε μεγάλες ποσότητες στον πληθυσμό της Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της.
Μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ (70 μ.Χ.), τα εργαστήρια των αγγειοπλαστών συνέχισαν τις δραστηριότητές τους σε μικρή κλίμακα, μέχρι τις αρχές του 2ου αι. μ.Χ., όταν η 10η Λεγεώνα της Ρώμης εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Νέα μαζική παραγωγή κεραμικών οικοδομικών υλικών, τούβλα και σωλήνες, επιτραπέζια σκεύη, μαγειρικά σκεύη και δοχεία αποθήκευσης, χαρακτηριστικά του ρωμαϊκού στρατού.
Εκτός από την μοναδική επιγραφή, δύο επί πλέον ευρήματα θα εμφανισθούν στο Μουσείο του Ισραήλ, από αύριο:
Το πρώτο είναι μια ελληνική επιγραφή του 6ου αιώνα μ.Χ., που έκειτο κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, η οποία μνημονεύει την κατασκευή ενός δημόσιου κτηρίου στην Ιερουσαλήμ - πιθανόν ενός ξενώνα - από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και έναν ηγούμενο, με το όνομα Κωνσταντίνος. Και μια άλλη επιγραφή, που μνημονεύει την κατασκευή της μεγάλης Νέας Εκκλησίας, που βρέθηκε στις ανασκαφές της εβραϊκής συνοικίας, στην δεκαετία του 1970 (είχε ήδη προβληθεί στο Ισραηλινό Μουσείο). Και οι δύο μαρτυρούν την ανάπτυξη της πόλεως στα βυζαντινά χρόνια, πριν από περίπου 1.500 χρόνια, από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Εκτός από τα προαναφερθέντα ευρήματα, θα εμφανισθεί και ένα φέρετρο του 1ου αιώνα π.Χ., με την εβραϊκή επιγραφή «ο γιος του αρχιερέα»!

ΠΗΓΕΣ: Danit Levy, Υπ. Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, 9 Οκτωβρίου 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΙΣΡΑΗΛ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ιερουσαλημ, Ισραηλ, Μουσειο, πετρα, επιγραφη, Ηρωδης, αραμαικα, εβραικα, ορθογραφια, Λεβι, Λεβυ, στηλη, Ανανιας, Δοδαλος, Μπρουνο, Μπαρουχ, Βαρουχ, Ραιχ, Χαιφα, Μεβορα, καλλιτεχνια, αγγειοπλαστικη, Μυθολογια, Δαιδαλος, κεραμικη, μαγειρικα σκευη, καμινι, δεξαμενη, πηλος, γυψος, λουτρο, ξηρανση, αγγειο, 70, Λεγεωνα, Ρωμη, τουβλο, σωληνας, σκευος,δοχειο, αποθηκευση, Πυλη Δαμασκου, ξενωνας, Ιουστινιανος, ηγουμενος, Κωνσταντινος, Εκκλησια, εβραιοι, φερετρο, αρχιερεας, Jerusalem, Βυζαντινη Αυτοκρατορια, Βυζαντιο 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ