Αρχαίο κλεμμένο άγαλμα βρέθηκε στην Παλμύρα - Αλλά λείπουν… δεκάδες χιλιάδες άλλα!


Αρχαίο κλεμμένο άγαλμα
βρέθηκε στην Παλμύρα

Αλλά λείπουν… δεκάδες χιλιάδες άλλα!


Ένα αρχαίο άγαλμα ενός ιερέα είναι μια από τις εκατοντάδες κλαπείσες αρχαιότητες, που ξαναβρέθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας, και ετέθησαν ξανά στην Δαμασκό, υπενθυμίζοντας την μαζική λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας, κατά την διάρκεια 7 ετών πολέμου!


Πρόκειται για τον Yalhi bin Yalhabouda, ανώτερο ιερέα στην Παλμύρα, που πέθανε το 120 μ.Χ. (είναι γραμμένο το όνομα και το έτος θανάτου του). Φορά υψηλό καπέλο, δάφνινο στεφάνι, κρατά ένα κύπελλο με ιερό λάδι και ένα αγγείο με δημητριακά. Η ανάγλυφη εικόνα του Yalhabouda, ευρέθη σε ένα σπίτι στην σύγχρονη πόλη!
«Αυτό το αρχαίο τέχνεργο δεν είναι μόνο για την Συρία, αλλά είμαστε οι θεματοφύλακές του, και το διατηρούμε για όλον τον κόσμο», εδήλωσε ο κ. Χ. Χαρίρι, επί κεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Παλμύρας.
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 2011, όταν η χώρα κατακερματίστηκε σε πολυάριθμους θύλακες, τα αντιμαχόμενα μέρη άρχισαν να λεηλατούν την πολιτιστική κληρονομιά της, να λεηλατούν μουσεία και να κάνουν ανασκαφές σε αρχαίες τοποθεσίες!
Το ISIS, υποκατάστημα της Αλ Κάιντα, έχει μακρά εμπειρία πώλησης κλεμμένων αρχαιοτήτων για κέρδος. Κατέλαβε την Παλμύρα με τα εκτεταμένα αρχαία ερείπια, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO (2015).


Όπως και άλλα μέρη της Συρίας και του Ιράκ, μετετράπη σε βραχύβιο «χαλιφάτο». Έκανε δημόσιες επιδείξεις καταστροφής πολλών αντικειμένων και αρχαίων κτηρίων επειδή ήσαν «ειδωλολατρικά», ενώ ταυτόχρονα επωφελείτο κρυφά από το παράνομο εμπόριο αυτών των ιστορικών «ειδωλολατρικών» αγαθών… Κατέστρεψε το μνημειακό αψιδωτό τόξο της Παλμύρας, αποκεφάλισε τον επί κεφαλής 82χρονο αρχαιολόγο της, και κρέμασε το σώμα του από μια αρχαία στήλη…
Οι τζιχαντιστές είχαν σπάσει ένα μέρος του προσώπου και του καπέλου του, αλλά αποκαταστάθηκαν. Όπως και με όλα τα άλλα κλεμμένα τέχνεργα της Παλμύρας που κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση, θα επιστραφούν στην πόλη, εδήλωσε ο κ. Χάριρι.
Αλλά ενώ έχουν αποκατασταθεί χιλιάδες κλεμμένα αντικείμενα, λείπουν… δεκάδες χιλιάδες άλλα! Πολλά από αυτά πιθανότατα είναι έξω από την Συρία και στα χέρια «ειδικών εμπόρων», που θα περιμένουν δεκαετίες αποθηκευμένα, πριν τα πουλήσουν σε ιδιώτες συλλέκτες…
Τα 500 αντικείμενα που επανεμφανίσθηκαν στην Δαμασκό, αυτήν την εβδομάδα, ήταν από το 10.000 π.Χ. έως την ισλαμική περίοδο και βρέθηκαν σε κατοικημένες περιοχές από τον στρατό, εδήλωσε ο κ. Mahmoud Hammoud, επί κεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Συρίας!

ΠΗΓΗ: Reuters, 4.10.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΥΡΙΑ, ΠΑΛΜΥΡΑ, ΙΕΡΕΑΣ, ΑΓΑΛΜΑ, καπελο, δαφνινο στεφανι, δαφνη, λαδι, έλαιο, δημητριακα, ΙΣΙΣ, Αλ Καιντα, Palmyra, Syria
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ