Το ιερό των αιγυπτιακών θεοτήτων στην έπαυλι του Ηρώδου του Αττικού στον Μαραθώνα ήταν Πλατωνική Σχολή! Η ορατή τέχνη ήταν μέθοδος για δημιουργία και κρίση φιλοσοφικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα


Το ιερό των αιγυπτιακών θεοτήτων
στην έπαυλι
του Ηρώδου του Αττικού
στον Μαραθώνα
ήταν Πλατωνική Σχολή!

Η ορατή τέχνη ήταν μέθοδος
για δημιουργία και κρίση
φιλοσοφικής σκέψης
στην αρχαία Ελλάδα
 
Το ιερόν των Αιγυπτίων θεοτήτων (Ίσιδος και Οσίριδος) στον Μαραθώνα.
Φωτ.: T. Shea.
Μια νέα έρευνα μελετά τα αγάλματα που υπήρχαν στο ιερό των Αιγύπτιων θεών στον Μαραθώνα Αττικής, μέρους του συγκροτήματος κατοικιών του Ηρώδου του Αττικού.
Αυτά τα μεγαλειώδη αγάλματα αναπαριστούν τις αιγυπτιακές θεότητες, Ίσιδα και Όσιρι, με έναν ασυνήθιστο αιγυπτιακό τρόπο. 
Θεωρώ ότι το επιδιωκόμενο κοινό του ιερού, δεν συμφωνούσε με την χρήση αυτού του μέρους της κατοικίας από τον Ηρώδη για συζητήσεις με κοινό και μέλη της Αθηναϊκής Σχολής του Πλάτωνος.
Ξαναμελέτησα το ιερό και τα αγάλματα υπό το φως των πλατωνικών φιλοσοφιών του θεού, εστιάζοντας στο έργο του Πλουτάρχου «Περί Ίσιδος και Οσίριδος» και σε κάποια κείμενα που αναφέροντα στην Ίσιδα, τις αρεταλογίες.
Όλα τα κείμενα τονίζουν την ικανότητα της Ίσιδος να ενώνει όλους τους θεούς, όλης της Μεσογείου, υπό μία θεότητα, τονίζοντας, όμως, παράλληλα τις ξεχωριστές δυνάμεις και προσωπικότητες του κάθε θεού. Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός του ιερού και η διαρρύθμιση των αγαλμάτων ήταν σύμφωνοι με το θέμα, με τέτοιον τρόπο, ώστε άριστοι θεατές – ακροατές να επανεξετάζουν την γνώση που έχουν από τα κείμενα της Πλατωνικής Φιλοσοφίας.
Αυτή η προσέγγιση αποδεικνύει πως ο τρόπος εξέτασης, μέσω πολλών μέσων, προτάθηκε για λογοτεχνικά είδη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και στην φιλοσοφία, πως η ορατή – απτή τέχνη ήταν μέθοδος για δημιουργία και κρίση φιλοσοφικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα.


Μετάφραση: Β. Αργυροπούλου / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΕΔΩ,

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑαγαλμα, ιερο, Αιγυπτιων θεων, Μαραθωνας, Αττικη, Ηρωδης Αττικος, Αιγυπτος, Ισις, Οσιρις, Ηρωδης, Αθηναικη Σχολη, Πλατων, πλατωνικη φιλοσοφια, Πλουταρχος Περι Ισιδος και Οσιριδος, αρεταλογια, Μεσογειος, θεοτητα, Πλατωνας, φιλοσοφια, τεχνη, σκεψη, Marathon, Attica


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ