Η κύλιξ του παλαιστή Ξένωνος - Αθηναϊκό έργο τέχνης του 5ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από το... 1836!


Η κύλιξ του παλαιστή Ξένωνος

Αθηναϊκό έργο τέχνης του 5ου αιώνα π.Χ.
που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο
από το... 1836!


Μια κύλιξ, που αναπαριστά δύο αθλητές της πάλης, την ώρα που αγωνίζονται, ευρίσκεται στην… «συλλογή» του… Βρετανικού Μουσείου από το… 1836 (αρ. 1836,0224.196)!


Η κύλιξ αυτή χρονολογείται στο 430 π.Χ.
Κατασκευάσθηκε στην Αττική, παρά το γεγονός πως βρέθηκε στην επαρχία της Νεαπόλεως στην Ιταλία, όπως ισχυρίζεται το Μουσείο.
Έχει ύψος 8,25 εκατοστά και διάμετρο 22,85 εκατοστά.
Διαβάζεται η επιγραφή ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΟΣ, που αναφέρεται μάλλον σε κάποιον καλό παλαιστή με το όνομα Ξένων.


Στην μια πλευρά του εξωτερικού μέρους απεικονίζονται δύο παλαιστές και ένας παιδοτρίβης. Οι παλαιστές (που είναι νεαροί) σκύβουν ο ένας προς το μέρος του άλλου με το αριστερό πόδι προτεταμένο, προσπαθώντας να κάμουν / να μάθουν μια λαβή. Ο καθ’ ένας προσπαθεί με το ένα χέρι να πιάσει τον προτεταμένο μηρό και με το άλλο, τον ώμο του αντιπάλου του. Ο παιδοτρίβης στέκεται στα δεξιά, κρατώντας τα πράγματά του προς το μέρος των παλαιστών.
Στην άλλη πλευρά, απεικονίζεται μια συγκεκριμένη λαβή. Ο ένας παλαιστής έχει πιάσει το αριστερό χέρι του αντιπάλου του και σκύβει μπροστά με τα γόνατά του προς την δεξιά μεριά και έχοντας κυρτή πλάτη τραβά με μια απότομη κίνηση τον αντίπαλο από πάνω του. Ο άλλος αθλητής, με το δεξί του χέρι να ταλαντεύεται προς τα πάνω, μάταια προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπία του. Το σώμα του ευρίσκεται σε οριζόντια θέση, με το πρόσωπο μπροστά και τα πόδια στον αέρα. Ο παιδοτρίβης στέκεται στα αριστερά κοιτώντας τους και σηκώνοντας την ράβδο του προς αυτούς.


Τεκμήρια όπως αυτό, μαρτυρούν πως η πάλη είναι ένα αγώνισμα που εξακολουθεί από τότε έως σήμερα να γίνεται με τις ίδιες λαβές!

Τα... 182 χρόνια ξενητειάς είναι πολλά...
Δεν είναι αρκετά, νομίζετε, για να γυρίσουν οι παλαιστές μας στην γενέτειρά τους, την Αθήνα;


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΑΛΗ, ΕΔΩ

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κυλιξ, παλη, συλλογη, Βρετανικο Μουσειο, 1836, Αττικη, Νεαπολη, Ναπολι, Ιταλια, επιγραφη, ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΟΣ, παλαιστης, Ξενων, παλεστης, παιδοτριβης, λαβη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ