NOBEL ΕΙΡΗΝΗΣ 2018: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο τίμησε δύο πρόσωπα για τους αγώνες τους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης - Υπάρχουν ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΠΤΩΣΕΙΣ των σεξουαλικών κακοποιήσεων, ακόμη και στους ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ τους!!! - του Κ. Τριανταφυλλίδη

NOBEL[1] ΕΙΡΗΝΗΣ 2018
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο τίμησε δύο πρόσωπα
για τους αγώνες τους
κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Υπάρχουν ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΕΣ[2] ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
των σεξουαλικών κακοποιήσεων,
ακόμη και στους ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ τους!!!


Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ μεταβάλλει την έκφραση των γονιδίων του θύματος. Δηλ. αφήνει «μοριακά ίχνη» στο DNA των κυττάρων τόσο των ίδιων των θυμάτων, όσο και το πιο εντυπωσιακό, ακόμα και του σπέρματος τους. Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί φέρουν το αποτύπωμα του τραύματος στα κύτταρά τους - μια βιοχημική σήμανση, που ονομάζεται μεθυλίωση, που είναι ανιχνεύσιμη χρόνια αργότερα. Η ανακάλυψη αυτού του βιοδείκτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από την Αστυνομία και τα Δικαστήρια για τη διερεύνηση εγκλημάτων κακοποίησης παιδιών. Με απλά λόγια, οι επιγενετικές μεταβολές στο DNA που οφείλονται στο τραύμα που υπέστησαν όσοι κακοποιούνται, μπορούν να κληροδοτηθούν στα παιδιά τους!!! Πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι, ότι οι εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου, μπορούν να επηρεάσουν τις επόμενες γενιές.
Κατά την σεξουαλική κακοποίηση Παιδιών, ένας ενήλικας ή μεγαλύτερος έφηβος χρησιμοποιεί ένα παιδί να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μπορεί να οδηγήσει τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοπαθολογίας. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές του ύπνου, κλπ.


Από τις αναρτήσεις μου προκύπτει ότι «Η μεθυλίωση αρχίζει να θεωρείται ως ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο σε ποινικές έρευνες - για παράδειγμα, παρέχοντας στους ερευνητές την δυνατότητα εκτίμησης της ηλικίας ενός ατόμου από δείγμα DNA».
Σε πρόσφατη εργασία[3], ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας ανακάλυψαν διαφορές στην επιγενετική διαδικασία, δηλ. τη μεθυλίωση του DNA, των κυττάρων μεταξύ εκείνων που είχαν κακοποιηθεί και εκείνων που δεν είχαν κακοποιηθεί. Η μεθυλίωση λειτουργεί ως "διακόπτης" στα γονίδια, επηρεάζοντας την έκταση της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων. Η μελέτη διαπίστωσε διαφορά μεθυλίωσης μεταξύ των θυμάτων και των μη θυμάτων σε 12 περιοχές των γονιδιωμάτων του σπέρματος των ανδρών. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν θέσεις σε γονίδια που σχετίζονται με τη νευρωνική λειτουργία (MAPT, CLU), τη ρύθμιση των λιποκυττάρων (PRDM16) και την ανοσολογική λειτουργία (SDK1).



Γνωρίζουμε, ότι οι απόγονοι των ατόμων που εκτίθενται σε παιδική κακοποίηση είναι σε υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών της νευρικής ανάπτυξης και της σωματικής υγείας κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής. Η συσχέτιση της παιδικής κακοποίησης με μεθυλίωση του DNA ακόμη και σε γαμέτες, ίσως προσφέρει κάποια εξήγηση για τις προηγούμενες παρατηρήσεις.
Η διαφορά στη μεθυλίωση μεταξύ των ατόμων που είχαν κακοποιηθεί και εκείνων που δεν είχαν - εάν επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες - θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για τους ανακριτές ή τα δικαστήρια ή την αστυνομία για τη στάθμιση των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] NOBEL ΕΙΡΗΝΗΣ 2018 στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δηλ. βραβεύεται για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό. Η 25χρονη Νάντια Μουράτ Μπάσι Τάχα που ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας «σκλάβα του σεξ» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
[2] ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ είναι η μελέτη των αναστρέψιµων κληρονοµήσιµων αλλαγών στη έκφραση/λειτουργία των γονιδίων, που εµφανίζονται χωρίς κάποια αλλαγή στην αλληλουχία του πυρηνικού DNA.
[3] Βιβλιογραφία: "Exposure to childhood abuse is associatedwith human sperm DNA methylation” των Andrea L. Roberts, Nicole Gladish, Evan Gatev, Meaghan J. Jones, Ying Chen, Julia L. MacIsaac, Shelley S. Tworoger, S. Bryn Austin, Cigdem Tanrikut, Jorge E. Chavarro, Andrea A. Baccarelli & Michael S. Kobor in Translational Psychiatry, τόμος 8, Article number: 194 (2.10.2018), ελεύθερα προσβάσιμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το DNA, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ, 2018, Νορβηγια, σεξουαλικη κακοποιηση, ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΠΤΩΣΕΙΣ, σεξ, κακοποιηση, Τριανταφυλλιδης, Μουκουεγκε, βιασμος, Κονγκο, σεξουαλικη βια, Ταχα, Γεζιντι, δουλεια, σκλαβα, Ισλαμικο Κρατος, ΙΣΙΣ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΑΙΔΙ, μεθυλιωση, DNA
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ