ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τα πνευματικά δικαιώματα αναπαραγωγής και το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής (IFRRO) - 22-25 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
για τα πνευματικά δικαιώματα
αναπαραγωγής
και το Παγκόσμιο Συνέδριο
της Διεθνούς Ομοσπονδίας
Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής (IFRRO)
22-25 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα

Ο ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο διεξαγωγής στην Αθήνα του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής IFRRO, (International Federation of Reproductions Rights Organizations), σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 22.10.2018 στις 12:00 στην Νομική Βιβλιοθήκη, Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα.


Θα παραστεί ο Πρόεδρος της IFRRO, κ. Reiner Just (CEO του γερμανικού οργανισμού VGWort), η διευθύντρια της IFRRO κ. Caroline Morgan, ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αντώνης Καρατζάς, (εκδότης) και ο αντιπρόεδρος του ΟΣΔΕΛ κ. Αναστάσης Βιστωνίτης (συγγραφέας – δημοσιογράφος).
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους δημιουργούς και εκδότες διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα (ιδίως στο χώρο της Εκπαίδευσης και του Τύπου) και η σχετική δράση της IFRRO και του ΟΣΔΕΛ.
Ακολουθεί πληροφοριακό υλικό και εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου η οποία είναι ανοικτή μόνον σε δημοσιογράφους κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη γραμματεία του ΟΣΔΕΛ μέχρι την Παρασκευή 19.10.2018. Τηλ. επικοινωνίας: 210 3849101, email.

Σχετικά με το Παγκόσμιο Συνέδριο της IFRRO

Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής, IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organizations), θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριό της 22-25 Οκτωβρίου 2018.
Σύνεδροι από περισσότερες από 50 χώρες, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές και ακαδημαϊκοί, θα συνέλθουν προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την προστασία δικαιωμάτων έργων λόγου και εικόνας και τη συλλογική τους διαχείριση στη νομοθεσία, την τεχνολογία και την ευρύτερη πολιτιστική παραγωγή.
Επιφανείς ομιλητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται των εργασιών του συνεδρίου κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα είναι ανοικτή κατόπιν πρόσκλησης.
Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι:
· Sylvie Forbin, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συλλογική Διαχείριση στον 21ο αιώνα»
H Sylvie Forbin, μετά από κλασσικές σπουδές στη Σορβόννη και μεταπτυχιακές στα διεθνή οικονομικά ακολούθησε για 18 χρόνια διπλωματική καριέρα. Στη συνέχει ασχολήθηκε με τις πολιτιστικές βιομηχανικές και μεταξύ άλλων διατέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού EUREKA AUDIOVISUAL και Αντιπρόεδρος στην VIVENDI-UNIVERSAL υπεύθυνη του τομέα Δημόσιας και Ευρωπαϊκής πολιτικής μέχρι το 2016 όταν και ανέλαβε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της WIPO με αρμοδιότητα την Πνευματική Ιδιοκτησία και τις πολιτιστικές βιομηχανίες.
· Dr. Matthias Röder, Managing Director, Karajan Institute, «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πνευματικά Δικαιώματα: Η εξέγερση της μηχανής».
Ο Dr. Matthias Röder, ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης καινοτομίας. Διαθέτει PhD στη μουσική από το Harvard University και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Μότζαρτ στο Σάλσμπουργκ. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Eliette and Herbert von Karajan Institute το οποίο δημιούργησε τη μάρκα von Karajan, και διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και του αρχείου του συνθέτη. Το 2017 ίδρυσε το Karajan Music Tech, και είναι συνδημιουργός του Sonophilia Network for Creative Leaders, ενός διεθνούς think tank που προσκαλεί επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες και για το οποίο βραβεύτηκε ως Game Changer από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σάλτσμπουργκ.
· Στράτος Τζοάννος, Διευθυντής Τεχνολογίας στο Athens Technology Center, «Blockhain και το μέλλον της Αδειοδότησης: Hype ή πραγματικότητα?».
Ο κ. Τζοάννος είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και του ΕΜΠ, και διαθέτει και ΜΒΑ. Ειδικεύεται σε τεχνολογίες search και indexing και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα όπως RUSHES, MESH IP, ASSESTS, PAPYRUS, CASAM, ARCOMEM and i-SEARCH και έχει πιστοποιηθεί για το σύστημα FAST ESP.
· Johanna Vehkoo, δημοσιογράφος και συγγραφέας (Φινλανδία) «Θα γράφουν τα ρομπότ τις ειδήσεις?».
Η Johanna Vehkoo είναι ιδρύτρια της εκδοτικής επιχείρησης LongPlay που εκδίδει/δημοσιεύει δημοσιογραφικό περιεχόμενο έκτασης μεγαλύτερης από ένα άρθρο και μικρότερης από ένα βιβλίο (singles). Συνιδρύτρια της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Hacks/Hackers. Συγγραφέας του βιβλίου «Stop the Press! Tales from the era of new journalism». Για δύο χρόνια υπήρξε ερευνήτρια στο Reuters Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας, Οξφόρδη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά δημοσιογραφικά start-ups, και ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και έρευνα για μεθόδους επαλήθευσης ειδήσεων και ψηφιακά εργαλεία για την αξιολόγηση ηλεκτρονικού δημοσιογραφικού περιεχομένου.

Σημ. Η ημερίδα δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Δημοσιογράφοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα μόνον μετά από εγγραφή μέσω του ΟΣΔΕΛ μέχρι την Παρασκευή 19.10.2018. τηλ. επικοινωνίας: 210 3849101, email.

Σχετικά με την IFRRO
Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής είναι το κύριο διεθνές όργανο που συνδέει τα μέλη οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στον τομέα του βιβλίου και της εικόνας. Είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη διαχείριση δικαιωμάτων και την αύξηση της νόμιμης χρήσης έργων λόγου και εικόνας που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, και την εξάλειψη της αντιγραφής έργων χωρίς άδεια προωθώντας εύκολους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς αδειοδότησης μέσω Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής συμπληρώνοντας τις ανάλογες δράσεις Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Εκδοτών σε όλο τον κόσμο. Εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η IFRRO και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, της γνώσης και της εκπαίδευσης βοηθώντας τα μέλη της να αναπτύξουν το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ακμή του εκδοτικού τομέα σε κάθε χώρα. Διευκολύνει την νόμιμη πρόσβαση σε δημοσιευμένα γραπτά, μουσικά ή εικαστικά έργα που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Η δικαιοδοσία της περιλαμβάνει την διαχείριση και αδειοδότηση αναπαραγωγής, διάθεσης και διανομής έργων λόγου και εικόνας (όπως βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα, περιοδικά) εκπροσωπώντας τους δικαιούχους τους.
Για τα παγκόσμια αναπτυξιακά της προγράμματα, η IFRRO συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η WIPO (World Intellectual Property Organization – Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) για την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την εκπαίδευση στελεχών στη διαχείριση των δικαιωμάτων. Επίσης, συνεργάζεται στενά με σχετικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ARIPO και την OAPI στην Αφρική και τη CERLALC στη Λατινική Αμερική.

Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ
O Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου, και λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4481/2017). Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων/περιοδικών/τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την Ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς τον πιο εκτενή ηλεκτρονικό κατάλογο εκδόσεων (osdelnet.gr). Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κ.λπ).

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ