Μοναδικό αρχαίο χρυσό νόμισμα της Μακεδονίας-Θράκης, με τον Μέγα Αλέξανδρο, (ξε)πουλήθηκε για… 42.000 ελβετικά φράγκα!


Μοναδικό αρχαίο χρυσό νόμισμα
της Μακεδονίας-Θράκης,
με τον Μέγα Αλέξανδρο
(ξε)πουλήθηκε
για… 42.000 ελβετικά φράγκα!


Ένας χρυσός στατήρας (20 χλστ., 8,53 γραμμ.), του βασιλιά της Θράκης, Πτολεμαίου Κεραυνού (281-279 π.Χ.), επωλήθη στην δημοπρασία νομισμάτων της Nomos (της 26.10.2018) στην Ζυρίχη Ελβετίας, για… 42.000 ελβετικά φράγκα!


Το νόμισμα στο όνομα και τον τύπο του Λυσιμάχου (281-280, π.Χ.) εικονίζει την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το κέρατο του Άμμωνος, επάνω από το αυτί του! Γράφει «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ». Εικονίζει επίσης την θεά Αθηνά, στηριγμένη σε μια ασπίδα διακοσμημένη με κεφαλή λιονταριού, να κρατά την θεά Νίκη, στέλνοντας το μήνυμα του βασιλιά. Στο γόνατό της ένας ελέφαντας. Στον θρόνο, το μονόγραμμα ΘΕ.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο νόμισμα: Μόνο δυο τέτοια είναι γνωστά!
(Το 2ο γνωστό παράδειγμα τέτοιου στατήρος εμφανίσθηκε στην συλλογή του L. Adams, CNG MBS 72, 14.6.2006, 499 = Triton XIX, 5.1.2016, 2037).
Αγοράστηκε από «ιδιώτη», από την «Tradart» (ex Bank Leu 50, 25.4.1990, 93).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γι’ αυτό το νόμισμα βλ. W. Hollstein, «Münzen des Ptolemaios Keraunos», SNR 74, 1995, σελ. 13-24.

Πρόκειται για ένα νόμισμα και με πολύ μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον: Ο Πτολεμαίος Κεραυνός, ήταν ο δολοφόνος του Σελεύκου Α΄! Ήταν υιός του Μακεδόνα φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Α΄ Λάγου (του Σωτήρος) από την πρώτη σύζυγό του, Ευρυδίκη, κόρη του Αντιπάτρου.
Κατάφερε να ανακηρυχθεί βασιλιάς της Μακεδονίας.
Αλλά πέθανε αποκρούοντας την εισβολή των Γαλατών…

Δυστυχώς, «αγοράσθηκε» (πράξη παράνομη εφ’ όσον πρόκειται για αρχαίο αντικείμενο – και δη τόσο μοναδικό) και ανθρώπου μάτι δεν θα το ξαναδεί ποτέ!!!
Με αυτήν την «αγοραπωλησία» δεν χάνεται απλώς ένα αρχαίο αντικείμενο, αλλά ένα τεκμήριο, ένα κομμάτι ελληνικής Ιστορίας…

Καληνύχτα υπνουργείο Πολιτισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τέτοιου είδους ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: χρυσο, στατηρας, βασιλιας, Θρακη, Πτολεμαιος Κεραυνός, δημοπρασια, νομισμα, Ελβετια, Λυσιμαχος, Αλεξανδρος, κερατο, Αμμων, Αθηνα, ασπιδα, λιονταρι, Νικη, ελεφαντας, ελεφας, λεων, σπανιοτητα, στατηρ, Ανταμς, Τρανταρτ, Χολλσταιν, Χολσταιν, Πτολεμαιος, δολοφονος, Σελευκος, Μακεδονια, φαραω, Αιγυπτος, Λαγου, Σωτηρ, Ευρυδικη, Αντιπατρος, Γαλατες, Ζυριχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ