Η Ταϊλάνδη ζητεί την επιστροφή 705 κλεμμένων αρχαίων έργων τέχνης της, από ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία!

Η Ταϊλάνδη ζητεί την επιστροφή
705 κλεμμένων
αρχαίων έργων τέχνης της,
από ΗΠΑ Αυστραλία και Βρετανία!


Η Ταϊλάνδη ελπίζει να ανακτήσει 60 λεηλατημένα αρχαία έργα τέχνης της από το εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού της.
«Επιτροπή του υπουργείου εζήτησε τον επαναπατρισμό δεκάδων αντικειμένων μας, από κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ και από ένα βρετανικό, μετά από διετή έρευνα», δήλωσε το υπ. Πολιτισμού.


Η κυβέρνηση είχε ζητήσει την επιστροφή 705 λεηλατημένων αντικειμένων από μουσεία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Αναμένεται να επιστρέψουν δύο λιθόγλυπτα (του 11ου αιώνα), ένα από το Prasat-Nong-Hong στο Buri-Ram και ένα από το Prasat-Khao-Lon στο Sa-Kaew. Ευρίσκονται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης (Σαν Φρανσίσκο). Αναμένονται επίσης 18 αγάλματα και γλυπτά του Βούδα από τις συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Ν. Υόρκης, του Μουσείο Norton Simon στην Πασαντένα (Καλιφόρνια), καθώς και του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.


Αναμένονται επίσης να επιστρέψουν: Ένα χάλκινο άγαλμα του 8ου αιώνα του Βούδα, που εκλάπη από το Prasat-Hin-Khao-Bat-2 στο Buri-Ram (από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης). Άλλα 4 πέτρινα αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από τον Prasart-Panomrung του Buri-Ram και από το Prasat-Hin-Pimai του Nakhon-Ratchasima. Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε επίσης ότι ένα άγαλμα του Βούδα του 13ου αιώνα που ευρίσκεται τώρα στην Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) είναι ταϊλανδέζικο. Ευρίσκεται επίσης σε διαδικασία επιστροφής.
Η κυβέρνηση παρείχε φωτογραφική και άλλη επαλήθευση της καταγωγής πολλών τεχνουργημάτων στο υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ όπως εζητήθη.
Επίσης, η Αμερικανίδα συλλέκτης L. Christiansen και ο Ταϊλανδέζος ιατρός S. Viboonmongkol, οι οποίοι διατηρούν συλλογές στις ΗΠΑ, προτίθενται να επιστρέψουν στην χώρα 38 «προϊστορικά» αντικείμενα αγγειοπλαστικής Baan-Chiang.

ΠΗΓΗ: Nation, 7.11.2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ταιλανδη, κλεμμενα, εργα τεχνης, ΗΠΑ, Αυστραλια, Βρετανια, λιθογλυπτο, Σαν Φρανσισκο, αγαλμα, γλυπτο, Βουδας, Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης, Νεα Υορκη, Νορτον Σιμον, Πασαντενα, Καλιφορνια, χαλκος, Υορκη, Λονδινο, Κριστιανσεν, αγγειοπλαστικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ