ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Της Θ. Παριανού

ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ,

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ΘΩΜΑΪΔΟΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ), τίμησε την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της Χιμάρας (5 Νοεμβρίου 1912), κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την μνήμη του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα, Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκδήλωση μνήμης στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στο μνήμα του Αρχηγού της Χιμάρας Σπύρου Σπυρομήλιου, και του ήρα, Κώστα Κατσίφα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ασβεστόπουλος.
 Οι παρευρισκόμενοι, περισσότεροι παρά ποτέ άλλοτε, είχαν ως σημείο συγκέντρωσης το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, από όπου μετέβησαν ομαδικά στον οικογενειακό τάφο του Αρχηγού της Χιμάρας, Σπύρου Σπυρομήλιου. Ο Βορειοηπειρώτης ιερέας έψαλε το τρισάγιο και για τον Σπύρο Σπυρομήλιο, αλλά και για τον νεομάρτυρα Κώστα Κατσίφα, που έδωσε την ζωή του και για την σημαία και για την Ελλάδα. Στον λόγο του, εξήρε τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών και μας προέτρεψε να έχουμε ψηλά το ηθικό μας και την πίστη μας στον Χριστό.
Ακολούθησε σύντομο ιστορικό της απελευθέρωσης της Χειμάρρας στις 5 Σεπτεμβρίου 1912, το οποίο διάβασε ο ανιψιός του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, Νικόλαος Κολίλας, καθώς και την αυθεντική διαταγή που έδωσε ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος, η οποία ἀρχιζε ως εξής : «Κρίνω πολιτικῶς σκόπιμον νὰ καταληφθῆ τὸ ταχύτερον Χιμάρα καὶ ὐψωθῆ ἐκεῖ ‘Ελληνική Σημαία». Τέλος, αφού επετεύχθη η απελευθἐρωση της Χειμάρας, αμέσως μετά ο Σπυρομήλιος με Προκήρυξη του κήρυξε την Χειμάρρα «ἐλευθέραν ὡς ἀναπόσπαστον τμῆμα τῆς μίας καὶ ἀδιαίρετου μεγάλης Ἑλληνικῆς Πατρίδος».

Ο Δ. Περδίκης, ενώ καταθέτει στεφάνι.

Μετά, πήρε τον λόγο για ένα χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΚΑΒΗ, κ. Δημήτριος Περδίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόβαση στην Χειμάρρα των τριών ατμομυοδρομώνων ‘’Αχελώος’’, ‘’Αλφειός’’ και ‘’Πηνειός’’, οι οποίοι «βγάζαν τον στρατό με τάξη», και με τον Σπυρομήλιο απελευθέρωναν την Χειμάρρα. Όμως μετά από λίγο καιρό, οι Μεγάλες Δυνάμεις ζητούσαν από τον Ελληνικό Στρατό να αποχωρήσει, εκβιάζοντας ότι θα δώσουν τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία. Οι Χειμαρριώτες ξεκινούν τον λεγόμενο αυτονομιακό αγώνα και κηρύσσουν την ‘’Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου’’. Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1914, οι Μεγάλες Δυνάμεις ξανακαλούν τον Ελληνικό Στρατό να επανέλθει στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά αργότερα Γάλλοι και Ιταλοί καταλύουν την Ελληνική Διοίκηση. Μετά τον Πόλεμο, αντί να ξαναδοθεί η Β. Ήπειρος στην Ελλάδα, δίδεται στην Αλβανία, με ένα υποσχετικό ότι η Αλβανία θα σεβαστεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, όπως είναι από τότε χαρακτηρισμένη. Κανένα από όλα αυτά δεν τηρήσανε οι Αλβανοί, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα θέλουν η Βόρειος Ήπειρος να ονομάζεται Νότιος Αλβανία.
Το 1940 ξαναμπαίνει ο Ελληνικός Στρατός, αλλά ακολουθούν οι Ιταλογερμανικές Δυνάμεις Κατοχής. Τα 1990, με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν μία ευκαιρία για το ελλαδικό κράτος να διεκδικήσει την Βόρειο Ήπειρο αλλά δεν το έκανε. Έτσι, μέσα στην «αλβανική δημοκρατία (!)» η ζωή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών γίνεται αφόρητη, για να εξαναγκαστούν να φύγουν. Και τώρα έχουμε την εκτέλεση του Κώστα Κατσίφα. Το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς, να προσδιορίσουμε την πορεία που θα έχει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Την μοίρα μας την προσδιορίζουμε εμείς και, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έλυσε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό, έτσι και εμείς ας λύσουμε τον δικό μας Γόρδιο δεσμό, κόβοντάς τον με το σπαθί μας, χωρίς να περιμένουμε την "ελεημοσύνη", από κάποιους άλλους.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από:
1) Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «ΟΜΟΝΟΙΑ», από τον Πρόεδρό της, κ. Θεόδωρο Τσόντο, απόγονο του οπλαρχηγού Γεωργίου Τσόντου.

Ο Θ. Τσόντος, ενώ καταθέτει στεφάνι.

2) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ», από τον γγ του Συνδέσμου, Δημήτρη Γερογιάννη.
3) Κυπριακή Φοιτητική Οργάνωση «ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ»
4) Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, ο Πρόεδρος Χρήστος Κονταρίδης, προς τιμήν του συνταγματάρχου Σπύρου Σπυρομήλιου
5) Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, από τον Πρόεδρο της, κ. Γιάννη Αθανασιάδη.
6) Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Περδίκης.
Ακολούθησε η ανάγνωση ποιήματος, με τίτλο «Για τον ήρωα Κατσίφα» και ο Εθνικός Ύμνος. Μετά ο κόσμος κατευθύνθηκε προς την έξοδο του Νεκροταφείου για να συνταχθεί για την πορεία προς το Σύνταγμα. Προηγουμένως, εψάλη τρισάγιο στους τάφους των ιερέων, κοντά στην είσοδο του Α’ Νεκροταφείου. Η πορεία συντάχθηκε και ξεκίνησε προς το Σύνταγμα. Όταν έφθασαν μπροστά στο χώρου του Αγνώστου Στρατιώτου και κρατώντας ελληνικές σημαίες, οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αθάνατος», «Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική, θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», «Βόρειο Ήπειρος γλυκιά θα είσαι πάντα Ελληνικιά» κ.α., απαίτησαν δε, να δοθεί η σορός του ήρωα Κώστα Κατσίφα στους οικείους του.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Κ. ΚΑΤΣΙΦΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΗΠΕΙΡΟΣ, ΧΙΜΑΡΑ, ΧΕΙΜΑΡΡΑ, ΚΑΤΣΙΦΑΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ