ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ (άνω των 45 ετών) -του Κων. Τριανταφυλλίδη

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ
(άνω των 45 ετών)

Του καθηγητή Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

Η καλύτερη κατανόηση του βιολογικού ρόλου του πατέρα είναι προφανώς σημαντική για την υγεία των απογόνων, αλλά δυνητικά και για τη μητέρα.
Γνωρίζουμε, εδώ και πολλά χρόνια, ότι υπάρχει συσχέτιση στη συχνότητα γέννησης παιδιών με τρισωμία του χρωμοσώματος 21 (σύνδρομο Down) και την ηλικία της μητέρας. Σύμφωνα με νέα μελέτη* ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford και η ηλικία του πατέρα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με διαταραχές. Με απλά λόγια, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη ενός υγιούς μωρού δεν εξαρτάται μόνο από τη μητέρα, αλλά είναι ομαδικό άθλημα, δηλαδή εξαρτάται τόσο από την ηλικία της μητέρας, αλλά και του πατέρα.


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Δεδομένα από περισσότερες από 40 εκατομμύρια γεννήσεις έδειξαν ότι μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες με «προχωρημένη ηλικία», διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών γεννητικών αποτελεσμάτων. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός πατέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Για παράδειγμα, οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, χαμηλού βάρους, κλπ, και οι άντρες ηλικίας 50 και άνω είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που έπρεπε να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας των νεογνών.
Συμπερασματικά. Η προχωρημένη πατρική ηλικία (άνω των 45 ετών) συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις για τους απογόνους. Αν λάβουμε υπόψη την σχετικά χαμηλή συχνότητα των γάμων σε προχωρημένη πατρική ηλικία, οι επιπτώσεις επί του παρόντος είναι μάλλον μέτριες. Παρ 'όλα αυτά, η προχωρημένη γονική ηλικία, και ειδικότερα η πατρική ηλικία σχεδόν διπλασιάστηκε στον Δυτικό Κόσμο τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων στη γέννηση παιδιών με διαταραχές και στη δημόσια υγεία.

(*) ΠΗΓΗ: Yash S. Khandwala, Valerie L. Baker, Gary M. Shaw, David K. Stevenson, Ying Lu, Michael L. Eisenberg «Association of paternal age with perinatal outcomes between 2007 and 2016 in the United States: population based cohort study», BMJ 2018;363:k4372, 31.10.2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΓΟΝΕΙΣ, ΓΟΝΙΟΣ, ΓΟΝΕΑΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ, ΓΕΝΝΗΣΗ, ΓΕΝΝΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ