Επιχείρηση Ελληνίδας υποψήφια για βραβείο «επιχειρήσεων κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα»…

Επιχείρηση Ελληνίδας
υποψήφια για βραβείο
«επιχειρήσεων κοινωνικού
και
περιβαλλοντικού χαρακτήρα»…

Αυτές τις μέρες διεξάγεται online ψηφοφορία μεταξύ 6 επιχειρήσεων κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Μέσα από αυτήν την διαδικασία το κοινό καλείται να επιλέξει σε ποιον θα πρέπει να αποδοθεί το βραβείο επικοινωνίας. Για την CEMBA, που ίδρυσε η Ελληνίδα Μαρία Νικολαΐδου, είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, καθώς με το έπαθλο της ψηφοφορίας επιθυμεί να προωθήσει τα πρώτα στρώματα στα κέντρα προσφύγων.
Η Μαρια Νικολαΐδου - με καταγωγή από τον Έβρο της Θράκης μας - ερευνήτρια στα μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και διαχείρισης περιβάλλοντος αποφάσισε να ξεκινήσει η ίδια το ταξίδι της επιχειρηματικότητας αναπτύσσοντας κι εφαρμόζοντας, εξελιγμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Είναι ιδρύτρια της CEMBA μιας νέας κοινωνικής επιχείρησης (social enterprise) με έδρα την Ολλανδία η οποία σχεδιάζει και δημιουργεί υψηλών προδιαγραφών στρώματα και σκεπάσματα για πρόσφυγες, εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας (circular economy). Πρόσφατα βραβεύθηκε από την τράπεζα ASN της Ολλανδίας ως μία από τις δυο πιο καινοτόμες νέες επιχειρήσεις της χώρας με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική συνεισφορά. H CEMBA επαναχρησιμοποιεί τις ίνες - υπολείμματα από την κλωστοϋφαντουργία του Μπαγκλαντές πριν αυτές καταλήξουν ως απόβλητα στο περιβάλλον. Μέσα από υψηλής τεχνολογίας επεξεργασία επαναφέρει την ίνα στην αρχική της μορφή χρησιμοποιώντας την για την παραγωγή των προϊόντων της.
Κάθε χρόνο στο Μπαγκλαντές παράγονται 500.000 - 700.000 τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στο οικοσύστημα τις χώρας δημιουργώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή.
Την ίδια στιγμή το Μπαγκλαντές είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες του πλανήτη εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχοντας ήδη τους πρώτους «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες». Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν το περσινό χρονικό διάστημα ανέρχεται στο 1.200.000 από τους οποίους το 46% δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως κλινοσκεπάσματα.
Η CEMBA με την παραγωγή κάθε στρώματος εξοικονομεί 4,5 κιλά συνθετικές ίνες προτού αυτές καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνουν το υπέδαφος. Παράλληλα φιλοδοξεί να εφαρμόσει ένα μοντέλο leasing όπου οι Ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούν να καλύψουν τις διπλάσιες ανάγκες των προσφύγων περιορίζοντας συγχρόνως κατά το ήμισυ τις δαπάνες τους.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ το Matrassen voor vluchtelingen van textiel uit reststromen: CEMBA: 




ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ψηφοφορια, κοινωνια, περιβαλλον, CEMBA, Νικολαιδου, στρωμα, κεντρο προσφυγων, Εβρος, Θρακη, κοινωνικη επιχειρηματικοτητα, επιχειρηματικοτητα, Ολλανδια, προσφυγας, κυκλικη οικονομια, τραπεζα, ASN, καινοτομια, επιχειρηση, ανθρωπισμος, ινα, υπολειμμα, κλωστουφαντουργια, Μπαγκλαντες, Πακισταν, υψηλη τεχνολογια, απορριμματα, οικοσυστημα, κλιμα, Υπατη Αρμοστεια, κλινοσκεπασμα, υδροφορο οριζοντας, μολυνση, υπεδαφος, λιζινγκ, Ανθρωπιστικη οργανωση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ