Παράδοση του πίνακα «Ριζοσπάστες: Α΄ Ψήφισμα εν έτει 1850» στην Βουλή των Ελλήνων, από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος


Παράδοση του πίνακα «Ριζοσπάστες: Α΄ Ψήφισμα
εν έτει 1850»
στην Βουλή των Ελλήνων,
από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος

Στις 23.11.2018 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του εικαστικού έργου: «Ριζοσπάστες: Α΄ Ψήφισμα εν έτει 2018» δωρεά της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας προς τη Βουλή των Ελλήνων.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την καλλιτέχνιδα και διευθύνουσα σύμβουλο της Ε.Ε.Ε., Ελένη Κονοφάου, με την καθοδήγηση και επιμέλεια του διακεκριμένου ζωγράφου Άρη Μαυρονικόλα. Αναπαριστά ριζοσπάστες βουλευτές από λιθογραφία της εποχής σε μορφή ελαιογραφίας διαστάσεων 1 Χ 1,20 εκατ. Η δωρεά έγινε στα πλαίσια της επετείου των 168 χρόνων από το πρώτο ψήφισμα της Θ΄ Επτανησίου Βουλής για την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα-Ελλάδα, στις 26 Νοεμβρίου 1850.


Την τελετή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Γεώργιος Πάντζας, ο οποίος, ως Επτανήσιος, φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην ιστορικά μεγάλη συνεισφορά των Επτανήσων στον πολιτισμό της νεωτέρας Ελλάδος και ειδικότερα των ριζοσπαστών και ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος για την δωρεά του εν λόγω πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος προσωρινά θα κοσμεί το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και μελλοντικά σε μόνιμη ή ημιμόνιμη έκθεση το κτήριο της Βουλής.
Στη συνέχεια  ο πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Πολλάτος, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους αγώνες των ριζοσπαστών για ελευθερία και δημοκρατία και ευχήθηκε η στάση τους αυτή να γίνει παράδειγμα  για όλους τους Έλληνες, ειδικότερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε  ως έθνος, ευχαριστώντας εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. την βιβλιοθήκη της Βουλής  για την αποδοχή της δωρεάς του εν λόγω έργου τέχνης και την τοποθέτησή του στην συνέχεια σε σημείο, που θα κοσμεί το κτήριο της Βουλής.
Τόσο οι βουλευτές που παρευρέθησαν όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιβλιοθήκης της Βουλής εξέφρασαν με την σειρά τους την ευγνωμοσύνη τους προς την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος για το σπουδαίο και σημαντικό αυτό έργο, καθώς είναι ένα δημιούργημα που έλειπε από τα έργα τέχνης της Βουλής.
Από την Βιβλιοθήκη της Βουλής δια χειρός της κ. Έλλης Δρούλια, διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους αναμνηστικά δώρα, που περιείχαν γκραβούρες από την Ελλάδα, το βιβλίο-αφιέρωμα «Ιωάννης Καποδίστριας, η πορεία στον χρόνο» και το ημερολόγιο της Βουλής για το έτος 2019.


Στην σεμνή εκδήλωση παράδοσης παραλαβής-παρευρέθηκαν:
Από την Ε.Ε.Ε.: Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.. κ. Δημήτριος Πολλάτος, η  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ε.Ε. κ. Ελένη Κονοφάου, η Γεν.Γραμματέας της Ε.Ε.Ε. κ. Μαρία Γραμματικού, η υπεύθυνη της ΙΟΝΙΟΥ βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε. κ. Λίλιαν Γαζή, ο ζωγράφος Άρης Μαυρονικόλας, ο συγγραφέας και τ. δήμαρχος Παξών, Σπύρος Μπογδάνος.
Από την Βουλή των Ελλήνων: Η  βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών κ. Αννέτα Καββαδία, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ. Φωτεινή Βάκη, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γεώργιος Πάντζας. Επίσης από πλευράς διοίκησης της βιβλιοθήκης της Βουλής παρευρέθησαν η προϊσταμένη Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Έλλη Δρούλια, ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης και Εκδόσεων της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο έφορος της συλλογής έργων τέχνης της Βουλής, κ. Θοδωρής Κουτσογιάννης.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ριζοσπαστες, Ψηφισμα, Επτανησα, Βουλη, Κονοφαου, Μαυρονικολας, ριζοσπαστισμος, βουλευτης, λιθογραφια, ελαιογραφια, 1850, Παντζας, Πολλατος, Καποδιστριας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ