Ένας θησαυρός αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, και βρίσκεται στην… Νέα Υόρκη…

Ένας θησαυρός
αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων,
που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη,
και βρίσκεται
στην… Νέα Υόρκη…


Ένας σπουδαίος θησαυρός αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων "βρέθηκε στην Μακεδονία, κοντά στην Θεσσαλονίκη, πριν από το 1913", καθ' ομολογίαν των τωρινών "κατόχων" του…
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύνολο (δυο ενώτια / σκουλαρίκια, ένα περιδέραιο /κολιέ, 4 καρφίτσες / περόνες, δυο βραχιόλια και ένα δακτυλίδι), αλλά δεν είναι βέβαιον ότι ανήκουν όλα σε ένα ενιαίο σύνολο / σετ, γιατί τα κομμάτια δεν δείχνουν σαφή ομοιομορφία...

Ο αρχαίος ελληνικός Θησαυρός του Γανυμήδη...
από την Θεσσαλονίκη... στην Νέα Υόρκη...

Τα κοσμήματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν το 330-300 π.Χ. Είναι από χρυσό, ασήμι, κρύσταλλο, σμαράγδι, κλπ. Οι διαστάσεις τους είναι: Του περιδέραιου 33 εκατ., των σκουλαρικιών 6 εκατ., των βραχιολιών 8 εκατ. και του δακτυλιδιού 2,1 εκατ.
Στις ανάγλυφες παραστάσεις τους διακρίνονται κισσός ή φύλλα σταφυλιών, που παραπέμπουν στον Διόνυσο… και αγιόκλημα, κάτω από το οποίο κρέμεται μια λεπτότατα επεξεργασμένη τρισδιάστατη φιγούρα του Τρώα πρίγκηπα Γανυμήδη, με τον Δία-αετό. Αυτή και έδωσε όνομα στο σύνολο: Ο Θησαυρός του Γανυμήδη… Τα μενταγιόν είναι χάλκινα γλυπτά αριστουργήματα, που κατασκευάσθηκαν από τον Λεωχάρη, στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Τα βραχιόλια έχουν κοπεί προσεκτικά, έχουν σκαλισθεί και στιλβωθεί, φέρουν κεφάλια κριών, ζωφόρους, αλυσίδα με κισσό σε άμπελο, με τον Ηρακλή και τσαμπιά από σταφύλια. Η μεσαία και τρίτη ζωφόρος έχουν φύλλα φοίνικα...
Οι περόνες ανήκουν στον βόρειο ελληνικό (τον «μακεδονικό») τύπο και συνήθως φοριόντουσαν σε σετ έξι τεμαχίων! (Υπάρχουν ακόμη δύο ακόμα παρόμοια σύνολα, ένα στο Βερολίνο και ένα στην Συλλογή Gans!). Κάθε πλάκα, παρήγετο από την ίδια μήτρα! Είναι διακοσμημένη με το κεφάλι μιας γυναίκας που φορά δέρμα λιονταριού. Ίσως η Ομφάλη, η βασίλισσα της Λυδίας, ή η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού…
Το χρυσό δακτυλίδι είναι λεπτόκοκκο και σμαραγδένιο. Ένα παρόμοιο δακτυλίδι βρέθηκε στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης σε έναν τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. Τότε, τα σμαράγδια εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε κοσμήματα. Πιθανότατα οι πολύτιμοι λίθοι προήλθαν από ορυχεία από την ανατολική έρημο της Αιγύπτου, ή από τα Ουράλια Όρη… Οι Έλληνες, λοιπόν, είχαν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και εμπορίου, και με την Αφρική και με την νυν Ρωσία…

Παρόμοια κοσμήματα γενικώς βρέθηκαν στην Μεγάλη Ελλάδα / νότια Ιταλία, την Μικρά Ασία και τις περιοχές του Βόρειου Πόντου (γύρω από την Μαύρη Θάλασσα).

Τώρα, πού θα δείτε όλον αυτόν τον ελληνικό θησαυρό;
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Όχι!
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης; Όχι!
Σε κάποιο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας; Όχι!
Για να τα δείτε πρέπει να πάτε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης!
Το αρχαίο ελληνικό σύνολο το χάρισε σε αυτό το Μουσείο, το… Harris Brisbane Dick Fund, το... 1937 (αριθμός προσχώρησης 37.11.8 -17)…

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κοσμημα, Θεσσαλονικη, Μακεδονια, κοσμηματα, Γανυμηδης, Λεωχαρης, Δερβενι, Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, Μικρα Ασια, Ποντος, Μαυρη Θαλασσα, Μπρισμπέιν, Διονυσος, κισσος, αμπελος, αγιοκλημα, κλημα, σταφυλι, κριος, Βερολινο, Συλλογη Γκανς, μητρα, λιονταρι, Ομφαλη, Λυδια, Αρτεμις, σμαραγδι, Αιγυπτος, Ουραλια Ορη, Αμερικη, Νεα Υορκη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ