Η κοινή έκδοση ποιημάτων του Ανακρέοντος και της Σαπφούς το 1680, που έκανε έναν καθηγητή να χάσει την έδρα του...

Η κοινή έκδοση ποιημάτων
του Ανακρέοντος και της Σαπφούς
το 1680, που έκανε έναν καθηγητή να χάσει την έδρα του...



Τα ποιήματα του λυρικού ποιητού Ανακρέοντος (από την Τέω της Μ. Ασίας, 6ος αι. π.Χ. – ενός των κορυφαίων λυρικών του αρχαίου κόσμου) και της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς / Ψαπφούς (από την Λέσβο, 7ος-6ος αι. π.Χ.) στα ελληνικά και με παράλληλη λατινική μετάφραση, σε έναν κοινό τόμο, εκυκλοφόρησαν το 1680!


Ο τίτλος της εκδόσεως ήταν «Τὰ τοῦ Ἀνακρέοντος καὶ Σαπφοῦς μέλη» / «Anacreontis et Sapphonis carmina» - με τον συμπληρωματικό τίτλο «Με σημειώσεις και παρατηρήσεις που προσέθεσε ο Tanaquillus Faber (*), με τις οποίες πολλά από τα παλαιά τροποποιήθηκαν» (!!!) / «Notas & animadversiones addidit Tanaquillus Faber, in quibus multa veterum emendantur», από τον εκδότη Salmurii Apud Renatum Pean.
Ο τόμος είχε 214 σελίδες και ήταν μεγέθους 13 × 8 εκατ.

(*) Πρόκειται για τον Γάλλο Tanneguy Le Fèvre (1615-1672), κλασσικό φιλόλογο και μεταφραστή αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Διορίσθηκε από τον καρδινάλιο Ρισελιέ ως επιθεωρητής στο Τυπογραφείο στο Λούβρο! Προσχώρησε στην Εκκλησία των Μεταρρυθμιστών/Καλβινιστών. Εδίδαξε στην Academiam Salmuriensem / Ακαδημία του Saumur, για περίπου 20 χρόνια (από το 1651). Αλλά η απόφασή του να εκδώσει το έργο της Σαπφούς τον οδήγησε σε μια διαμάχη με το consistorium, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από καθηγητής! Διότι η Εκκλησία ήλεγχε την γνώση και τις εκδόσεις. Του προσφέρθηκε έδρα στην Χαϊδελβέργη, όταν… πέθανε ξαφνικά! Αλλά πρόλαβε και έκανε 37 εκδόσεις – μεταξύ των οποίων και διαφόρων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων: (Πλην των προαναφερομένων και των) Λογγίνου, Βιργιλίου, Λουκρητίου, και πολλών άλλων… Από τα σημαντικότερα πρωτότυπα έργα του είναι το «Les Vies des poètes Grecs» / «Βίοι Ελλήνων Ποιητών» (1665), «Method to Start the Greek and Latin Humanities» (β΄ έκδ. 1731), κ.ά.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ποιημα, λυρικος, ποιητης, Ανακρεων, Τεως, Μικρα Ασια, λυρικη ποιηση, ποιητρια, Σαπφω, Ψαπφω Λεσβος, ελληνικα, λατινικα, μεταφραση, 1680, Φαμπερ, Λεφεβρ, κλασσικη φιλολογια, μεταφραστης, καρδιναλιος Ρισελιε, Τυπογραφειο, Λουβρο, Εκκλησια Μεταρρυθμιστων, Καλβινιστων, Ακαδημία Σαουμουρ, λογοκρισια, Χαιδελβέργη, Λογγινος, Βιργιλιος, Λουκρητιος, Βιοι, βιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ