Στην Κούκλαινα της Ανατολικής Ρωμυλίας υπήρχε γλυπτό με τον Ηρακλή να παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας!

Στην Κούκλαινα
της Ανατολικής Ρωμυλίας
υπήρχε γλυπτό με τον Ηρακλή
να παλεύει
με το λιοντάρι της Νεμέας!


Η Κούκλαινα (ή Κούκλενα, νυν Κούκλεν) ανήκει στην επαρχία Φιλιππούπολης, Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης.


ΠΗΓΗ: Οικονόμος Κωνσταντίνος, ιερεύς, Φιλιππουπολίτης, 1819.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤ. ΡΩΜΥΛΙΑ ν. ΕΒΡΟΥ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ Γ. Λεκάκη:
Η «κούκλα» Κούκλαινα ευρίσκεται 7 χιλ. νότια της Φιλιππούπολης. Στα ρωμαϊκά χρόνια ελέγετο Trimontium, δηλ. Τρίλοφος.
Φημίζεται για το μοναστήρι των (ιατρών αγίων) Αγίων Αναργύρων, κτισμένο επί αρχαίου ναού, σε υψόμετρο άνω των 600 μ. με ιαματικό νερό, γνωστό από τα ρωμαϊκά χρόνια, με σταθερή θερμοκρασία 7οC! Σε αυτό το μοναστήρι, λοιπόν, κατά την άνω σημαντική μαρτυρία, σωζόταν γλυπτή εικόνα του Ηρακλή να παλεύει με λιοντάρι (προφανώς της Νεμέας)!

Οι Ανατολικορωμυλιώτες από την Κούκλαινα, με την Συνθήκη του Νεϊγύ (Νοέμβριος 1919) και την «ανταλλαγή πληθυσμών» με την Βουλγαρία, εγκαταστάθηκαν σε περιοχής της Ξάνθης, της Θεσσαλονίκης και στην Διαβόρνιτσα (ή Γιαβόρτσα), 8 χλμ. βόρεια από την Βέρροια Ημαθίας, που μετονομάσθη Νέα Κούκλαινα, όπου το 1928 μετρήθηκαν 665 (330 άρρενες, 335 θήλεις) κάτοικοι. Νυν καλείται Τρίλοφο, μια περιοχή με τουλάχιστον 7.000 χρόνων κατοίκηση και ευρήματα… με πολλά αρχαιολογικά «παρατράγουδα» (βλ. ανασκαφή-έρευνα του Βρετανού αρχαιολόγου David Harry French, καταχώσεις, κ.ά.)… στα οποία θα αναφερθώ προσεχώς…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Κουκλαινα, Κουκλενα, Κουκλα, Φιλιππουπολη, Ανατολικη Ρωμυλια, Θρακη, Οικονομος, ιερευς, Φιλιππουπολις, 1819, ΡΩΜΥΛΙΑ, ΕΒΡΟΣ, Τριλοφος, μοναστηρι, μονη, ιατρος, αγιοι Αναργυροι, ναος, ιαματικο νερο, γλυπτο, Ηρακλης, λιονταρι, λεων, Νεμεα, Κορινθια, Κορινθος, Ανατολικορωμυλιωτες, Συνθηκη Νειγυ, Συνθηκη Νειγι, Νοεμβριος, 1919, ανταλλαγη πληθυσμων, Βουλγαρια, Ξανθη, Θεσσαλονικη, Διαβορνιτσα, Γιαβορτσα, Βεροια, Βερροια, Ημαθια, Νεα Κουκλαινα, Τριλοφο, νεολιθικη, Βρετανια, Φρεντς, ιαματικη πηγη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ