Ο Θηβαίος αυλητής Αρίστων, τιμάται από τους Αθηναίους για τα Διονύσια


Ο Θηβαίος αυλητής Αρίστων,
τιμάται από τους Αθηναίους
για τα Διονύσια



Στην δυτική πλευρά της Ακροπόλεως των Αθηνών, ευρέθη μια σπασμένη μαρμάρινη στήλη με επιγραφή, που μιλά για τον αυλητή Αρίστονα. Εγράφη περί το 285-280, και πάντως πριν 319 π.Χ.
Μιλά για ένα ψήφισμα των Αθηναίων, με το οποίο ανακοινωνόταν πως ο Θηβαίος αυλητὴς Αρίστων (του Εχθατίου), έλαβε μια δωρεά 20 δραχμών, επειδή «διατελεί τους αγώνας̣ των Διονυσίων καλώς και φιλοτίμως αγωνιζόμενος».
Το ψήφισμα να γραφεί σε στήλη λίθνη, από τον γραμματέα (κατά πρυτανέαν) και να στηθεί «εν ακροπόλει».
Ο δε Δημάδης (γιος του Δημέου) ο Παιανιεὺς είπε πως έτσι «κάλλιστα» γίνονται τα Διονύσια τω θεώ».

ΠΗΓΗ: IG II/III³ 1, 929.

Ο Απόλλων στον Κιθαιρώνα της Βοιωτίας χαρίζει ένα,
άγνωστο έως τότε,

μουσικό όργανο, στον Αμφίωνα,
που εκ του τόπου του συμβάντος αυτό θα ονομασθεί κιθάρα...
Μ' αυτό θα κτίσει "μαγικά" τα τείχη των Θηβών...

Η επιγραφική αυτή μαρτυρία δείχνει την σημασία που είχαν για τους Αθηναίους η διαφάνεια των δημοσίων εξόδων, τα Διονύσια, καθώς επίσης και την σπουδαία αναγνώριση της αξίας των Βοιωτών μουσικών, αφού αυτοί επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον θεό της μουσικής, Απόλλωνα, να μάθουν πρώτοι να παίζουν και να διαδώσουν την κιθάρα (εκ του Κιθαιρώνος), ενώ και ο μέγας μουσικός μύστης Ορφεύς είχε Βοιωτό δάσκαλο!



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ακροπολις, Αθηνα, μαρμαρο, στηλη, επιγραφη, αυλητης, Αριστων. ψηφισμα, Αθηναιοι, Θηβαιος, αυλος, Αριστωνας, Εχθατιος, δωρεα, δραχμη, αγωνας̣, Διονυσια, φιλοτιμο, αγων, γραμματεας, πρυτανεας, πρυτανης, Ακροπολη, Δημαδης, Δημεος, Παιανιευς, Παιανια, Διονυσος, γραφη, μαρτυρια, διαφανεια, δημοσια εξοδα, Βοιωτος, μουσικος, Θηβα, Θηβαι, μουσικη, Απολλωνας, κιθαρα, Κιθαιρωνας, μυστης, Ορφευς, Βοιωτια, Απολλων, κιθαρις, Κιθαιρων, μυηση, Ορφεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ