Το δακτυλίδι του βασιλιά Σερβίας, Στέφανου Ράντοσλαβ, τον 13ο αιώνα, έφερε ελληνική επιγραφή!


Το δακτυλίδι του βασιλιά Σερβίας
Στέφανου Ράντοσλαβ,
τον 13ο αιώνα,
έφερε ελληνική επιγραφή!


Το δακτυλίδι των αρραβώνων του βασιλιά Σερβίας Στέφανου Ράντοσλαβ / Radoslav, γύρω στο 1220 μ.Χ. ήταν χρυσό, και έφερε ελληνική επιγραφή.
Σε μια πρόχειρη απόδοση, λέει: «Αυτό είναι το δεσμευτικό δακτυλίδι του Στεφάνου, της οικογενείας Δούκα, από την οικογένεια Κομνηνού».
Ο Στέφανος Ράντοσλαβ ή Στέφανος Δούκας ή Στέφανος Γ΄ των Νεμάνια ή Στέφανος Β΄ της Σερβίας (1192-1235;), ήταν βασιλιάς της Σερβίας (1228-1234). Υιός του Στέφανου Πρωτόστεπτου (από την πρώτη σύζυγό του Ευδοκία Αγγελίνα) με παππού τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Γ´ Άγγελο και γιαγιά την Ευφροσύνη Δούκα (Δούκαινα) Καματερηνή. Αδελφή του, η Κομνηνή, αρχόντισσα της Κρούγια και του Ελμπασάν!


Ο Radoslav δεν έγινε ποτέ αγαπητός από τους Σέρβους ευγενείς, πιθανότατα, λόγω της ελληνικής καταγωγής και σχέσης του και των επιρροών που δεχόταν από τους Έλληνες και δη από τον ηγεμόνα Ηπείρου και Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα (1215-1230).
Δύο (αγνώστου ονόματος) αδελφές του, υπανδρεύτηκαν η μια τον πρίγκηπα Δημήτριο Προγόνη και η άλλη τον άρχοντα Γρηγόριο Καμωνά, αμφότεροι άρχοντες ανωτέρας τάξεως της Αλβανίας.
Ο Ράντοσλαβ χρησιμοποιούσε το ελληνικό του όνομα (Στέφανος Δούκας), και για τα νομίσματά του, και σε πολλά έγγραφα (γραμμένα ελληνικά), ακόμη και στην υπογραφή του!


ΠΗΓΕΣ: Μοναχός Θεοδόσιος (βιογράφος του), Fajfrić (2000, ch. 17), Πολέμης (1968, σελ. 132).



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑδακτυλιδι. αρραβωνας, Σερβια, βασιλιας, Στεφανος Ραντοσλαβ, χρυσος, ελληνικη επιγραφη, δαχτυλιδι, Στεφανος, οικογενείια, Δουκας, Κομνηνος, Νεμανια, Πρωτοστεπτος, Ευδοκια Αγγελινα, Βυζαντιο, αυτοκρατορας, Αλεξιος, Αγγελος, Ευφροσυνη Δουκα, Δουκαινα, Καματερηνη, Κομνηνη, αρχοντισσα, Κρουγια, Ελμπασαν, Σερβοι, ευγενεις, ηγεμονας, Ηπειρος, Θεσσαλονικη, Θεοδωρος Κομνηνος Δουκας, πριγκηπας, Προγονης, αρχοντας, Καμωνας, Αλβανια, νομισμα, εγγραφο, υπογραφη, Θεοδοσιος, Πολεμης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ