Η ημέρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου, στον μεθοριακό σταθμό Κακκαβιάς και του Μαυρομματίου θύμιζε μέρες του 1994

Η ημέρα
στα ελληνοαλβανικά σύνορα,
σε χωριά και πόλεις
της Βορείου Ηπείρου,
στον μεθοριακό σταθμό Κακκαβιάς,
και του Μαυρομματίου
θύμιζε μέρες του 1994

Η σημερινή ημέρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου, στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, καθώς και του Μαυρομματίου θύμιζε μέρες του 1994.
Τότε η αλβανική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Σαλί Μπερίσα είχε εξαπολύσει πόγκρομ κατά του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού.
Σήμερα οι αλβανικές Αρχές έδειξαν μεγάλη σκληρότητα για ένα μνημόσυνο. Οι 8 στους 10 που προσπάθησαν να περάσουν από την συνοριακή διάβαση της Κακκαβιάς δεν μπόρεσαν να περάσουν επειδή οι αλβανικές Αρχές δεν το επέτρεψαν. Σε δεκάδες άτομα τους δηλώθηκε εγγράφως πως είναι ανεπιθύμητοι και θεωρούνται επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια της Αλβανίας (!!!). 


Εκατοντάδες άτομα στοιβάχτηκαν για ώρες σαν σαρδέλλες σε αίθουσα μέχρι να ανακριθούν όλοι και να αποφασίσουν οι Αλβανοί αστυνόμοι για την τύχη τους. Σε δεκάδες άτομα, μεταξύ αυτών και επώνυμοι, έγιναν προσαγωγές και παρέμειναν επί ώρες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Αργυρόκαστρο έδωσε αγώνα για να μπορέσει να πετύχει την απελευθέρωσή τους και γι’ αυτό αξίζει συγχαρητήρια.
Ένας Έλληνας αστυνομικός, συνοδός βουλευτή, συνελήφθη και είναι πλέον υπόδικος επειδή οπλοφορούσε. Παρά το ότι το δήλωσε και του επετράπη να εισέλθει στην Αλβανία με όπλο!
Στο Αργυρόκαστρο Αλβανοί, κάποιας άγνωστης μέχρι σήμερα «Πατριωτικής Ένωσης» διαδήλωναν κατά της Ελλάδος.
Στην Κακκαβιά οι Αλβανοί εξάντλησαν την σκληρότητά τους. Το ίδιο όμως και η μητέρα Ελλάδα η οποία υποδέχτηκε τα παιδιά της που γύριζαν προς το ελληνικό φυλάκιο διωγμένοι από τους Αλβανούς. Διαδήλωναν και κλείσανε τον δρόμο. Η μητέρα Ελλάδα τους δέχθηκε με ματ και δακρυγόνα. Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ από την Μόσχα όπου βρίσκεται βρήκε τον χρόνο να παρέμβει μόνο και ειδικά υπέρ δυο δημοσιογράφων, για τους οποίους ζήτησε να τους επιτρέψουν την διέλευση προς την Αλβανία.
Η επίσημη Ελλάδα, η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος έδειξαν ανεπάρκεια, ανοχή, αδιαφορία. Καμμία δήλωση, καμμία ενέργεια. Τίποτα! Με εξαίρεση τον κ. Πρόξενο. Και όσο δεν γίνεται τίποτα η Αλβανία θα κάνει ό,τι θέλει.

Σάββατο, 8.12.2018

ΠΗΓΗ: Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ήρωα Κ. ΚΑΤΣΙΦΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ελληνοαλβανικα συνορα, Ηπειρος, μεθοριακος σταθμος, Κακκαβια, Μαυρομματι, 1994, Μαυροματι, Αλβανια, Μπερισα, πογκρομ, Κακαβια, ανεπιθυμητος, δημοσια ασφαλεια, ανακριση, αστυνομια, προσαγωγη, κρατητηριο, αστυνομικο τμημα, Αγοι Σαραντα, Αργυροκαστρο, προξενος, αστυνομικος, βουλευτης, δικη, οπλοφορια, οπλο, Πατριωτικη Ενωση, διαδηλωση, ματ, δακρυγονο, ΥΠΕΞ, Μοσχα, δημοσιογραφος, Ελλαδα, κυβερνηση, πολιτικος, Κατσιφας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ