Πώς ήταν ο ναός του Απόλλωνος των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, που έγιναν στην Φιλιππούπολη της Θράκης! Μοναδικό εύρημα!


Πώς ήταν ο ναός του Απόλλωνος
των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων,
που έγιναν στην Φιλιππούπολη
της Θράκης!

Μοναδικό εύρημα!


Ένα πολύ σπάνιο και μοναδικό εύρημα - ένα εξαιρετικό χάλκινο μετάλλιο (35-36 χλστ., 23,6 γραμμ.) του Ηλιογάβαλου, από το νομισματοκοπείο της πλούσιας μητρόπολης της αρχαίας Θράκης, της Φιλιππουπόλεως!


Στο πίσω μέρος του μεταλλίου διασώζεται το πώς ήταν η πρόσοψις ενός ναού, που δεν υπάρχει πια σε αυτό το ύψος και το κλέος: Του ναού του Απόλλωνος, ο οποίος εκτίσθη για να εορτάσει η πόλη την ανάληψη και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 213 μ.Χ., οι οποίοι έγιναν εν τέλει στην θρακική πόλη! Η πρόσοψις του ναού αυτού είχε 8 κίονες/στύλους! Το αέτωμα κατέληγε σε τρία φλογοβόλα / φωτοβόλα ακροκέραμα, ενώ στο κέντρο του είχε μια μεγάλη σφαίρα – μάτι – ήλιο…

Τύποι νομισμάτων με ναούς 4 ή 6 κιόνων, ορίζονται στους καταλόγους ως «πολύ σπάνια» και «εξαιρετικά σπάνια»! Αλλά με 8 στύλους (οκτάστυλος ναός / octastyle) ΔΕΝ καταγράφεται στην νομισματική βιβλιογραφία! Άρα αυτό είναι ένα μοναδικό νόμισμα, καθώς αυτός ο τύπος νομίσματος δεν έχει βρεθεί ποτέ προηγουμένως! Μάλλον γιατί θα πρέπει να ήταν ένα αναμνηστικό ολυμπιακό μετάλλιο, όπως συνηθίζεται να εκδίδονται και να κυκλοφορούν στα σύγχρονα χρόνια των Ολυμπιακών Παιγνιδιών (Games)...

Στην εμπρόσθια όψη, εικονιζόταν η ανάγλυφη εικόνα (προτομή) του αυτοκράτορος προς τα δεξιά, να είναι ενδεδυμένος με στρατιωτική στολή, και ακτινωτό στέμμα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα αρχαία ΟΛΥΜΠΙΑ,

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: σπανιο, μοναδικο, ευρημα, χαλκος, μεταλλιο, Ηλιογαβαλος, νομισματοκοπειο, μητροπολη, Θρακη, Φιλιππουπολις, προσοψις, ναος, Απολλωνας, Ολυμπιακοι Αγωνες, προσοψη, κιονας, στυλος, αετωμα, φλογοβολο, φωτοβολο, ακροκεραμο, σφαιρα, ματι, ηλιο, νομισμα, οκταστυλος, 8, οκτω, ολυμπια, Παιγνιδι, αυτοκρατορας, αυτοκρατωρ, ακτινα, στεμμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ