Η σημαντικότητα της ομηρικής Τροίας: Στην αρχαιότητα υπήρχαν αναμνηστικά μετάλλια-σουβενίρ για όποιον την επισκεπτόταν!!! Ιστορίες που γράφουν τα νομίσματα, που δεν τις γράφουν τα βιβλία...


Η σημαντικότητα
της ομηρικής Τροίας:

Στην αρχαιότητα υπήρχαν
αναμνηστικά μετάλλια-σουβενίρ
για όποιον την επισκεπτόταν!!!

Ιστορίες που γράφουν τα νομίσματα,
που δεν τις γράφουν τα βιβλία...


Μια άγνωστη πληροφορία για την σημαντικότητα της Τροίας του Ομήρου ήλθε στο φως, μέσα από ένα εύρημα:
Πρόκειται για ένα «μετάλλιο» - σουβενίρ, το λέμε σήμερα - κάτι σαν hexassarion ή 1,5 sestertii, από το Ίλιον, στην αρχαία χώρα της Τρωάδος!
Εξεδόθη επί Μάρκου Αυρηλίου.


Εικονίζει τον Έκτορα να αποχαιρετά την Ανδρομάχη (η οποία του επιδεικνύει και το μωρό τους, ίσως ως μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει) λίγο πριν την θανατηφόρο μάχη του αστυάνακτος με τον Αχιλλέα! Πρόκειται για μια από τις πιο συναρπαστικές αναπαραστάσεις του ελληνικού μύθου, που εμφανίζεται σε «νόμισμα»!
Αλλά δείχνει επίσης την τεράστια σημασία που είχαν οι ομηρικοί θρύλοι και η Τροία! Είναι πολύ πιθανόν να υπήρχε στημένη μια ολόκληρη τουριστική επιχείρηση στο αρχαίο Ίλιον, αφού επισκέπτες έρχονταν από όλον τον κλασσικό κόσμο. Όλοι ήθελαν να ζήσουν τις ομηρικές ιστορίες, να ιδούν τα αξιοθέατα του Τρωικού Πολέμου! Ίσως έρχονταν και με οργανωμένες εκδρομές, όπως αυτές που φέρνουν ορδές σύγχρονων τουριστών στις Μυκήνες λ.χ.!
Τέτοια «νομίσματα» ήταν… σουβενίρ, για επισκέπτες-τουρίστες, που θα το αποκτούσαν πληρώνοντας με… κανονικό χρήμα της εποχής. Πολύ κερδοφόρος επιχείρηση για την πόλη!
Αναμφισβήτητα υπήρχαν και αρχαία εργαστήρια, ισοδύναμα των σύγχρονων τουριστικών καταστημάτων, τα οποία πωλούσαν τα πάντα: Από κυλίνδρους με αντίγραφα της «Ιλιάδος», αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής και τοπικές τροφές (ελαιόλαδο, κλπ.).
Αλλά αυτό το νόμισμα θα ήταν κάτι πολύ πολύτιμο, για να το έχει κανείς στην αρχαιότητα. Ίσως ήταν και κάτι σαν διαβατήριο και διαπιστευτήριο ότι πήγε σε αρχαίους ιερούς τόπους! Αυτό ίσως να του έδινε και τίτλους τιμής! Δεν ξέρουμε ακόμη!

Γι’ αυτό και στην πρόσφατη δημοπρασία της Nomos στην Ελβετία… έφθασε σε εντυπωσιακή τιμή: 6.000 ελβ. φράγκα!
Μόνο που το πολύτιμο αυτό εύρημα, ανθρώπου μάτι δεν θα το ματαδεί… Κι έτσι η απόδειξις του νομίσματος-σουβενίρ θα χαθεί για πάντα… Θα μείνουν μόνον αυτές οι γραμμές να το πιστοποιούν, για όσο θα υπάρχει ακόμη διαδίκτυο ελεύθερο…


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Τροια, Ομηρος, μεταλλιο, σουβενιρ, Ιλιον, Τρωαδα, Μαρκος Αυρηλιος, Εκτορας, Ανδρομαχη, Αχιλλεας, Τρωας, Εκτωρ, Αχιλλευς, μυθος, νομισμα, θρυλος, τουρισμος, Τρωικος Πολεμος, εκδρομη, τουριστας, Ιλιαδα, δημοπρασια, Ελβετια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ