Αγγεία από την Ελλάδα είχε ο «τάφος της πριγκήπισσας» του 6ου αι. π.Χ. στο Πιλατοβίτσι της Σερβίας - Ο αρχαίος ελληνικός «πολιτισμός του Glasinac»

Αγγεία από την Ελλάδα
είχε ο «τάφος της πριγκήπισσας»
του 6ου αι. π.Χ.
στο Πιλατοβίτσι της Σερβίας

Ο αρχαίος ελληνικός «πολιτισμός του Glasinac»


Η άμαξα με τα πουλιά,
ίσως το εντυπωσιακότερο εύρημα
του ελληνικού «πολιτισμού του Glasinac».
Ευρίσκεται στο Μουσείο... Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Αυστρίας!

Δύο αρχαία χάλκινα αγγεία, που φιλοτεχνήθηκαν σε κάποιο εργαστήρι στην Ελλάδα, ευρέθησαν, ανάμεσα σε άλλα, σε έναν τάφο μιας πλούσιας γυναίκας, η οποία θάφτηκε στον αποκαλούμενο «Τάφο της πριγκήπισσας», ο οποίος ευρέθη στο νυν χωριό Pilatovići, κοντά στο Požega της κεντρο-δυτικής Σερβίας!

Τα χάλκινα ευρήματα του 6ου αι. π.Χ.
που βρέθηκαν στον Τάφο της Πριγκήπισσας,
στο χωριό Pilatovići της Σερβίας,
ήταν κατασκευασμένα στην Ελλάδα!

Ο «πολιτισμός Glasinac / Glasinačka» ξεκινά περί το 1800 π.Χ. και τελειώνει το 200 π.Χ. Ο εν λόγω τάφος είναι της «Εποχής Σιδήρου», του «πολιτισμού Glasinac», του 6ου - 5ου αιώνα π.Χ. εποχή της μεγαλύτερης άνθησής του. Ο πολιτισμός αυτός επήρε το όνομά του από την τοποθεσία Glasinac (στην νυν Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Αναπτύχθηκε σε τμήματα της σημερινής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, καθώς και ολόκληρου του σημερινού Μαυροβουνίου! Τον δημιούργησαν οι Αυταριάτες, μία από τις πιο ισχυρές ιλλυρικές φυλές. Αλλά οι Αυταριάτες ήταν ένας λαός της Ιλλυρίας-Θεσπρωτίας, παρά το όρος της Δαλματίας, άρα Έλληνες![1] Ο γενάρχης τους ήταν ο Αυταριεύς (ελληνικότατο όνομα), υιός του Ιλλυριού, άρα εγγονός του Αργείου πρίγκηπα της Φοινίκης και ιδρυτού των Θηβών Βοιωτίας, Κάδμου (και της Αρμονίας). Από αυτόν τον Ιλλυριό ονομάσθηκε και η Ιλλυρία κατά την ελληνική παράδοση. Επομένως ο «πολιτισμός Glasinac» είναι ένας ακόμη ελληνικός πολιτισμός των Βαλκανίων, με ρίζες εξ Άργους και Θηβών, που δεν τολμούν να τον χαρακτηρίσουν τέτοιον οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι…

Ο τάφος ευρέθη σε μια τούμπα, με διάμετρο 40 μέτρων, που περιείχε τρεις ταφές. Η κεντρική ταφή ήταν ενός άνδρα, με σχεδόν καθόλου προσφορές-κτερίσματα, εκτός από έναν αρχαίο αιγυπτιακό σκαραβαίο. Υπήρχε ένας τάφος παιδιών και ο τάφος μιας πλούσιας γυναίκας, η οποία ήταν τοποθετημένη σε πέτρινο φέρετρο από βότσαλα ποταμού, με πολλά πολυτελή κτερίσματα: 14 χάλκινα κοσμήματα, περιδέραιο από ήλεκτρο, σκουλαρίκια, χάλκινα βραχιόλια και χρυσά μενταγιόν, χάλκινη ζώνη και πολλά χάλκινα αγγεία από ελληνικά εργαστήρια!

Τούμπα-ανάχωμα, του πολιτισμού Glasinac, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι «πριγκηπικοί τάφοι» είναι συνήθεις και τυπικοί των «πολιτισμών της Βαλκανικής» της Εποχής του Σιδήρου. Οι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τεράστια τεχνητά ανάχωμα (τούμπες / τύμβοι, που θυμίζουν πολύ τους μακεδονικούς και θρακικούς τύμβους). Οι τάφοι φημίζονται για πολύτιμα κτερίσματα (από εμπόριο, εκπληκτικά κομμάτια από χρυσά και ασημένια κοσμήματα από τοπικά εργαστήρια και εισαγόμενα αντικείμενα έως και από την Βαλτική, όπως είναι το κεχριμπάρι, και λεπτή κεραμική, αλλά και το πολύχρωμο υαλί, από την αρχαία Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο – Ιωνία, Κύπρο).
Τώρα τα εν λόγω αρχαία χάλκινα αγγεία ανήκουν στην Συλλογή του Μουσείου στο Užice.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Govedarica, Blagoje, "Glasinac i Glasinačka kultura", 2014.
Και Εθνικό Μουσείο Σεράγεβο.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Βλ. Στράβωνα, Διόδωρο Σικελιώτη, Αρριανό, κ.ά..


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: χαλκος, αγγειο, εργαστηρι, ταφος, γυναικα, Ταφος πριγκηπισσας, Πιλατοβιτσι, Ποζεγκα, Σερβια, πολιτισμς Γκλασινακ, Γκλασινατς, ταφος, Εποχη Σιδηρου, Βοσνια-Ερζεγοβινη, Βοσνια, Ερζεγοβινη, Κροατια, Κοσσυφοπεδιο, Αλβανια, Μαυροβουνιο, Αυταριατες, Ιλλυρια, Θεσπρωτια, Δαλματια, Ταφος πριγκιπισσας, πριγκιπισσα, πριγκηπισσα, Ελληνες, Αυταριευς, Ιλλυριος, Φοινικη, Θηβα, Βοιωτια, Καδμος, Αρμονια, Βαλκανια, Αργος, Θηβαι, τουμπα, ταφη, Αιγυπτος, σκαραβαιος, παιδι, φερετρο, βοτσαλο, ποταμος, κτερισμα, κοσμημα, περιδεραιο ηλεκτρο, σκουλαρικια, βραχιολι, χρυσος, μενταγιον, ζωνη, πριγκιπας, πριγκηψ, τυμβος, Βαλτικη, κεχριμπαρι, κεραμικη, υαλι, Μεσογειος, Ιωνια, Κυπρος, Μουσειο, Ουζιτσε, Σεραγεβο, Σεραγιεβο, Στραβωνας, Στραβων, Διοδωρος Σικελιωτης, Αρριανος, αμαξα, αμαξι, καρο, πουλι, Βιεννη, Βιενη, Μακεδονια, Θρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ