ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ: ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΛΑΡΚ - του Ευ. Φυλακτού


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ,
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ
ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,
ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ
ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΛΑΡΚ


Από το 1801 μέχρι σήμερα, όλη αυτήν την μακρά περίοδο δεν σίγησαν οι φωνές από επίσημα ιστορικά πρόσωπα, από φορείς και οργανώσεις του εξωτερικού, από πολιτικούς άλλων χωρών, από διάσημους καλλιτέχνες, και άλλες προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας. Αυτό το θέμα, που επί τρεις δεκαετίες ασχολούμαι εντατικά, δημιουργώντας ένα πλούσιο και σπάνιο αρχείο, μου είναι αδύνατον να το παρουσιάσω μέσω αναρτήσεων, γι’ αυτό θα αναφερθώ επιγραμματικά στα γεγονότα, παρουσιάζοντας σε τακτά διαστήματα αποσπάσματα ομιλιών μου και άρθρων μου, ακολουθώντας πάντα την χρονική σειρά που συνέβησαν.


Όταν άρχισαν οι κατεδαφιστικές επιχειρήσεις από το συνεργείο του λόρδου ΕΛΓΙΝ έκπληκτοι οι περιηγητές είδαν τον Παρθενώνα να μετατρέπεται σε εργοτάξιο κατεδαφιστών.
Ο καθηγητής ορυκτολογίας Έντουαρτ Ντάνιελ Κλαρκ περιέγραψε την σκηνή απόσπασης μιας Μετώπης, η οποία ξέφυγε από τα χέρια των εργατών και κομματιάστηκε πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων επάνω στις μαρμάρινες βαθμίδες του Παρθενώνα, προκαλώντας ακόμα και το δάκρυ του Τούρκου διοικητή: «Είδαμε με θλίψη το κενό που δημιουργήθηκε από την αφαίρεση της Μετώπης. Όλοι οι πρέσβεις της υφηλίου, και όλοι οι ηγεμόνες, όσα μέσα και πλούτη και αν διαθέτουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκαταστήσουν αυτή την ζημιά»!
Καταδικάζοντας τον Έλγιν για έλλειψη καλαισθησίας και ύψιστο βαρβαρισμό συμπληρώνει: «Ούτε οι Τούρκοι θα είχαν φτάσει έως τις Μετώπες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την βαρβαρότητα του ΕΛΓΙΝ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΛΓΙΝ, Παρθενωνας, εργοταξιο, κατεδαφιση, ορυκτολογια, Κλαρκ, αποσπαση, Μετωπη, μαρμαρο, Παρθενων, δακρυ, Τουρκος, Τουρκοι, Τουρκια, Μπρους, Ακροπολη, Φυλακτος, 1801, Βρετανικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ