Οι Μακεδόνες είναι... Ινδοί! έλεγε καθηγητής... Η προπαγάνδα είχε αρχίσει ήδη από την δεκαετία του 1930...




ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΣ, Ασκληπιού 71, τηλ. 211.40.27.281.

Ο πολυγραφότατος μητροπολίτης και πνευματικός επαναστάτης της εποχής του, μητροπολίτης Παραμυθίας Φιλιατών, Γιρομερίου και έξαρχος πάσης Θεσπρωτίας, ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Αλάτσατα 1869 – Αθήνα 1944), ήταν πρωτεργάτης στην μετονομασία της Τσαμουργιάς / Τσαμουριάς στην πρώτη αρχαία της ονομασία «Θεσπρωτία».
Ο Αθηναγόρας - στενός φίλος του Άγγελου Σικελιανού - συνέβαλε στην αναβίωση των Δελφικών Γιορτών, συγγράφοντας τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του πλήθος έργων με αρχαιοελληνικά θέματα.
Το συγγραφικό του αυτό έργο (1934-1944) απορρίφθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Κατηγορήθηκε ως «αρχαιολάτρης», στερώντας του (το 1932) τον μητροπολιτικό του θρόνο - και στην βιογραφία του τον αρρωσταίνουν το 1932 και τον… πεθαίνουν το 1934, δέκα χρόνια ενωρίτερα!



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΝΤΑΡΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΜΗΡΟΣ, ΙΛΙΑΔΑ, ΙΛΙΑΣ, ΙΝΔΙΑ, ΕΠΟΣ, ΛΑΚΝΑ, ΚΕΥΛΑΝΗ, ΡΑΜΑ, ΣΙΤΑ, ΡΑΟΥΑΝΑ, ΜΑΓΚΑΝΤΟ, ΙΝΔΙΚΗ, ΙΝΔΙΕΣ, ΜΑΝΚΑΝΤΑ, ΜΑΣΙΑΝΤ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΡΑΓΙ ΓΡΕΚΑ, μητροπολιτης, Παραμυθια, Φιλιατες, Γιρομερι, Θεσπρωτια, Αλατσατα, 1869, 1944, Τσαμουργια, Τσαμουρια, Σικελιανος, Δελφικες Γιορτες, Δελφικες Εορτες, Δελφοι, Εκκλησια της Ελλαδος, Πατριαρχειο Κωνσταντινουπολης, αρχαιολατρης, αρχαιολατρεια, αρχαιοπληξια, Εκκλησια, Κωνσταντινουπολη, εθνος, βραδυνη, εστια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ