Οι άνθρωποι ζούσαν στο νησί Τζέρσεϋ, πριν από 240.000 χρόνια, για τον γρανίτη του!


Οι άνθρωποι ζούσαν
στο νησί Τζέρσεϋ,
πριν από 240.000 χρόνια,
για τον γρανίτη του!


To La Cotte de St Brelade, Τζέρσεϋ.
Φωτ.: Courtesy of the La Manche Prehistoric Research Group.

Άνθρωποι Νεάντερνταλ ζούσαν στο (νυν νησί) Τζέρσεϋ, πριν από 240.000 χρόνια και έως 40.000 χρόνια πριν, όταν η Μάγχη ήταν ξηρά.
Έτσι, η αγγλική Μάγχη και το νησί Τζέρσεϋ είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια κατοικούμενα μέρη από Νεάντερνταλ στον κόσμο. Το La Cotte de Saint Brelade είναι μια μεγάλη περιοχή, ένας τεράστιος, βαθιά πεπλατυσμένος όγκος γρανίτη, σε μια άκρη της βορειοδυτικής Ευρώπης που κατέχει ένα ρεκόρ που ξεπερνά τα 200.000 χρόνια!», λέει ο Matthew Pope, γεωαρχαιολόγος στο University College του Λονδίνου.
Το ερώτημα που θέτει η ερευνητική ομάδα του Pope και της ερευνητικής ομάδας του έργου «Crossing the Threshold» είναι το εξής: Τι είναι αυτό που έκανε μια τοποθεσία όπως το La Cotte μια τόσο «επίμονη» θέση; Γιατί η τοποθεσία αυτή κατοικήθηκε εδώ και χιλιετίες, ακόμα και όταν άλλαξαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες; Υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις που διερευνά η ομάδα.
Ο γρανίτης, ίσως, αποτελούσε ένα σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με τον Pope, εκείνο το μακρυνό χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τακτικά φωτιά και καινοτομούσαν σε νέες τεχνολογίες, κατασκευάζοντας εργαλεία και πρακτικά σύνεργα κυνηγιού. Αυτό μπορεί να ώθησε τους Νεάντερνταλ να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά για το πώς να χρησιμοποίησαν τους πόρους των τοπίων γύρω τους, και αυτό άλλαξε και το πώς σκέφτονται για τα μέρη που επέλεγαν για σπίτι τους…

ΠΗΓΗ: ΑΙΑ, Απρίλιος 2017, Courtesy of the La Manche Prehistoric Research Group.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Νεαντερνταλ, νησι, Τζερσευ, Μαγχη, Αγγλια, Τζερσει, γρανιτης, Ευρωπη, Ποουπ, φωτια, τεχνολογια, εργαλειο, κυνηγι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ