Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας του ήρωα Παύλου Μελά και αποκάλυψης του πιστοποιητικού βάπτισης του! Ιστορική μέρα για τους Έλληνες της γενέτειράς του, Μασσαλίας!

Αποκαλυπτήρια
αναμνηστικής πλάκας
του ήρωα Παύλου Μελά
και αποκάλυψης
του πιστοποιητικού
βάπτισης του!

Ιστορική μέρα για τους Έλληνες
της γενέτειράς του, Μασσαλίας!


Στις 13 Ιανουαρίου 2019 οι Έλληνες της Μασσαλίας με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, εγκαινίασαν την αναμνηστική πλάκα του Παύλου Μελά, ήρωος του Μακεδονικού Αγώνος και αποκάλυψαν το πιστοποιητικό βάπτισής του, το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου της πόλεως. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στην εκκλησία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γαλλίας Εμμανουήλ.
Πριν από τα εγκαίνια, ο Αρχιεπίσκοπος Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία του βίου του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε και βαπτίσθηκε στη Μασσαλία.


Οι πρόγονοι του Παύλου Μελά, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, βρήκαν καταφύγιο στην Μασσαλία. Στην πόλη αυτή γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1870 και πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Βαπτίσθηκε σ’ αυτήν την εκκλησία. Ο πατέρας του Παύλου ασχολήθηκε στην Μασσαλία με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, διέθεσε την περιουσία του στην υπηρεσία της «Μεγάλης Ιδέας» κι έγινε ο πιο σημαντικός υποστηρικτής όλων των επαναστατικών κινημάτων που είχαν ως στόχο τους την προσάρτηση των ελληνικών πληθυσμών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης στην Ελλάδα. Στις 27 Αυγούστου του 1904, η Μακεδονική Επιτροπή της Αθήνας, τον επέλεξε επισήμως ως Αρχηγό των Ανεξάρτητων Σωμάτων της Περιφέρειας Μακεδονίας (Μοναστήρι και Καστοριά). Έτσι σχημάτισε ένα σώμα ανταρτών Μακεδόνων, Μανιατών και Κρητικών, οι οποίοι φορούσαν τον περίφημο παραδοσιακό ντουλαμά και την φουστανέλα. Πήρε το ψευδώνυμο «Καπετάν Μίκης Ζέζας».


Έχασε την ζωή του πολεμώντας στις 26 Οκτωβρίου 1904 (13 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο), σε ηλικία 34 ετών. Ο ηρωικός του θάνατος συνέβαλε στο να αποκτήσει τον τίτλο του θρυλικού ήρωα. Ο θάνατός του είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Οι καμπάνες χτύπησαν προς τιμήν του σε ολόκληρη τη χώρα. 
Από τότε θεωρείται – και είναι - Εθνικός Ήρωας της Ελλάδος…


Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ των οποίων ο Προξενικός Λιμενάρχης, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι πρόεδροι των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων, οι ορθόδοξοι ιερείς της περιοχής και πολλοί άλλοι. Τέλος, ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας στην Μασσαλία, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση της ανάρτησης στην εκκλησία αυτής της αναμνηστικής πλάκας.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: 2019, Ελληνες, Μασσαλια, αναμνηστικη πλακα, Παυλος Μελας, ηρωας, Μακεδονικος Αγωνας, πιστοποιητικο βαπτισης, Κοιμηση Θεοτοκου, Αρχιεπισκοπος, Γαλλια, Εμμανουηλ, Μελας, βαπτιση, Τουρκοι, 1870, εμποριο, Μεγαλη Ιδεα, Ηπειρος, Θεσσαλια, Μακεδονια, Κρητη, Αυγουστος, 1904, Μακεδονικη Επιτροπη Αθηνας, Μοναστηρι, Καστορια, Μακεδονες, Μανιατες, Κρητικοι, Μανη, Κρητη, ντουλαμας, φουστανελα, ψευδυνυμο, Καπεταν Μικης Ζεζας, καμπανα, ηρως, φιλελληνισμος, Αρχιμανδριτης, Πλουμης, Διασπορα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ