Αρχαιοκάπηλοι πήγαν να κλέψουν αρχαία ελιά και να την πουλήσουν στο εξωτερικό! Μνημείο της φύσης η ελιά των Κουτρούφων Κυνουρίας! Οργιάζει η βιοπειρατία στην Ελλάδα! Αλλά ποιος δίνει σημασία (και) σε αυτήν την κλοπή του εθνικού μας πλούτου;

Αρχαιοκάπηλοι πήγαν να κλέψουν
αρχαία ελιά
και να την πουλήσουν
στο εξωτερικό!

Μνημείο της φύσης η ελιά των Κουτρούφων Κυνουρίας!


Οργιάζει η βιοπειρατεία στην Ελλάδα!
Αλλά ποιος δίνει σημασία (και) σε αυτήν την κλοπή
του εθνικού μας πλούτου;


Πρόκειται για Μνημείο της φύσης τώρα πια. Που ίσως την αφήσουν ήσυχη να ξαποστάσει. Διότι αυτή μόνο προσφέρει…
Είναι η ελιά των Κουτρούφων, στο Νεοχώρι, στον επαρχιακό δρόμο Άστρους-Λεωνιδίου, στην υπέροχη, όσο και πανάρχαιη και μυστηριακή Κυνουρία Αρκαδίας…
Ο γνωστός και ονομαστός κάμπος της Θυρέας υπήρξε από την αρχαιότητα κατάφυτος από ελιές. Η ζωή της υπεραιωνόβιας ελιάς των Κουτρούφων, που αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, ξεκινά πριν από 2.500 περίπου χρόνια…
«Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενο, οδόν στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν εν αριστερά καθηκούσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας, μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη» (βλ. Παυσανίας, ΙΙ.38.4 περί το 155 μ.Χ.).


Η αρχική, φυσική της θέση, υπήρξε στον ελαιώνα του κληροδοτήματος Κουτρούφων, Παναγιώτη Γιαννούκου (Παγιού), 500 μέτρα ανατολικά από τον χώρο όπου τώρα ευρίσκεται.  Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 εκριζώθηκε αυθαίρετα και παράνομα από τον ελαιώνα του κληροδοτήματος Γιαννούκου, με σκοπό να μεταφερθεί σε αγορά του εξωτερικού.
Χάρη στην κινητοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού μας, το μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο, διασώθηκε και μεταφυτεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2010 στην κεντρική πλατεία μας, ώστε να αναδεικνύεται και το κυριότερο να προστατεύεται.
Η ηλικία του δένδρου, τα αξιοθαύμαστα μορφολογικά του χαρακτηριστικά με περίμετρο κορμού 11 μ. και ύψος 4 μ., η αισθητική του αξία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συνοδεύουν, κατατάσσουν την ευλογημένη ελιά μας - του ήλιου θυγατέρα - ως ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο φυσικό μνημείο όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο χώρο.

Η σχετική πινακίδα, η οποία μαρτυρά των παραπάνω λόγων το άληθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ, ΕΔΩ.

Οι άνθρωποι που πωλούν αρχαία, λέγονται αρχαιοκάπηλοι.
Και η συγκεκριμένη ελιά, ήταν / είναι αρχαία...

Πρόταση: Να κηρυχθούν τα αρχαιόδενδρά μας αρχαιολογικά μνημεία,
και να προστατεύονται ΚΑΙ από τον αρχαιολογικό νόμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη «Η Ελλάς και θύμα βιοπειρατείας Δεν μας κλέβουν μόνο αρχαία αγάλματα, αλλά και τα φυτά μας! Σε Θάσο, Σαμοθράκη, Ικαρία και Λακωνία το καλύτερο βαλσαμόχορτο του κόσμου! Κινδυνεύουν να εξαφανισθούν 1 στα 10σπάνια ελληνικά φυτά από ξένους βιοπειρατές, που δρουν ανεξέλεγκτα στην χώραμας!», στην στήλη του «Χρονοτοπία», στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 20.8.2014.

ΔΕΙΤΕ τα ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη:


Για την αρχαία ελιά της Σαλαμίνας, ΕΔΩ
Για την αρχαία ελιά στο Ανισαράκι Καντάνου Χανίων Κρήτης, ΕΔΩ.
Για την αρχαία βελανιδιά 25.000.000 χρόνων στο Φυλακτό Έβρου, ΕΔΩ.
Για το αμπέλι 35.000.000 χρόνων στην Λευκίμμη Έβρου, ΕΔΩ.
Δυο αρχαιόδενδρα της Χίου:
Η ελιά στο Λιβεράνι Καλλιμασιάς και η βελανιδιά στα Σκλαβιά, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ακόμη:

Ελιές καταστράφηκαν από το έργα σιδηρόδρομου-αυτοκινητοδρόμων στην Πελοπόννησο και τις παίρνουν και τις μεταφυτεύουν εδώ κι εκεί για φιγούρα...

Πολλές ελιές επωλήθησαν στο εξωτερικό για να παράγουν εκεί (ή να μπολιάσουν)!!! ΕΔΩ

Τι γίνεται με τις ελιές στο αεροδρόμιο στο Καστέλι;

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μνημειο της φυσης, ελια, Κουτρουφοι, Νεοχωρι, Αστρος, Λεωνιδιο, Κυνουρια, Αρκαδια, καμπος, Θυρεα, ελαιοδενδρο, υπεραιωνοβια ελια, Ανιγραια, ελαια, Παυσανιας, Γιαννουκος, Παγιος, 2010, βιοπειρατια, βιοπειρατεια, Θασος, Σαμοθρακη, Ικαρια, Λακωνια, βαλσαμοχορτο, Χρονοτοπια, Χρονος, Κομητηνη, Σαλαμινα, Ανισαρακι, Καντανος, νομος Χανιων, Κρητη, βελανιδια, Φυλακτο, νομος Εβρου, Θρακη, αμπελι, Λευκιμμη, αρχαιοδενδρα, Χιος, Λιβερανι, Καλλιμασια, Σκλαβια, Καστελι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ