Τέσσερα βίντεο με ταξίδια στην Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Τουρκία - της Δ. Στασινοπούλου

Τέσσερα βίντεο με ταξίδια
στην Μικρά Ασία, την Καππαδοκία,
τον Πόντο και
την Ανατολική Τουρκία

Της Δήμητρας Στασινοπούλου

Τέσσερα βίντεο με τα ταξίδια μου στην Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Τουρκία.
Αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο μέσα στο πέρασμα των αιώνων στις περιοχές αυτές που σήμερα προσδιορίζονται με το όνομα «Τουρκία» και που οι Έλληνες ονόμασαν παλιά «Ανατολία», στην κυριολεξία Τόπο του Ανατέλλοντος Ηλίου, οριοθετώντας την στα Ανατολικά της Ελλάδας.
Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τους τόπους που επισκέφτηκα και μου προξένησαν τόση συγκίνηση και να σας παρακινήσω να κάνετε και εσείς αυτό το προσκύνημα – πολλά απ’ αυτά ίσως δεν υπάρχουν αύριο. Είναι ταξίδια με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για κάθε Έλληνα και γνωριμία με έναν τόπο που, από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, κράτησε την Ελληνικότητά του, αλλά και γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της Ιστορίας.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Μικρασιάτη, Γιώργου Σεφέρη:
«Πρέπει να μπορεί κανείς να ζήσει με άνεση ένα διάστημα σ’ αυτά τα μέρη. Να ιδεί και να ξαναϊδεί ν’ αργοπορήσει, να στοχαστεί και ν’ αναμετρήσει, πρέπει να έχει κανείς τον τρόπο να παραβάλει και να κοιτάξει τι χάθηκε ανεπανόρθωτα και ό,τι μένει από τα καταπληκτικά τούτα αφιερώματα στον Θεό ενός σβησμένου κόσμου. Κι αν τύχει και είναι Έλληνας, πρέπει να  έχει τον πόθο να κοιτάξει από πιο κοντά τι χρωστάμε και τι δεν χρωστάμε — αλλά νομίζω ότι χρωστάμε πολλά — στο σταυροδρόμι αυτής της  Άκρης, που είναι συνάμα ένα ανυποψίαστο, για τους περισσότερους, χωνευτήρι ρευμάτων Ανατολής, Βοριά, Νοτιά και Δύσης. Πρέπει να έχει την ιδιοσυγκρασία να ιδεί αυτό που λέμε ελληνική παράδοση, εν κινήσει, όπου το μικρό και το λησμονημένο μπορεί να έχει την ίδια σημασία με τα απαρασάλευτα μνημεία της τέχνης».

ΔΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
GREEKS OF ANATOLIA - ASIA MINOR:ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑταξιδι, Μικρα Ασια, Καππαδοκια, Ποντος, Τουρκία, Στασινοπουλου, Ελληνες, Ελληνας, Ανατολια, Ανατελλων Ηλιος, προσκυνημα, Ελληνικοτητα, Σεφερης, αφιερωμα, Θεος, σταυροδρομι, χωνευτηρι, ρευμα, Ανατολη, Βοριας, Νοτιας, Δυση. ελληνικη παραδοση, μνημειο, τεχνης, Αρμενια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ