«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» - Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Β. Λουλέ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη


«Αρχειακά τεκμήρια
και ανθρώπινες ιστορίες
στο ντοκιμαντέρ»

Κινηματογραφικό Εργαστήριο
του Βασίλη Λουλέ
στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
στην Αλεξανδρούπολη
26-27 Ιανουαρίου 2019Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης υποδέχεται για δεύτερη φορά τον βραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ (*), για την διεξαγωγή του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ», το οποίο έχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.
Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΑΡΧΕΙΑ (αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες και άλλα υλικά) του Μουσείου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το ΣΕΝΑΡΙΟ ενός ή περισσότερων ιστορικών ή ανθρωπολογικών/εθνογραφικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.
Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.
Βασικός ΣΤΟΧΟΣ αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και της παράδοσης, και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής και τα καταβάλουν δίδακτρα μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019.
Κόστος συμμετοχής: 60€ (45€ για φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το εργαστήριο και δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 8-12
Σάββατο 26/1/2019
Διάρκεια 2 ώρες (10:00-12:15)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 12
Κόστος συμμετοχής: 10€

Η προβολή μικρών αποσπασμάτων από το πολυταξιδεμένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τα παραδοσιακά παραμύθια «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», μια …παντόφλα(!), μια απλή φωτογραφική μηχανή και τα αντικείμενα του Μουσείου, θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά για ένα ομαδικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα γνωρίσουν κάποιες απλές, βασικές αρχές της μαγείας του κινηματογράφου. Ένα παιχνίδι πάνω στο «βλέμμα του δημιουργού» και στο διαφορετικό νόημα που αποκτούν τα πράγματα μέσα από αυτό. Το δίωρο βιωματικό Εργαστήριο θα συμπληρωθεί με τις αφηγήσεις (παραμύθια ή ιστορίες) που θα κάνουν τα ίδια τα παιδιά με αφορμή την εμπειρία του παιχνιδιού.
Προϋποθέσεις: κάθε παιδί πρέπει να έχει μια απλή φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό και να ξέρει να βγάζει απλές φωτογραφίες. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν τα καλώδια σύνδεσης ώστε να μεταφερθούν οι φωτογραφίες από την κάμερα ή το κινητό στον υπολογιστή του σκηνοθέτη-εμψυχωτή Βασίλη Λουλέ.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 13-16
Κυριακή 27/1/2019
Διάρκεια 2 ώρες (10:00-12:15)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 12
Κόστος συμμετοχής: 10€

Με αφορμή την προβολή μικρών αποσπασμάτων από δυο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και έχοντας ως εργαλεία μια …παντόφλα(!), μια απλή φωτογραφική μηχανή και τα αντικείμενα του Μουσείου, η ομάδα των παιδιών αφ’ ενός θα γνωρίσει τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας και αφ’ ετέρου θα ανακαλύψει ότι τα καλλιτεχνικά έργα που φτιάχνουμε (από απλές φωτογραφίες μέχρι ολόκληρες ταινίες) «κουβαλάνε» στοιχεία της δικής μας προσωπικότητας, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Ξαναβλέποντας λοιπόν, με τον κατάλληλο τρόπο, τα ίδια μας τα έργα μπορούμε να ανιχνεύσουμε στοιχεία του εαυτού μας. Ένα μίνι βιωματικό Εργαστήριο αυτοπροσδιορισμού, αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης.

Προϋποθέσεις: κάθε παιδί πρέπει να έχει μια απλή φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό και να ξέρει να βγάζει απλές φωτογραφίες. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν τα καλώδια σύνδεσης ώστε να μεταφερθούν οι φωτογραφίες από την κάμερα ή το κινητό στον υπολογιστή του σκηνοθέτη-εμψυχωτή Βασίλη Λουλέ.

ΠΗΓΗ: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63, ΤΚ 68 100 Αλεξανδρούπολη.

(*) Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου. Είναι δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», κ.ά. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Από το 2014 και μετά κάνει συχνά περιοδείες στην Αμερική προσκεκλημένος από γνωστά Πανεπιστήμια για να δείξει τις ταινίες του και να μιλήσει με τους θεατές. Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Λουλες, κινηματογραφος, ντοκιμαντερ, Καραγιαννη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ