Το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας


Το μυκηναϊκό νεκροταφείο
θαλαμοειδών τάφων
στην Χαλανδρίτσα
Αχαΐας

Ευρήματα από το εν λόγω αρχαίο νεκροταφείο.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των θαλαμοειδών τάφων στην θέση Άγιος Βασίλειος στην Χαλανδρίτσα της Αχαΐας, αν και είχε ανακαλυφθεί από το Νικόλαο Κυπαρίσση, ήδη από το 1928, δεν έτυχε ποτέ συστηματικής ανασκαφικής έρευνας ή μελέτης.
Η πρόσφατη μελέτη των διαθέσιμων δεδομένων βασίστηκε κυρίως στα αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφικών ερευνών, που έγιναν στο νεκροταφείο από το 1989 έως το 2001, πάντα υπό την σκιά των λαθρανασκαφών.
Παρ’ όλο τον αποσπασματικό χαρακτήρα της έρευνας, τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή και τάφηκαν στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου.
Η εικόνα που προκύπτει φανερώνει την ύπαρξη μιας ακμαίας κοινότητας, που αναπτύχθηκε σε μια προνομιακή γεωγραφική τοποθεσία, πλήρως ενταγμένη στο πυκνό δίκτυο οικισμών της δυτικής Αχαΐας κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες της μυκηναϊκής περιόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στην διάλεξη «Συνθέτοντας το παζλ της μυκηναϊκής Αχαΐας. Μικρές ιστορίες από το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου Χαλανδρίτσας» της Κωνσταντίνας Ακτύπη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας), την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9). Διοργάνωση: Αιγεύς και Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μυκηναικο νεκροταφειο, θαλαμοειδης ταφος, Αγιος Βασιλειος, Χαλανδριτσα, Αχαια, Κυπαρισσης, 1928, ανασκαφη, νεκροταφειο, λαθρανασκαφη, μυκηναικη περιοδος, Ακτυπη 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ