Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο: Η καλλιέργεια που αναβιώνει! - της Ό. Βενιζέλου-Ρουβά


Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο:
Η καλλιέργεια που αναβιώνει!

Της Όλγας Βενιζέλου Ρουβά

Οι παππούδες μας καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο μέχρι και το 1955 περίπου!!!
Στην φτώχεια τους οι Έλληνες έφτιαχναν πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, το οποίο καλλιεργούσαν. Το ανακάτευαν με κολοκύθα, καρύδια, μελιτζανάκι ή κυδώνια και το αποθήκευαν για τον χειμώνα ή έφτιαχναν «μαρμελάδες».
Το πετιμέζι ήταν η βασική γλυκαντική ύλη σε κάθε ελληνικό σπίτι, πριν από την έλευση της «παντοκρατορίας» της ζάχαρης.

Πετιμέζι, το φυσικό γλυκαντικό.
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ!!!

Το φυτεύουμε Απρίλιο στην γη, ή Μάρτιο στο σπορείο.
Όταν γίνεται παραγωγή μεγάλη, πολλαπλασιάζουν με μοσχεύματα ή κόβουν το ζαχαροκάλαμο μικρά κομμάτια, με 2-3 «μάτια» επάνω τους. Με σπόρο πολλαπλασιάζουν (έχω φυτέψει στο περιβόλι μου), αλλά χρειάζονται δυο χρόνια για να είναι πλήρες το φυτό.
Οι γιαγιάδες μας, τα παλιά χρόνια, έκοβαν κομμάτια το ζαχαροκάλαμο, τα έπλεναν, τα στράγγιζαν και μετά τα πίεζαν με ένα κομμάτι ξύλο και έβγαζαν ένα πηχτό υγρό. Το έβαζαν στην φωτιά και το ανακάτευαν. Αφαιρούσαν τις ακαθαρσίες και όταν εξατμιζόταν εντελώς το νερό, έσβηναν την φωτιά. Το υγρό αρχίζαμε να το τρώμε!!!
Και ήταν πολύ υγιεινό το πετιμέζι!!!
Στα χωριά έκοβαν το ζαχαροκάλαμο και έτρωγαν το εσωτερικό, αντί για… καραμέλλες!!! Ήταν το γλυκό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους!!!

Μελάσα

Με το πετιμέζι κάναμε, επίσης, μελάσα. Κρυσταλλοποιείτο και ήταν σκούρο. Το έβαζαν σε βάζα και το φύλαγαν.
Έτσι είχαμε την μαύρη ζάχαρη!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΖΑΧΑΡΗ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΔΙΑΒενιζελου, Ρουβα, ζαχαροκαλαμο, 1955, πετιμεζι, κολοκυθα, καρυδι, μελιτζανακι, κυδωνια, χειμωνας, μαρμελαδα, γλυκαντικη υλη, ζαχαρη, Απριλιος, Μαρτιο, σπορειο, μοσχευμα, ματι, σπορος, καραμελλα, καραμελα, γλυκο, κερασμα, μελασα, Κρυσταλλο, κρυσταλλοποιηση, μαυρη ζαχαρη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ