Σύγχρονη ελληνική τεχνολογία ελαχιστοποιεί τις βλαπτικές ιδιότητες του καπνού!!!

Σύγχρονη ελληνική τεχνολογία
ελαχιστοποιεί
τις βλαπτικές ιδιότητες
του καπνού!!!
         
Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για τη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από χρήση προϊόντων καπνού. Μία κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία, ικανή να μεταβάλει τις ιδιότητες της ύλης, έχει αποδειχθεί ότι επάγει διαφορική δράση των προϊόντων καπνού που έχουν υποστεί επεξεργασία, έναντι των μη επεξεργασμένων προϊόντων, ως προς την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS) in vivo.


Σε μια τοξικολογική μελέτη των πνευμόνων, διάρκειας 90 ημερών, διαφορετικές ομάδες αρουραίων Wistar εκτίθονταν καθημερινά σε καπνό από επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα με την εν λόγω τεχνολογία τσιγάρα. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση σε διάφορους βιοδείκτες που αποτελούν μάρτυρες των επιπέδων του οξειδωτικού στρες και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με παθοϊστολογική ανάλυση των πνευμόνων όλων των πειραματόζωων. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η δραστηριότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης (Superoxide dismutase, SOD), ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο, παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητη στην ομάδα των αρουραίων που εκτέθηκαν σε καπνό από επεξεργασμένα τσιγάρα, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ομάδα-μάρτυρα που δεν εκτέθηκε καθόλου σε καπνό. Αντίθετα στην ομάδα που εκτέθηκε σε καπνό από κανονικά (μη επεξεργασμένα) τσιγάρα η δραστηριότητα του ενζύμου μειώθηκε στο 81% υποδεικνύοντας την αύξηση του οξειδωτικού στρες στα ζώα αυτά. Το εύρημα αυτό δηλώνει καθαρά την ελαχιστοποιημένη επίδραση του καπνού επεξεργασμένων τσιγάρων στις κυτταρικές λειτουργίες.
Η περεταίρω παθοϊστολογική ανάλυση των πνευμόνων έρχεται να επιβεβαιώσει και να συμπληρώσει τα παραπάνω αποτελέσματα, δείχνοντας πως στην ομάδα των αρουραίων που εκτέθηκαν σε καπνό από κανονικά (μη επεξεργασμένα) τσιγάρα εμφανίστηκαν ευκρινώς τα αρχικά σημάδια εμφυσήματος (νεκρώσεις τμημάτων του πνεύμονα), ενώ στην ομάδα των αρουραίων που εκτέθηκαν σε καπνό από επεξεργασμένα τσιγάρα δεν παρατηρήθηκαν σημάδια παθολογίας, όπως ακριβώς και στην ομάδα ελέγχου.
Βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τη μελέτη αυτή μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο καπνός που παράγεται από τα τσιγάρα που εκτίθενται στο συγκεκριμένο πεδίο διεγέρσεων της τεχνολογίας, είναι σημαντικά λιγότερο τοξικός στο βαθμό που δεν παρατηρούνται αύξηση του οξειδωτικού στρες και παθολογίες, όπως εμφύσημα. Εν αντιθέσει ο καπνός από τα κανονικά τσιγάρα προκάλεσε σημαντικά τοξικά αποτελέσματα όπως το εμφύσημα στους πνεύμονες και τα μειωμένα επίπεδα SOD. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επίσημη δημοσίευση της μελέτης
σε επιστημονικά περιοδικά, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΑΚΟΥΣΤΕ και μια σχετική ραδιοφωνική εκπομπή, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: οξειδωτικο στρες, καπνος, ευρεσιτεχνια, τεχνολογια, ιδιοτητα, υλη, διαφορικη δραση, επεξεργασια, ελευθερη ριζα, οξυγονο, τοξικολογικη μελετη, πνευμανας, αρουραιος, Wistar, τσιγαρο, βιοδεικτης, στρες, αγχος, πνευμων, πειραματοζωο, υπεροξειδικη δισμουταση, αντιοξειδωτικο, ενζυμο, κυτταρο, εμφυσημα, πεδιο, διεγερση, τοξικο, τοξικοτητα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ