Το Πανεπιστήμιο του Princeton εναντιώθηκε στην αγωγή για επιστροφή των «κλεμμένων» βυζαντινών χειρογράφων από μονή της Μακεδονίας


Το Πανεπιστήμιο του Princeton
εναντιώθηκε στην αγωγή
για επιστροφή των «κλεμμένων»
βυζαντινών χειρογράφων
από μονή της Μακεδονίας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέθεσε αγωγή εναντίον του Πανεπιστημίου του Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ ΗΠΑ, ζητώντας την επιστροφή τεσσάρων χειρόγραφων, βυζαντινής εποχής, που κηρύχθηκαν κλεμμένα, από την
Μονή Εικοσιφοίνισσας Μακεδονίας, κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2018, υποστηρίζει ότι Βούλγαροι αντάρτες εισήλθαν στην Μονή Θεοτόκου Εικοσιφοίνισσας, το 1917, επιτέθηκαν στους μοναχούς και έκλεψαν, χειρόγραφα, χρυσά φλωρίνια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία φορτώθηκαν σε 24 μουλάρια! Οι λεηλατημένοι θησαυροί μεταφέρθηκαν εν συνεχεία σε εμπόρους και δημοπράτες σε όλην την Κεντρική Ευρώπη!
Το Princeton αγόρασε ένα από τα χειρόγραφα, από τον οίκο δημοπρασιών Joseph Baer & Co, που εδρεύει στην Φρανκφούρτη, μόλις… 4 χρόνια μετά την επιδρομή: Το 1921! Ένας απόφοιτός του αγόρασε τα άλλα τρία χειρόγραφα, από τον ίδιο οίκο δημοπρασιών, τρία χρόνια αργότερα, και τα… εδώρισε στο φημισμένο κολλέγιο το 1942.
Πρόκειται για τα χειρόγραφα «Σχόλια στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου» του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το οποίο γράφτηκε το 955 από τον γραφέα Νικηφόρο Νοταρά, η «Ουράνια Κλίμακα» του αγίου Ιωάννου (της Κλίμακος), που γράφτηκε το 1081 στην Κωνσταντινούπολη από τον γραφέα Ιωσήφ, και σελίδες, πιθανότατα μέρος των «Σχολίων στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου», του 9ου αιώνα. Επί πλέον, οι ενάγοντες ζητούν την επιστροφή μιας έκδοσης των «Σχολίων στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου» (του 16ου αιώνα), η οποία, ισχυρίζονται ότι επίσης εκλάπη από τις βουλγαρικές δυνάμεις το 1917 και αγοράστηκε από το Princeton το 1921…
Οι αξιωματούχοι του Πρίνστον εδήλωσαν ότι... δεν έχουν αποδείξεις ότι τα χειρόγραφα, που στεγάζονται σήμερα στην βιβλιοθήκη του ευαγούς κολλεγίου, είναι κλεμμένα….

ΠΗΓΗ: εφημ. «NewYork Times», 14.12.2018.

Σελίδες από τα διεκδικούμενα κλεμμένα χειρόγραφα βιβλία
της Μονής Εικοσιφοίνισσας Μακεδονίας...
που τώρα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον..
.

Τα βιβλία, αφού εκλάπησαν μαζί με άλλα αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, μετά από λεηλασία της Μονής, πουλήθηκαν σε οίκους δημοπρασιών της Κεντρικής Ευρώπης, και μετά από αλλεπάλληλες διαδοχικές αγοραπωλησίες (γνωστός τρόπος ξεπλύματος αρχαιοτήτων) κατέληξαν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, που τώρα ισχυρίζεται ότι τα κατέχει νόμιμα. Ωστόσο το ίδιο το φυλλάδιο του Πανεπιστημίου προδίδει την παράνομη προέλευση των ιερών βιβλίων, αφού εκεί ομολογείται ότι αφαιρέθηκαν από Μοναστήρι της Μακεδονίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισημαίνεται ότι ήδη το οικουμενικό Πατριαρχείο πέτυχε το 2016 την επιστροφή από την Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο ενός άλλου βιβλίου, μιας έκδοσης της καινής Διαθήκης, επίσης κλαπείσας από τους Βουλγάρους. Ταυτόχρονα συζητάει  με το Πανεπιστήμιο Duke και την βιβλιοθήκη Morgan Library & Museum της Ν. Υόρκης για την επιστροφή κι άλλων χειρογράφων. Η επιστροφή κλαπέντων βιβλίων παγιώνεται ως διεθνής πρακτική με υποχρεωτικό χαρακτήρα και μεταξύ ιδιωτών.

Όσο για τον Ιωσήφ Baer (του Αβραάμ, 1767-1851), αυτός ήταν Γερμανο-εβραίος βιβλιοπώλης αρχαίων βιβλίων.
Ο Baer μετακόμισε το 1785 από το Hanau στο Bockenheim κοντά στην Φρανκφούρτη και άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο αρχαίων βιβλίων, στην Δομινικανή Μονή της Φρανκφούρτης. Ήταν το πρώτο γερμανικό αρχαιο-βιβλιοπωλείο. Είχε την επίσημη έδρα του στο Bockenheim του Ανόβερου, αφού οι εβραίοι στην αυτοκρατορική πόλη της Φρανκφούρτης δεν γίνονταν πολίτες και επομένως δεν τους επιτρεπόταν να ιδρύσουν επιχείρηση. Με την παρέμβαση «πελατών με επιρροή», μετέφερε την επιχείρησή του σε καλύτερη τοποθεσία[1]. Μπορούμε να το καταλάβουμε, εάν αναλογιστούμε πως ο Ιακώβ Γκριμ, ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, και ο Βίσμαρκ ήταν ανάμεσα στους πελάτες της…
Το 1824 παρέδωσε την επιχείρηση στους γιους του, Bernhard Joseph (1799-1864), Hermann Joseph (1801-1881) και Leopold Joseph, οι οποίοι εισήλθαν όλοι οικογενειακώς στην πώληση αρχαιοβιβλίων.
Ο Leopold Joseph Baer ήταν ένας από τους πρώτους εβραίους στο Δημοτικό Γυμνάσιο Φρανκφούρτης.
Η συλλογή τους υπολογιζόταν σε περισσότερα από 200.000 βιβλία το 1848!
Το 1853 οι αδελφοί διορίσθηκαν από τον τσάρο της Ρωσίας ως υπεύθυνοι βιβλιοθηκών στην Αγία Πετρούπολη και την Μόσχα! Επίσης, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό δημόσιων βιβλιοθηκών στην Γερμανία.
Το 1869 η επιχείρηση ίδρυσε υποκατάστημα στο Παρίσι

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Στο ανατολικό τμήμα της παλαιάς πόλεως μεταξύ Töngesgasse και Schnurgasse.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Οικουμενικος Πατριαρχης, Βαρθολομαιος, αγωγη, Πανεπιστημιο Πρινστον, Νιου Τζερσευ, ΗΠΑ, χειρογραφα, βυζαντιο, Μονη Εικοσιφοινισσας, Μακεδονια, Παγκοσμιος Πολεμος, Βουλγαροι, ανταρτης, Μονη Θεοτοκου, Εικοσιφοινισσα, μοναχος, φλωρινι, μουλαρι, δημοπρασία, Μπαερ, Φρανκφουρτη, κολλεγιο, Σχολια, Ευαγγελιο Ματθαιου, αγιος Ιωαννης Χρυσοστομος, γραφεας, Νικηφορος, Νοταρας, Ουρανια Κλιμαξ, Ιωαννης Κλιμακος, Κωνσταντινουπολη, Ιωσηφ, Ευαγγελιο, Ματθαιος, βουλγαρια, Πρινσετον, βιβλιοθηκη, λεηλασια, Μονη, ξεπλυμα, οικουμενικο Πατριαρχειο, Λουθηρανικη Θεολογικη Σχολη, Σικαγο, Καινη Διαθηκη, Ντιουκ, Νεα Υορκη, εβραιος, βιβλιοπωλης, βιβλιο, Χαναου, Μποκενχαιμ, βιβλιοπωλειο, Δομινικανη Μονη, Ανοβερο, εβραιοι, Γκριμ, Σοπενχαουερ, Βισμαρκ συλλογη, τσαρος, Ρωσια, Αγια Πετρουπολη, Μοσχα, Παρίσι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ