ΤΟ ΡΑΣΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: «Δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν»


ΤΟ ΡΑΣΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

«Δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν
και της πατρίδος την ελευθερίαν»

Ο Παπαφλέσσας...

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί είναι «πρόσωπα-σύμβολα» σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδος και σε πολλές περιπτώσεις απετέλεσαν και αποτελούν τα φωτεινά πρότυπα ηρωισμού και αυτοθυσίας υπέρ του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Ιεράρχες, Ιερείς, Ιερομόναχοι ακόμη και Μοναχές πότισαν με το αίμα τους την ευλογημένη ελληνική γη «δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν».
Και τώρα που η κυβέρνηση με τις παραφυάδες του από τα άλλα κόμματα, θέλει να παραδώσει το όνομα, την εθνότητα, την γλώσσα και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, κατ’ εντολή των «άσπονδων φίλων και συμμάχων μας», οι Έλληνες Ιεράρχες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προασπιζόμενοι τα ιερά και όσια της πατρίδας μας.
Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε για την ιστορία το απαράμιλλο παράδειγμα του Αρχιεπίσκοπου Χρύσανθου Α΄ (1938-1941), τον από Τραπεζούντος, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα τους αγώνες του ελληνικού κλήρου με την απαράμιλλη απάντηση που έδωσε στον Γερμανό κατακτητή κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941 και τον οποίο πρέπει να ακολουθούν όλοι οι αρχιεπίσκοποι της Ελλάδας ως φωτεινό παράδειγμα: «ο αρχηγός της Εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδος του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της Εκκλησίας ένα καθήκον έχει: να φροντίσει δια την απελευθέρωσιν αυτής».
Και τώρα αντιστοίχως η ιεραρχία, όπως το τονίζουν οι Μητροπολίτες και ο απλός κλήρος, που συντάσσεται με τους αγώνες του λαού:

Δεν παραδίδουμε την Μακεδονία μας στους ξένους!

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2019


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ρασο, μοναχος, παπας, ιερεας, κληρικος, Χρυσανθος, Μακεδονια, μακεδονικο, σκοπια, σκοπιανο, ΠΓΔΜ, FYROMShare on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ